Przepis na cukinię w cieście curry
Cukinia często gości na naszych stołach. Przygotowuje się z niej rozmaite potrawy. Jednym z najprostszych dań jest cukinia w cieście. Smakołyk przypadnie do gustu wszystkim osobom, które lubią dobrze zjeść po niewielkim koszcie.
Cukinia w niecodziennej odsłonie
Nie da się ukryć, że cukinia zajmuje szczególne miejsce w świecie kulinariów. Niedawno prezentowaliśmy przepis na zapiekaną wersję uwielbianego warzywa. Tym razem wypróbujemy recepturę na cukinię w cieście z dodatkiem curry.
Sama w sobie cukinia nie ma wyrazistego smaku. Wiele zależy od tego, jak ją przygotujemy. Najlepiej postawić na aromatyczne dodatki. Curry z pewnością można zaliczyć do tego grona. Jakiś czas temu wspominaliśmy o tym, że warto o tę mieszankę przypraw wzbogacić rosół.
Cukinia w cieście curry smakuje wybornie, a prośby o dokładkę są normą. Domownicy momentalnie wyczyszczą talerze z tego wyjątkowego specjału. Nie bez powodu coraz więcej internautów decyduje się na przygotowanie cukinii w ten sposób.
Przepis na wyśmienite danie jest banalnie prosty i każdy powinien sobie z nim poradzić bez najmniejszych problemów. Najpierw musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Zapłacisz za nie niewiele pieniędzy. Co nam będzie potrzebne?
cukinia
90 g mąki pszennej
50 ml mleka
50 ml wody
jajko
5 g curry
2 g proszku do pieczenia
sól
pieprz
olej
(YouTube / Prosty przepis na)
Cukinia jeszcze nigdy nie była tak pyszna
Na początki myjemy warzywo i odcinamy z niego końcówki. Cukinię kroimy na plastry o szerokości około 0,5 cm. Doprawiamy je solą oraz pieprzem. Odstawiamy je i bierzemy się za przygotowanie ciasta.
Jajko mieszamy z mlekiem i wodą. Wzbogacamy je o przyprawy oraz proszek do pieczenia. Na koniec do mieszanki przesiewamy mąkę. Wszystkie składniki muszą się ze sobą połączyć. Ciasto powinno przypominać to na naleśniki.
Plastry cukinii obtaczamy w cieśnie. Umieszczamy je na rozgrzanym oleju. Najlepiej smażyć danie na małym ogniu. Wówczas ciasto odpowiednio się zarumieni, a cukinia będzie miękka w środku. Pamiętajmy, by smażyć smakołyk z obu stron.
Kiedy cukinia w cieście jest już gotowa, wówczas wykładamy ją na ręczniki papierowe. W ten sposób pozbędziemy się nadmiaru tłuszczu. Smakołyk można wzbogacić również o wędzoną paprykę. Najlepiej serwować go razem z sosem czosnkowym. Podobny przepis można znaleźć na YouTube na kanale Prosty przepis na. Właśnie stamtąd pochodzą zdjęcia wykorzystane powyżej.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Kwestia smaku; Kulinarne przeboje