Smakosze.pl
Przepis na konfiturę z buraków

Canva (fascinadora)

Przepis na konfiturę z buraków

14 Lipca 2021

Autor tekstu:

Dominika Mika

Udostępnij:

Buraki zawierają wiele witamin, m.in. C, A, B1, sporo kwasu foliowego oraz beta-karotenów. Często na śniadania wybieramy słodkie owocowe przetwory, jednak o wiele zdrowszym wyborem byłaby konfitura z buraka. Smakuje tak dobrze, że nie będziesz mógł się od niej oderwać.

Buraki w formie konfitury mogą być nie tylko zamiennikiem owocowych przetworów jadanych z pieczywem. Tak przygotowane buraki idealnie pasują do dań mięsnych z kurczaka i indyka oraz pieczonej wieprzowiny.

Wspaniale współgrają także jako dodatek do deski serów. W poniższej konfiturze wyczuć możemy nutę cytrusów oraz imbiru, jednak dobór składników aromatyzujących zależy od indywidualnych preferencji. 

Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Buraki, które zachwycać będą przez cały rok

Buraki uważane są za niezwykle zdrowe warzywa, warto je jeść jak najczęściej. Dzięki zawartości witaminy B1 świetnie wpływają one na działanie układu krwionośnego. Stymulują produkcję czerwonych krwinek. Z tego powodu zalecane są osobom cierpiącym na anemię

Co więcej, wzbogacenie swojej diety w buraka pozwala na wyrównanie gospodarki wodnej organizmu. Jedzenie tych czerwonych warzyw wspiera kości, a nawet wzmacnia zęby. Wiele osób może też zaskoczyć tak, że wspomaga funkcjonowanie mózgu.

Agnieszka Włodarczyk i jedzenie w szpitalu

Agnieszka Włodarczyk pokazała szpitalny obiad

CZYTAJ DALEJ

Składniki: 

  • 1 kilogram buraków 

  • 2 łyżki miodu 

  • 100 gramów migdałów blanszowanych w płatkach 

  • 3 cm korzenia imbiru 

  • 1 szklanka cukru 

  • 4 łyżki soku z cytryny 

Jak przygotować konfitury z buraków?

Dokładnie umyj bulwy z ziemi i innych zanieczyszczeń. Wrzuć je do wody i gotuj do miękkości. Odstaw do wystudzenia. 

Kiedy buraki będą już chłodne, obierz je i posiekaj w małą kosteczkę. Im drobniej pokroisz, tym mniej czasu spędzisz na gotowaniu konfitury. 

Dżem z buraków jest bardzo zdrowy

Dżem z buraków jest bardzo zdrowy

Źródło: Canva (Julia Filirovska, Pexels)

Miód z cukrem i imbirem zagotuj w garnku. Kiedy powstanie syrop, dodaj pocięte buraki. Gotuj całość do momentu, aż buraki się rozpadną. W zależności od ich wielkości proces potrwa od 15 do 30 minut. 

Gorącą jeszcze konfiturę przelej do czystych i wyparzonych słoików. Jeśli chcesz, aby konfitura wytrwała przez cały rok, konieczna będzie pasteryzacja. Gotowy produkt przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu. 

Bardzo zdrowe są też kiszone buraki, których przygotowanie jest bardzo proste.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Beszamel

Zapraszamy na nasz Instagram 

Podobne artykuły

Ogórki kiszone w przepysznym wydaniu

Przepisy

Jak kisić ogórki, żeby wyszły twarde i jędrne?

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone w przepysznej odsłonie

Przepisy

Sprawdzony przepis na kultową sałatkę szwedzką

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędne ogórki w zalewie gyros

Czytaj więcej >
Pieczone kotlety schabowe

Przepisy

Prosty sposób na kotlety schabowe z piekarnika z chrupiącą panierką

Czytaj więcej >

Przepisy

Niezwykły przepis na tradycyjne czarne kluski

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na marynowane kurki, hit na zimowe wieczory

Czytaj więcej >