Wymieszaj z mlekiem i dodaj do ciasta na naleśniki. Wyjdą wręcz doskonałe
Naleśniki są świetnym pomysłem na obiad lub podwieczorek dla całej rodziny. Słodkie, delikatne ciasto z cukrem waniliowym i płynnym miodem będzie o wiele delikatniejsze i puszyste, kiedy dodamy do niego wrzącą wodę.
Naleśniki na słodko podaję z różnymi dodatkami. Jesienią sięgam po czekoladę i domowe dżemy i konfitury, głównie konfitury ze śliwek, brzoskwiń, truskawek. Latem natomiast stawiam na świeże owoce sezonowe, mus owocowy i serek waniliowy, naleśniki podane w ten sposób smakują całej rodzinie.
Ciasto naleśnikowe przygotowuję nieco inaczej niż wszyscy. Zamiast zimnej lub gazowanej wody, dodaję wrzątek i odstawiam na 30 minut, żeby masa zgęstniała. Do ciasta dodaję również cukier waniliowy, miód i łyżkę oleju rzepakowego, dzięki któremu naleśniki nie przywierają do patelni podczas smażenia.
Do naleśników nie dodaję również ani proszku do pieczenia, ani sody. Nie ubijam również piany z białek, żeby spulchniły ciasto. Wrzątek jest najlepszym sposobem na delikatne naleśniki. Masa naleśnikowa z początku jest bardzo rzadka, po 30 minutach natomiast ładnie gęstnieje i nadaje się do smażenia.
Przepis na wyśmienite naleśniki na mleku i wrzącej wodzie
Składniki:
-
1,5 szklanki wrzątku
-
1,5 szklanki mleka
-
1,5 szklanki mąki pszennej
-
opakowanie cukru waniliowego
-
2 jajka
-
łyżka płynnego miodu
-
olej rzepakowy
Jak przyrządzić naleśniki z dodatkiem wrzątku? Naleśniki zachwycają puszystością
Jajka wbij do miski, wymieszaj z cukrem waniliowym, następnie dodaj miód, mleko i stopniowo dodawaj mąkę, stale miksując, żeby pozbyć się grudek i żeby ciasto było jednolite. Do przygotowanej masy wlej wrzątek, łyżkę oleju, wymieszaj i odstaw na 30 minut.
Po tym czasie ciasto zgęstnieje. Naleśniki smaż na niewielkiej ilości oleju na rumiano, następnie przełóż je na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu i podaj z ulubionymi dodatkami, smacznego.
Do naleśników gorąco polecam czekoladową konfiturę z wiśni oraz dżem brzoskwiniowy . Tak podane danie błyskawicznie znika z talerzy.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Przepis na szczypki. Przysmak prosto z Lubelszczyzny, szczególnie popularny 1 listopada
-
Faszerowane pomidory z mięsem mielonym. Ich tajemnica tkwi w smakowitym nadzieniu
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama