Smakosze.pl Przepisy Wymieszaj z mlekiem i dodaj do ciasta na naleśniki. Wyjdą wręcz doskonałe
canva/ RitaE z Pixabay

Wymieszaj z mlekiem i dodaj do ciasta na naleśniki. Wyjdą wręcz doskonałe

1 listopada 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Naleśniki są świetnym pomysłem na obiad lub podwieczorek dla całej rodziny. Słodkie, delikatne ciasto z cukrem waniliowym i płynnym miodem będzie o wiele delikatniejsze i puszyste, kiedy dodamy do niego wrzącą wodę.

Naleśniki na słodko podaję z różnymi dodatkami. Jesienią sięgam po czekoladę i domowe dżemy i konfitury, głównie konfitury ze śliwek, brzoskwiń, truskawek. Latem natomiast stawiam na świeże owoce sezonowe, mus owocowy i serek waniliowy, naleśniki podane w ten sposób smakują całej rodzinie.

Ciasto naleśnikowe przygotowuję nieco inaczej niż wszyscy. Zamiast zimnej lub gazowanej wody, dodaję wrzątek i odstawiam na 30 minut, żeby masa zgęstniała. Do ciasta dodaję również cukier waniliowy, miód i łyżkę oleju rzepakowego, dzięki któremu naleśniki nie przywierają do patelni podczas smażenia.

Do naleśników nie dodaję również ani proszku do pieczenia, ani sody. Nie ubijam również piany z białek, żeby spulchniły ciasto. Wrzątek jest najlepszym sposobem na delikatne naleśniki. Masa naleśnikowa z początku jest bardzo rzadka, po 30 minutach natomiast ładnie gęstnieje i nadaje się do smażenia.

Przepis na wyśmienite naleśniki na mleku i wrzącej wodzie

Składniki:

  • 1,5 szklanki wrzątku

  • 1,5 szklanki mleka

  • 1,5 szklanki mąki pszennej

  • opakowanie cukru waniliowego

  • 2 jajka

  • łyżka płynnego miodu

  • olej rzepakowy

Jak przyrządzić naleśniki z dodatkiem wrzątku? Naleśniki zachwycają puszystością

Jajka wbij do miski, wymieszaj z cukrem waniliowym, następnie dodaj miód, mleko i stopniowo dodawaj mąkę, stale miksując, żeby pozbyć się grudek i żeby ciasto było jednolite. Do przygotowanej masy wlej wrzątek, łyżkę oleju, wymieszaj i odstaw na 30 minut.

Po tym czasie ciasto zgęstnieje. Naleśniki smaż na niewielkiej ilości oleju na rumiano, następnie przełóż je na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu i podaj z ulubionymi dodatkami, smacznego.

Do naleśników gorąco polecam czekoladową konfiturę z wiśni oraz dżem brzoskwiniowy . Tak podane danie błyskawicznie znika z talerzy.

Naleśniki
canva/Chantal2821

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy