Przepis na konfiturę z buraków
Buraki zawierają wiele witamin, m.in. C, A, B1, sporo kwasu foliowego oraz beta-karotenów. Często na śniadania wybieramy słodkie owocowe przetwory, jednak o wiele zdrowszym wyborem byłaby konfitura z buraka. Smakuje tak dobrze, że nie będziesz mógł się od niej oderwać.
Buraki w formie konfitury mogą być nie tylko zamiennikiem owocowych przetworów jadanych z pieczywem. Tak przygotowane buraki idealnie pasują do dań mięsnych z kurczaka i indyka oraz pieczonej wieprzowiny.
Wspaniale współgrają także jako dodatek do deski serów. W poniższej konfiturze wyczuć możemy nutę cytrusów oraz imbiru, jednak dobór składników aromatyzujących zależy od indywidualnych preferencji.
Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Buraki, które zachwycać będą przez cały rok
Buraki uważane są za niezwykle zdrowe warzywa, warto je jeść jak najczęściej. Dzięki zawartości witaminy B1 świetnie wpływają one na działanie układu krwionośnego. Stymulują produkcję czerwonych krwinek. Z tego powodu zalecane są osobom cierpiącym na anemię.
Co więcej, wzbogacenie swojej diety w buraka pozwala na wyrównanie gospodarki wodnej organizmu. Jedzenie tych czerwonych warzyw wspiera kości, a nawet wzmacnia zęby. Wiele osób może też zaskoczyć tak, że wspomaga funkcjonowanie mózgu.
Składniki:
1 kilogram buraków
2 łyżki miodu
100 gramów migdałów blanszowanych w płatkach
3 cm korzenia imbiru
1 szklanka cukru
4 łyżki soku z cytryny
Jak przygotować konfitury z buraków?
Dokładnie umyj bulwy z ziemi i innych zanieczyszczeń. Wrzuć je do wody i gotuj do miękkości. Odstaw do wystudzenia.
Kiedy buraki będą już chłodne, obierz je i posiekaj w małą kosteczkę. Im drobniej pokroisz, tym mniej czasu spędzisz na gotowaniu konfitury.
Źródło: Canva (Julia Filirovska, Pexels)
Miód z cukrem i imbirem zagotuj w garnku. Kiedy powstanie syrop, dodaj pocięte buraki. Gotuj całość do momentu, aż buraki się rozpadną. W zależności od ich wielkości proces potrwa od 15 do 30 minut.
Gorącą jeszcze konfiturę przelej do czystych i wyparzonych słoików. Jeśli chcesz, aby konfitura wytrwała przez cały rok, konieczna będzie pasteryzacja. Gotowy produkt przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.
Bardzo zdrowe są też kiszone buraki, których przygotowanie jest bardzo proste.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Beszamel