Przenigdy nie podawaj w ten sposób pieczarek. Stracą wszystkie wartości odżywcze
Pieczarki moglibyśmy dodawać właściwie do wszystkiego. Są jednak metody przygotowania, które stanowczo im nie służą. Jak zatem najlepiej zajadać te uwielbiane grzyby? Odpowiedź może zaskoczyć.
Czy można jeść pieczarki na surowo
W Polsce jadamy rocznie średnio kilka kilogramów grzybów na osobę. Można bezpiecznie założyć, że co najmniej połowa z tego – ponad 2,5 kg – to właśnie pieczarki. Jesteśmy więc pieczarkowymi łasuchami: przeciętny Europejczyk zjada znacznie mniej wszystkich grzybów niż my samych tylko pieczarek.
Jednak, choć dodajemy je do wszystkiego – od faszerowanych mięs przez szaszłyki po sosy do makaronów – często wciąż nie mamy pewności, czy można pieczarki jadać na surowo. Tymczasem nie tylko można – wręcz, można powiedzieć, że jest to wskazane.
Jedzmy surowe pieczarki
Ostrożne podejście do jedzenia surowych grzybów jest jak najbardziej uzasadnione. Wiele zbieranych dziko okazów jest łagodniejszych dla naszego żołądka, jeśli wcześniej je obgotujemy. Są wręcz grzyby, dla których taka obróbka to być albo nie być trującymi.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Nie dotyczy to jednak pieczarek – udomowionej postaci grzyba, która w całości trafia do sklepów z hodowli. Polska zresztą jest mocarstwem w produkcji pieczarek. Eksportujemy je głównie do sąsiednich krajów, gdzie jada się ich jeszcze więcej niż u nas.
Pieczarki – znany grzyb
Pieczarki uprawiamy, a zatem znamy je dość dobrze – od odmiany, którą hodowcy się posługują do warunków, które dostają. Nie ma tam przestrzeni na niespodzianki, więc pieczarki można jeść na surowo. Co więcej – z pewnością warto. Surowe grzyby mają niezwykły smak i aromat , a przede wszystkim chrupką strukturę, której nie da się pomylić z żadną inną.
Pieczarki przed zjedzeniem – bez względu na formę – należy szybko opłukać pod bieżącą wodą, by pozbyć się resztek ziemi i podobnych nieczystości. Nie trzeba natomiast ich obierać , chyba że skórka jest już nieapetyczna. Nie myjemy ich też zbyt długo, ponieważ wchłoną wodę i zrobią się gąbczaste.
Zdrowe pieczarki.
Jeśli zaś chcemy usmażyć pieczarki , najlepiej wrzucić je na dobrze rozgrzaną patelnię, by szybko odparować nadmiar wody. Dopiero wtedy zmniejszamy moc palnika, by pieczarki smażyły się w bardziej suchym środowisku, zamiast dusić w wodzie, które z nich wypłynęła.
Jednak to surowe pieczarki zachowają najwięcej wartości odżywczych. Tych jest zaś niemało. Pieczarki zawierają magnez, żelazo i wapń, selen, miedź i potas. Mają też witaminę B6 i D. Wszystko to przy bardzo niskiej kaloryczności – 100 g pieczarek to zaledwie 28 kalorii . Dlatego są świetnym składnikiem diety , w każdej postaci – zwłaszcza na surowo.
Smażone pieczarki mają zdecydowanie więcej kalorii, niż surowe . Ponadto pod wpływem wysokiej temperatury tracą większość swoich wartości odżywczych. Warto więc, kiedy tylko jest możliwość, zjadać ten wartościowy produkt w postaci surowej . A czy wy mieliście okazje próbować ich w takiej właśnie postaci?
Wypróbuj też przepisy na surówkę z ogórków kiszonych z miodem i pączki bez smażenia .