Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Dlaczego warto dodać dynię do rosołu? Patent jest hitem
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 10.11.2022 21:09

Dlaczego warto dodać dynię do rosołu? Patent jest hitem

Dlaczego warto dodać dynię do rosołu? Patent jest hitem
canva/gbh007

Pomysł na niedzielny obiad? Pożywny rosół z dodatkiem dyni. Sezonowe warzywo doskonale smakuje z aromatycznym wywarem, a także wzmacnia jego prozdrowotne właściwości. Rosół w jesiennej wersji posmakuje całej rodzinie.

Dynię głównie pieczemy z innymi warzywami lub mięsem w piekarniku. Gotujemy z niej również krem, przygotowujemy puree i przetwory na zimę. Mało kto wie, że jesienne warzywo możemy dodać również do tradycyjnego rosołu i podać z ugotowanym makaronem.

Dlaczego warto dodać dynię do rosołu? Sezonowe warzywo nie dość, że dodaje smaku i aromatu, to jeszcze wzmacnia rozgrzewające i wzmacniające właściwości wywaru. Dynia jest źródłem wielu cennych witamin i minerałów, w tym witaminy C, witamin z grupy B, potasu, żelaza i magnezu.

W rosole w jesiennej wersji nie może zabraknąć również lubczyku i kurkumy. Kurkumę dodajemy pod sam koniec gotowania, kiedy dynię ugotujemy z wcześniej przygotowanym wywarem. Złota przyprawa wzmocni kolor, smak i właściwości lecznice dania. Kurkuma jest uważana za jedną z najzdrowszych przypraw, które mają nieoceniony wpływ na nasze zdrowie.

Jesienny rosół z dynią. Zdrowe i rozgrzewające danie dla całej rodziny

Składniki:

  • 2 udka z kurczaka

  • porcja wołowiny rosołowej

  • 400 g dyni

  • 2 cebule

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 korzenie pietruszki

  • natka pietruszki do podania

  • 2 marchewki

  • kawałek selera

  • gałązka lubczyku

  • 2 liście laurowe

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • sól, pieprz

  • makaron nitki

Jak przyrządzić aromatyczny rosół z dynią? Klasyczne danie w jesiennej wersji zachwyca smakiem

Mięso włóż do garnka, zalej wodą, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i gotuj na małym ogniu, aż powstaną szumowiny, zdejmij je. Do wywaru dodaj marchewki, pietruszki, seler, czosnek i opaloną nad ogniem cebulę. Dodaj również lubczyk i gotuj na małym ogniu przez około 2 godziny.

W tym czasie dynię obierz ze skóry i pokrój w kostkę. Gdy warzywa i mięso są już miękkie, rosół dopraw do smaku solą, pieprzem. Cały wywar przecedź przez sito i ponownie wlej do garnka. Dodaj pokrojoną dynię i gotuj do miękkości warzywa. Rosół pod koniec gotowania dopraw kurkumą, następnie podaj z ugotowanym makaronem i posiekaną natką pietruszki, smacznego.

Z mięsa i warzyw po rosole przygotujesz wyśmienity pasztet, będzie idealny do chleba. Z mięsa przygotujesz również pyzy z mięsem lub pierogi, cała rodzina będzie zachwycona, a Ty wykorzystasz wszystkie produkty w swojej kuchni.

Dynia
canva/James Thomas z Pexels

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: