Smakosze.pl
Krokiety wyjdą znacznie lepiej

Wikipedia / Silar / CC BY-SA 3.0

Co zrobić, żeby ciasto na krokiety nie pękało przy zwijaniu?

20 Maja 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Smakowite krokiety niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Kluczowym elementem jest ciasto. Czasami potrafi ono pęknąć w trakcie zawijania. Okazuje się, że nasze babcie znały sztuczkę, dzięki której unikniemy tego typu rozczarowania. Warto sięgnąć po przepis na krokiety w lekkim i pysznym wydaniu.

Krokiety zalicza się do kultowych dań naszej rodzimej kuchni. Nie może ich zabraknąć przy okazji świat, jednak równie często zajadany je w bardziej powszednie dni. Każdy, kto przygotowywał kiedyś krokiety, doskonale wie, że ciasto potrafi pękać w trakcie zawijania.

Ciasto na krokiety pęka? Zastosuj babciną sztuczkę

Nie da się ukryć, że ciasto na krokiety jest jedną z najistotniejszych składowych tego swojskiego specjału. Jakiś czas temu wspominaliśmy o tym, co zrobić, by zawiniątka nie rozpadały się w trakcie smażenia.

Krokiety potrafią również pękać już podczas zawijania. Na szczęście istnieją babcine sposoby na tego typu mankamenty. Sekret tkwi w dodatku do ciasta. Mało kto spodziewałby się, że tak niepozorny składnik może rozwiązać problem pękających krokietów.

Okazuje się, że ciasto na krokiety należy wzbogacić o przegotowaną wodę. Powinna być ona dosyć gorąca. Dzięki takiemu dodatkowi ciasto stanie się bardziej elastyczne, a co za tym idzie w trakcie zawijania krokietów, nie będzie ono pękało.

Mając już tę wiedzę nie pozostaje nam nic innego jak wykorzystanie jej w praktyce. Dziś wypróbujemy przepis na krokiety w przepysznym i zdrowym wydaniu. Główne role zagrają wyborne warzywa. Jakich składników potrzebujemy?

Ciasto:

  • 350 g mąki pszennej

  • 250 ml mleka

  • 250 ml gorącej i przegotowanej wody

  • 30 ml oleju

  • 2 jajka

Farsz:

  • cukinia

  • 150 g pieczarek

  • papryka

  • cebula

  • koncentrat pomidorowy

  • sól

  • pieprz

  • liść laurowy

Dodatkowo:

  • bułka tarta

  • 2 jajka

  • olej

(Canva / iko636)

Prosty przepis na warzywne krokiety

Na początku przygotujemy ciasto na krokiety. Jajka rozbijamy do miski. Dodajemy do nich mleko, mąkę i olej. Całość starannie mieszamy. Kiedy uzyskamy jednolitą masę, wówczas wlewamy do niej gorącą wodę. Wszystko cały czas mieszamy.

Na rozgrzanej patelni z dodatkiem tłuszczu smażymy naleśniki. Jakiś czas temu wspominaliśmy przepis na to uwielbiane danie w puszystej odsłonie. Gotowe naleśniki umieszczamy na talerzu i zabieramy się za farsz.

Cebulę, cukinię i paprykę kroimy w niewielką kostkę. Pieczarki obieramy i rozdrabniamy. Wszystko podsmażamy na patelni z dodatkiem odrobiny wody. Warzywa dusimy pod przykryciem razem z przyprawami oraz koncentratem pomidorowym

Kiedy papryka zmięknie, wówczas farsz jest gotowy. Pozwalamy mu wystygnąć. Gdy to nastąpi, zawijamy go w naleśniki. Krokiety obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy ja na złocisty kolor. Danie można serwować z dodatkiem startego parmezanu.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

naleśniki ciasto

Porady

Jak zrobić idealne ciasto na naleśniki?

Czytaj więcej >

Porady

Ukryta funkcja kas samoobsługowych

Czytaj więcej >

Porady

Jak wykorzystać liście chrzanu w kuchni?

Czytaj więcej >
Szypułki truskawek mają pewne sekrety

Porady

Czy szypułki z truskawek są jadalne?

Czytaj więcej >
Grzyby o odpychającej goryczy

Porady

Goryczak żółciowy - grzyb, którego lepiej omijać

Czytaj więcej >
kawa w upały

Porady

Czy można pić kawę w upalne dni?

Czytaj więcej >