Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Złociste kopytka z dodatkiem jesiennego składnika. Tak pysznych i apetycznych jeszcze nie jadłeś
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 18.11.2022 16:12

Złociste kopytka z dodatkiem jesiennego składnika. Tak pysznych i apetycznych jeszcze nie jadłeś

Złociste kopytka z dodatkiem jesiennego składnika. Tak pysznych i apetycznych jeszcze nie jadłeś
canva/Dar1930

Planujecie zrobić kopytka? Dodajcie do ziemniaków trochę puree z dyni, a odmienicie ich smak i wygląd. Złociste kopytka podane z okrasą z boczku i cebuli smakują znakomicie i są bardzo pożywne. W sam raz na szybki posiłek dla całej rodziny. Zapraszamy do kuchni.

Klasyczne kopytka przygotowujemy włącznie z ziemniaków, jajka i mąki. Mało kto wie, że do masy możemy dodać również jesienny przysmak. Kopytka z puree z dyni są o wiele delikatniejsze, zachwycają kolorem i smakiem.

Do przygotowania kopytek wykorzystaj ugotowane, mączne ziemniaki. Mogą być te z obiadu z poprzedniego dnia, dzięki czemu nic w kuchni się nie zmarnuje. Kluczowym składnikiem jest puree z dyni. Zrobisz je w bardzo prosty sposób.

Dynię pokrój na mniejsze kawałki, oprósz solą, pieprzem i upiecz w piekarniku. Gdy dynia będzie miękka, łatwo zdejmiesz z niej skórę, a miąższ zblenduj na gładką masę. Do kopytek z jesiennym przysmakiem koniecznie dodaj również mieloną kurkumę, która podkręci kolor i smak potrawy.

Przepis na złociste kopytka z dynią i kurkumą

Składniki:

  • 300 g puree z dyni

  • 500 g ugotowanych ziemniaków

  • 250 g mąki pszennej

  • pół płaskiej łyżeczki mielonej kurkumy

  • pół łyżeczki soli

Dodatkowo:

  • duża cebula

  • 50 g masła

  • boczek wędzony

Jak zrobić kopytka z dynią? Kluski zachwycają smakiem

Ugotowane ziemniaki przepuść przez praskę i przełóż do miski. Dodaj puree z dyni, wymieszaj i dopraw do smaku solą, pieprzem i kurkumą. Do masy wsyp mąkę, wbij jajko i szybko wyrób. Ciasto podziel na 4 części.

Z każdej z nich uformuj wałek i pokrój go na mniejsze kawałki. Kopytka gotuj w osolonym wrzątku 1-2 minuty od wypłynięcia. Boczek pokrój w kostkę i przesmaż na patelni, dodaj posiekaną cebulę i smaż, aż się zeszkli. Kopytka wyjmij łyżką cedzakową i polej cebulką z boczkiem, smacznego.

Przygotuj również wyśmienite kotlety z dyni, smakują lepiej niż mielone. Jeśli szukasz pomysłu na prosty i tani obiad- tu poznasz przepis na zapiekankę z dyni, lepszej nie jadłaś.

kopytka
canva/Darius Dzinnik

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: