Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Dodaję zamiast cebuli, smakuje o niebo lepiej. Do tego jest zdrowsza
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 03.02.2025 18:51

Dodaję zamiast cebuli, smakuje o niebo lepiej. Do tego jest zdrowsza

siekanie szalotki
Fot. Shutterstock

Cebula i szalotka należą do tej samej rodziny. Ale, jak to w rodzinie bywa, różnią się charakterem. Warto sięgać częściej po tę małą, podłużną cebulkę, bo ma inny od zwykłej smak, a przy tym wiele zdrowotnych właściwości.

Cebula i szalotka

Allium to gatunek roślin jadalnych, z których większość znamy całkiem nieźle. W jednym albumie rodzinnym znajdujemy zdjęcia cebuli, pora, dymki i czosnku. Jest wśród nich także szalotka – mała, specyficzna cebulka, która może zastąpić tę żółtą w wielu sytuacjach z korzyścią dla smaku.

Wybór cebuli w sklepie jest dziś zresztą nieco mniejszy. Na kilogramy kupujemy cebulę żółtą, która jest ostra i w smaku pokrewna czosnkowi. Dyskonty sprzedają też mieszankę dwóch odmian cebuli – słodkiej białej i czerwonej. Ta druga również jest naturalnie dość słodka w smaku i świetnie komponuje się w sałatkach na surowo, zwłaszcza zamarynowana w soku z limonki.

sama szalotka

Nowy pogromca drwala w McDonald's. Ludzie nie mogli się doczekać

Czym się różni cebula od szalotki

To właśnie w tych różnych, nazwijmy to, niestandardowych zastosowaniach szalotka jest wartym uwagi zamiennikiem cebuli. Podczas kiedy typowa żółta dzieli z czosnkiem intensywny aromat związków siarki, szalotka jest w smaku niezwykle delikatna. Nie ma w sobie tak wiele słodyczy jak cebula cukrowa, nie przypomina pora, ale nie jest też cebulą pełną gębą.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Podobnie jeśli chodzi o strukturę – jej warstwy nie są grube i mięsiste, ale delikatne, cienkie i raczej sztywne. Świetnie się rozwarstwia i doskonale kroi na drobniutkie pióra.

cebula z brokułem

Cebulka do sosów i sałatek

To właśnie ze względu na to jest tak bardzo ceniona przez szefów i szefowe kuchni. Z drobno posiekaną szalotką można przyrządzić doskonały sos winegret. Szalotka doskonale się karmelizuje. Wystarczy przekroić ją wzdłuż na połówki i ułożyć na patelni lub w brytfannie razem ze smażonym, lub pieczonym mięsem. Stanowi świetną podstawę sosów do makaronów, a drobno wkrojona w sałatkę uzupełnia ją, zamiast – jak zwykła żółta cebula – dominować.

Szalotka jest też o wiele lepsza od innych odmian cebuli do serwowania w całości – podpieczona lub podgotowana. Ale jej delikatność sprawia też, że łatwiej podać ją nawet na surowo. Jest zwarta, można kroić ją nożem i całkiem wygodnie jeść jako warzywo do obiadu.

plasterki szalotki

Czy szalotka jest zdrowsza od cebuli

Ciekawostką jest, że mimo ewidentnego pokrewieństwa, szalotka i cebula mają nieco inne wartości odżywcze. Nasza bohaterka jest na przykład niemal dwa razy bardziej kaloryczna (choć to wciąż mało – 72 wobec 40 kalorii w 100 g). Jest bogatsza w węglowodany i ma dwa razy więcej błonnika oraz białka. Co ciekawe, jest też niemal dwukrotnie bardziej napakowana większością witamin i minerałów.

I tak, mamy w wypadku szalotki dwukrotnie więcej manganu czy miedzi oraz kwasu foliowego. Zyskujemy też na potasie, a siedmiokrotnie więcej na żelazie. Sto gramów szalotki pokrywa też 1/5 dziennego zapotrzebowania na witaminę B6, której cebula ma trzy razy mniej.

Wypróbuj też przepis na doskonałe pieczone ziemniaki i poznaj jedną z najzdrowszych ryb w sklepach

zapiekane szalotki