Smakosze.pl Przepisy Przepis na kiszoną dynię
canva/arfo

Przepis na kiszoną dynię

17 października 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Kiszonki należą do najzdrowszych przetworów. Nie tylko w czasie przechowywania nie tracą swoich walorów, ale wręcz je zwiększają. Kisić można praktycznie wszystkie warzywa i wiele owoców. Dziś przedstawimy wam przepis na kiszoną dynię. Smakuje rewelacyjnie.

Kiszone ogórki i kapusta to już polska klasyka. Jednak kisić można większość warzyw i wszystkie smakują naprawdę dobrze. Co istotne, warzywa, które zawierają stosunkowo niedużo wody, tak jak dynia, po zakiszeniu długo pozostają przyjemnie chrupiące. Doskonale nadają się na superzdrową przekąskę, jako do sałatek i dań obiadowych.

Wszystkie kiszonki przygotowuje się na tej samej zasadzie. Pokrojone warzywo umieszcza się w słoju, zalewa solanką z dodatkiem przypraw i odstawia do zakiszenia. Na smak kiszonki mają wpływ przyprawy dodane do zalewy. Do słodkawej dyni doskonale pasują przyprawy korzenne.

Przepis na kiszoną dynię

Składniki:

  • 1 kg miąższu dyni

  • ok. 1 l wody

  • 1,5 łyżki soli

  • kawałek korzenia chrzanu

  • 6 ząbków czosnku

  • gałązka kopru

  • laska cynamonu

  • ok. 10 goździków

  • kilka ziarenek ziela angielskiego

  • kilka ziarenek czarnego pieprzu

  • kilka łyżek zalewy z kiszonych ogórków lub kapusty

  • kilka łyżek oleju

Przygotowanie kiszonej dyni

Średniej wielkości słoiki wyparz. Na dno każdego słoika włóż kawałek chrzanu, 2 przekrojone ząbki czosnku i kawałek kopru.

Miąższ dyni pokrój w niedużą kostkę. Kawałkami dyni napełnij średniej wielkości słoiki. Od góry pozostaw 3-4 cm wolnej przestrzeni.

Wodę zagotuj z solą. Dodaj cynamon, goździki, ziele angielskie i pieprz. Gotuj 5 minut, zalewę przestudź.

Dynię w słoikach zalej przygotowaną zalewą. Do każdego słoika włóż też po trochu przypraw, wlej po 1-2 łyżki zalewy z kiszonych ogórków, na wierzch wlej łyżkę oleju.

Słoki lekko zamknij, odstaw w ciepłe miejsce. Po kilku dniach, gdy woda zmętnieje, każdy słoik odkręć, by wypuścić nadmiar gazu i ponownie zakręć. Odstaw je w chłodne miejsce.

Wskazówka: Dynia cały czas musi być przykryta zalewą, inaczej na wystających kawałkach dyni pojawi się pleśń. Dlatego warzywo trzeba ułożyć ścisło, by nie pływało swobodnie po powierzchni. Warto też do każdego słoika włożyć specjalny docisk.

Niedawno pisaliśmy też o tym, jak przygotować wyśmienitego, kiszonego kalafiora oraz kiszony czosnek .

pokrojona dynia
pokrojona dynia

Źródło zdjęcia: canva/ homydesign

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: poradnikzdrowie, browin

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy