Smakosze.pl Przepisy Przepis na dżem z dyni mam po swojej babci. Zawsze dodawała specjalny składnik, smak jest nie do podrobienia
YouTube/@AllrecipesPlInternational

Przepis na dżem z dyni mam po swojej babci. Zawsze dodawała specjalny składnik, smak jest nie do podrobienia

8 października 2023

Dynia jest prawdziwą królową jesieni. Okazała, dorodna i w pięknym kolorze może zrobić kulinarne wrażenie. Polecam przepis na pyszny dżem z dyni. Moja babcia dodawała do niego wyjątkowy składnik, który podkręcał smak dżemu z dyni. Teraz sama korzystam z tej receptury.

Dynia, czyli jesień w pełni

Jeśli widzimy dynie na straganach i w supermarketach, to znak, że przyszła już jesień. Dynie znajdziemy w rozmaitych kolorach i wielkościach . Nakrapiane i w jednolitym kolorze robią wrażenie również w sferze kulinarnej. Warto skorzystać z sezonu na dynie i przygotować coś pysznego z tego warzywa.

Ja robię z niej znakomity dżem. Korzystam z przepisu babci na dżem z dyni i dodaję do niego imbir. Ten smak pamięta się długo i jest nie do podrobienia . Zróbcie dżem z dyni, bo naprawdę warto.

dynie
Canva/James Thomas
Wysyp makaron na patelnię i zalej mlekiem. Najpierw śmiałam się z tego przepisu, teraz sama tak robię

Jak zrobić dżem z dyni?

Składniki:

  • 1 kg dyni Hokkaido
  • 1 kg cukru

Z dyni odkrajamy górę i dół, przekrajamy ją na pół. Teraz pozbywamy się środka i kroimy twarde części . Obieramy kawałki dyni ze skórki. Kroimy dynię na małe kawałki i wrzucamy do garnka.

W garnku mieszamy ją z cukrem i odstawiamy na noc. Garnek z dynią powinien stać w temperaturze pokojowej. Następnie miksujemy obraną cytrynę. Teraz cytrynę dorzucamy do garnka z dynią i dodajemy starty na tarce imbir.

Dżem z dyni, czyli jesienna słodycz

Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy 30 minut. Często mieszamy i nakładamy do wyparzonych słoików . Potem pasteryzujemy około 10 minut. Słoiki z dżemem wyjmujemy i odstawiamy do wystygnięcia.

Dżem z dyni z dodatkiem imbiru jest doskonałym dodatkiem do pieczywa i deserów. Będzie doskonałym przysmakiem nie tylko na jesień . Warto go przyrządzić i cieszyć się smakiem dyni z imbirem. Pisaliśmy o jesiennych kopytkach z dynią. Radziliśmy, jak zrobić rosół z dynią.

dżem z dyni
YouTube/@AllrecipesPlInternational

Źródło: YouTube/@AllrecipesPlInternational

Ostatnio ciągle piekę to ciasto, cała rodzina mnie o nie prosi. Na szczęście robię je w chwilę
Jesienią zawsze dodaję to do rosołu. Ten dodatek świetnie podkręca smak i wzmacnia odporność
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy