Przepis na szczypki. Przysmak prosto z Lubelszczyzny, szczególnie popularny 1 listopada
Lubelskie szczypki to regionalny przysmak szczególnie popularny w dniu 1 listopada. Słodkie cukierki są dostępne jedynie w tym dniu na przycmentarnych stoiskach. Na szczęście nie musisz już planować wycieczki do Lublina, aby spróbować tych łakoci. Znamy na nie domowy przepis.
Nazwa "szczypki" pochodzi nie od szczypania, ale od wyglądu cukierków, które przypominają nieco szczapy drewna. Słodycze te dla mieszkańców Lublina są tym samym, co pańska skórka dla Warszawiaków lub miodek turecki dla osób z Krakowa. Słodkie twarde cukierki to dla wielu osób nieodłączny element listopadowego święta. Teraz możesz przygotować je samodzielnie.
Przepis na lubelskie szczypki
Składniki:
2/3 szklanki wody
6 białek kurzych
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki cukru
1 łyżka żelatyny
1 łyżka syropu owocowego w wybranym smaku
odrobina barwnika spożywczego (opcjonalnie)
Jak przyrządzić popularne szczypki we własnym domu
Do garnka średniej wielkości wlej niecałą szklankę wody. Dodaj do niej cukier, wybrany syrop smakowy do szczypek oraz odrobinę barwnika. Całość zagotuj i wymieszaj, aż wszystkie składniki się połączą.
Do połączonych składników na szczypki dodaj żelatynę. Energicznie zamieszaj, aby proszek dobrze się rozpuścił. Tak przygotowaną masę odstaw do ostygnięcia.
Białka jaj kurzych ubij na sztywną pianę ze szczyptą mąki ziemniaczanej. Następnie zacznij dodawać do niej masę cukrową, nie przestając mieszać. Masę dolewaj ostrożnie cienką strużką.
Przygotuj formę do szczypek i oprósz ją pozostałą mąką ziemniaczaną. Następnie wlej do niej masę i pozostaw do stwardnienia. Po kilku godzinach twarda już zawartość formy podziel na pojedyncze szczypki. Na naszych łamach zdradzamy sekretny przepis na pańską skórkę. Popularne niegdyś irysy bez trudu wykonasz we własnym domu.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jaką wodą zalewasz obsmażone mięso? Jest tylko 1 właściwa. Inaczej gulasz się nie uda
Pory zapiekane w śmietanie. Na przystawkę, przekąskę i do obiadu