Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na cukinię w cieście curry
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 20.05.2021 02:00

Przepis na cukinię w cieście curry

Cukinia w cieście curry
Scena z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale Prosty przepis na

Cukinia często gości na naszych stołach. Przygotowuje się z niej rozmaite potrawy. Jednym z najprostszych dań jest cukinia w cieście. Smakołyk przypadnie do gustu wszystkim osobom, które lubią dobrze zjeść po niewielkim koszcie.

Cukinia w niecodziennej odsłonie

Nie da się ukryć, że cukinia zajmuje szczególne miejsce w świecie kulinariów. Niedawno prezentowaliśmy przepis na zapiekaną wersję uwielbianego warzywa. Tym razem wypróbujemy recepturę na cukinię w cieście z dodatkiem curry.

Sama w sobie cukinia nie ma wyrazistego smaku. Wiele zależy od tego, jak ją przygotujemy. Najlepiej postawić na aromatyczne dodatki. Curry z pewnością można zaliczyć do tego grona. Jakiś czas temu wspominaliśmy o tym, że warto o tę mieszankę przypraw wzbogacić rosół.

Cukinia w cieście curry smakuje wybornie, a prośby o dokładkę są normą. Domownicy momentalnie wyczyszczą talerze z tego wyjątkowego specjału. Nie bez powodu coraz więcej internautów decyduje się na przygotowanie cukinii w ten sposób.

Przepis na wyśmienite danie jest banalnie prosty i każdy powinien sobie z nim poradzić bez najmniejszych problemów. Najpierw musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Zapłacisz za nie niewiele pieniędzy. Co nam będzie potrzebne?

  • cukinia

  • 90 g mąki pszennej

  • 50 ml mleka

  • 50 ml wody

  • jajko

  • 5 g curry

  • 2 g proszku do pieczenia

  • sól

  • pieprz

  • olej

(YouTube / Prosty przepis na)

Cukinia jeszcze nigdy nie była tak pyszna

Na początki myjemy warzywo i odcinamy z niego końcówki. Cukinię kroimy na plastry o szerokości około 0,5 cm. Doprawiamy je solą oraz pieprzem. Odstawiamy je i bierzemy się za przygotowanie ciasta.

Jajko mieszamy z mlekiem i wodą. Wzbogacamy je o przyprawy oraz proszek do pieczenia. Na koniec do mieszanki przesiewamy mąkę. Wszystkie składniki muszą się ze sobą połączyć. Ciasto powinno przypominać to na naleśniki.

Plastry cukinii obtaczamy w cieśnie. Umieszczamy je na rozgrzanym oleju. Najlepiej smażyć danie na małym ogniu. Wówczas ciasto odpowiednio się zarumieni, a cukinia będzie miękka w środku. Pamiętajmy, by smażyć smakołyk z obu stron. 

Kiedy cukinia w cieście jest już gotowa, wówczas wykładamy ją na ręczniki papierowe. W ten sposób pozbędziemy się nadmiaru tłuszczu. Smakołyk można wzbogacić również o wędzoną paprykę. Najlepiej serwować go razem z sosem czosnkowym. Podobny przepis można znaleźć na YouTube na kanale Prosty przepis na. Właśnie stamtąd pochodzą zdjęcia wykorzystane powyżej.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Kwestia smaku; Kulinarne przeboje

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Ciasto Przepis