Dlaczego warto dodać dynię do rosołu? Patent jest hitem
Pomysł na niedzielny obiad? Pożywny rosół z dodatkiem dyni. Sezonowe warzywo doskonale smakuje z aromatycznym wywarem, a także wzmacnia jego prozdrowotne właściwości. Rosół w jesiennej wersji posmakuje całej rodzinie.
Dynię głównie pieczemy z innymi warzywami lub mięsem w piekarniku. Gotujemy z niej również krem, przygotowujemy puree i przetwory na zimę. Mało kto wie, że jesienne warzywo możemy dodać również do tradycyjnego rosołu i podać z ugotowanym makaronem.
Dlaczego warto dodać dynię do rosołu? Sezonowe warzywo nie dość, że dodaje smaku i aromatu, to jeszcze wzmacnia rozgrzewające i wzmacniające właściwości wywaru. Dynia jest źródłem wielu cennych witamin i minerałów, w tym witaminy C, witamin z grupy B, potasu, żelaza i magnezu.
W rosole w jesiennej wersji nie może zabraknąć również lubczyku i kurkumy. Kurkumę dodajemy pod sam koniec gotowania, kiedy dynię ugotujemy z wcześniej przygotowanym wywarem. Złota przyprawa wzmocni kolor, smak i właściwości lecznice dania. Kurkuma jest uważana za jedną z najzdrowszych przypraw, które mają nieoceniony wpływ na nasze zdrowie.
Jesienny rosół z dynią. Zdrowe i rozgrzewające danie dla całej rodziny
Składniki:
2 udka z kurczaka
porcja wołowiny rosołowej
400 g dyni
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 korzenie pietruszki
natka pietruszki do podania
2 marchewki
kawałek selera
gałązka lubczyku
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
sól, pieprz
makaron nitki
Jak przyrządzić aromatyczny rosół z dynią? Klasyczne danie w jesiennej wersji zachwyca smakiem
Mięso włóż do garnka, zalej wodą, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i gotuj na małym ogniu, aż powstaną szumowiny, zdejmij je. Do wywaru dodaj marchewki, pietruszki, seler, czosnek i opaloną nad ogniem cebulę. Dodaj również lubczyk i gotuj na małym ogniu przez około 2 godziny.
W tym czasie dynię obierz ze skóry i pokrój w kostkę. Gdy warzywa i mięso są już miękkie, rosół dopraw do smaku solą, pieprzem. Cały wywar przecedź przez sito i ponownie wlej do garnka. Dodaj pokrojoną dynię i gotuj do miękkości warzywa. Rosół pod koniec gotowania dopraw kurkumą, następnie podaj z ugotowanym makaronem i posiekaną natką pietruszki, smacznego.
Z mięsa i warzyw po rosole przygotujesz wyśmienity pasztet, będzie idealny do chleba. Z mięsa przygotujesz również pyzy z mięsem lub pierogi, cała rodzina będzie zachwycona, a Ty wykorzystasz wszystkie produkty w swojej kuchni.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Obłędne budyniowe ciasto bez pieczenia. Najtańszy i najlepszy deser
Stary przepis na zupę z dyni. Jej smak podkreślają wyjątkowe dodatki
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama