Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Co zrobić, żeby ciasto na krokiety nie pękało przy zwijaniu?
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 20.05.2021 02:00

Co zrobić, żeby ciasto na krokiety nie pękało przy zwijaniu?

Krokiety wyjdą znacznie lepiej
Wikipedia / Silar / CC BY-SA 3.0

Krokiety zalicza się do kultowych dań naszej rodzimej kuchni. Nie może ich zabraknąć przy okazji świat, jednak równie często zajadany je w bardziej powszednie dni. Każdy, kto przygotowywał kiedyś krokiety, doskonale wie, że ciasto potrafi pękać w trakcie zawijania.

Ciasto na krokiety pęka? Zastosuj babciną sztuczkę

Nie da się ukryć, że ciasto na krokiety jest jedną z najistotniejszych składowych tego swojskiego specjału. Jakiś czas temu wspominaliśmy o tym, co zrobić, by zawiniątka nie rozpadały się w trakcie smażenia.

Krokiety potrafią również pękać już podczas zawijania. Na szczęście istnieją babcine sposoby na tego typu mankamenty. Sekret tkwi w dodatku do ciasta. Mało kto spodziewałby się, że tak niepozorny składnik może rozwiązać problem pękających krokietów.

Okazuje się, że ciasto na krokiety należy wzbogacić o przegotowaną wodę. Powinna być ona dosyć gorąca. Dzięki takiemu dodatkowi ciasto stanie się bardziej elastyczne, a co za tym idzie w trakcie zawijania krokietów, nie będzie ono pękało.

Mając już tę wiedzę nie pozostaje nam nic innego jak wykorzystanie jej w praktyce. Dziś wypróbujemy przepis na krokiety w przepysznym i zdrowym wydaniu. Główne role zagrają wyborne warzywa. Jakich składników potrzebujemy?

Ciasto:

  • 350 g mąki pszennej

  • 250 ml mleka

  • 250 ml gorącej i przegotowanej wody

  • 30 ml oleju

  • 2 jajka

Farsz:

  • cukinia

  • 150 g pieczarek

  • papryka

  • cebula

  • koncentrat pomidorowy

  • sól

  • pieprz

  • liść laurowy

Dodatkowo:

  • bułka tarta

  • 2 jajka

  • olej

(Canva / iko636)

Prosty przepis na warzywne krokiety

Na początku przygotujemy ciasto na krokiety. Jajka rozbijamy do miski. Dodajemy do nich mleko, mąkę i olej. Całość starannie mieszamy. Kiedy uzyskamy jednolitą masę, wówczas wlewamy do niej gorącą wodę. Wszystko cały czas mieszamy.

Na rozgrzanej patelni z dodatkiem tłuszczu smażymy naleśniki. Jakiś czas temu wspominaliśmy przepis na to uwielbiane danie w puszystej odsłonie. Gotowe naleśniki umieszczamy na talerzu i zabieramy się za farsz.

Cebulę, cukinię i paprykę kroimy w niewielką kostkę. Pieczarki obieramy i rozdrabniamy. Wszystko podsmażamy na patelni z dodatkiem odrobiny wody. Warzywa dusimy pod przykryciem razem z przyprawami oraz koncentratem pomidorowym

Kiedy papryka zmięknie, wówczas farsz jest gotowy. Pozwalamy mu wystygnąć. Gdy to nastąpi, zawijamy go w naleśniki. Krokiety obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy ja na złocisty kolor. Danie można serwować z dodatkiem startego parmezanu.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Ciasto Przepis