Przenigdy nie jedz takich bananów. Zmiany świadczą o obecności groźnego grzyba

Banany, pomimo swojego egzotycznego pochodzenia, cieszą się w Polsce dużym powodzeniem. W 2023 roku sprzedano ich blisko pół miliona ton. Niestety, zdarza się, że do sprzedaży trafią szkodliwe banany. Znajdujący się w nich grzyb jest niebezpieczny dla zdrowia. Koniecznie dowiedz się, jak te owoce rozpoznawać, a unikniesz konsekwencji.
Banan kontra banan
Prawie każdy klient w sklepie zwraca uwagę na jakość, a przede wszystkim na wygląda warzyw oraz owoców. Im dany egzemplarz ładniejszy, tym lepszy, a przez to i smaczniejszy – myśli wielu. Taka teoria ma się nijak w wypadku bananów. Bardzo często zdarza się, że ich skórka ma ciemny kolor, a sam owoc ma nieregularny kształt, ale nie są to oznaki zepsucia lub ich gorszej jakości.
W wypadku bananów na ich wygląd wpływa kilka czynników. Ważna jest odpowiednia temperatura, wilgoć powietrza oraz to, jak długo owoc był przechowywany. Należy mieć świadomość, że zakup idealnego banana nie gwarantuje, że wszystko będzie z nim w porządku. W dalszej części tekstu omawiamy, kiedy banan staje się szkodliwy oraz wskazujemy powód ciemnej skórki bananów.

Czy ciemna skórka bananów to powód do niepokoju?
Wielu konsumentom wydaje się, że ciemne plamy na bananach dyskwalifikują dany egzemplarz i w sklepach omijają je szerokim łukiem. Tymczasem okazuje się, że niekoniecznie powinien być to powód, przez który dany owoc nie może zostać spożyty. Ciemny banan jest oznaką tego, że jest dojrzały. Dzieje się tak, ponieważ w skórce zachodzą procesy enzymatyczne, a w dodatku rozpada się chlorofil. Plamy w żaden sposób nie świadczą o uszkodzeniu owocu lub o jego poobijaniu.
Dalsza część tekstu pod filmem.
O ile ciemna skórka bananów nie jest powodem do niepokoju, o tyle owoc, który jest wręcz czarny, a miąższ papkowaty, nie powinien być spożywany. Do wyrzucenia nadają się również banany, z których wydobywa się nieprzyjemny zapach, a pleśń i procesy gnilne są widoczne gołym okiem. Jest jeszcze jeden wyjątek.

Te banany są szkodliwe
Często okazuje się, że skórka banana nie wskazuje zagrożenia, ale znaleźć je można w miąższu. Dlatego przed spożyciem owocu zaleca się jego przekrojenie. Jeżeli w środku zauważalne są czerwone plamy, które mogą znajdować się wokół nasion lub wzdłuż linii, to znak, że owoc został zaatakowany przez grzyba nigrospora.
Grzyb wywołuje zatrucie, które może objawiać się na różne sposoby. Wyróżnia się ono wysoką gorączką, problemami żołądkowymi oraz problemami z układem oddechowym. Dlatego banan, który ma ślady pojawienia się grzyba, nie może być konsumowany. Objawów nie należy lekceważyć, a po ich wystąpieniu, trzeba udać się po pomoc.
Niedawno opisywaliśmy zdrowy napój, który warto pić rano zamiast kawy. Informowaliśmy również o pochodzeniu mięsa dostępnego w sklepach Dino.






































