Przepis na niezapomnianą zupę mleczną
Zupa mleczna jest daniem, które dla wielu uchodzi za najlepsze możliwe śniadanie - połączenie słodkiego mleka i makaronu nie ma sobie bowiem równych. Niżej przypominamy jak przygotować to kultowe danie z dzieciństwa. Warto ją ugotować, gdyż dzięki temu będzie można z łatwością wrócić do nostalgii z dawnych lat.
Zupa mleczna dla mnóstwa młodszych ludzi kojarzy się z płatkami polanymi mlekiem. Dzisiaj na rynku można kupić dziesiątki najróżniejszych rodzajów płatków, które są zrobione z różnych zbóż, a także mają niekiedy wyjątkowo ciekawe smaki i aromaty. Kiedyś nie mieliśmy jednak takiego luksusu.
W czasach PRL-u sklepowe półki świeciły pustkami, dlatego Polacy musieli radzić sobie w inny sposób. Sprytne gospodynie znalazły metodę, która pozwala zjeść szybkie, smaczne oraz pożywne śniadanie, które najczęściej było podawane dzieciom. Mowa oczywiście o poniższej zupie mlecznej.
Zupa mleczna, jak sprzed lat
Zupa mleczna jest świetnym pomysłem na śniadanie, gdy nie mamy zbyt wiele czasu na gotowanie, lecz ciągle chcemy zjeść coś ciepłego. Wystarczy wsypać płatki do miski i zalać je zimnym lub wcześniej podgrzanym mlekiem. My chcemy pokazać jednak, jak jadło się ją dawniej.
Na naszej stronie można znaleźć wiele ciekawych wieści ze świata kulinariów. W tym artykule zdradzamy, co ma do powiedzenia o cenach nad polskim morzem znany youtuber. Ten tekst poświęcony został jajkom z chowu klatkowego, które już niedługo znikną z większości dużych sieci sklepów.
Choć jej sporządzenie zajmuję odrobinę więcej czasu, zdecydowanie warto. Szczególnie, jeśli wybierze się zacierki zamiast zwykłego makaronu - dzięki nim zupa mleczna nabiera wspaniałej konsystencji i smaku, których ze zwykłymi płatkami nie sposób uzyskać.
Przepis na zupę mleczną z dawnych lat
Składniki:
0.5 l mleka
2 łyżki cukru
1 l wody
sól
makaron
Zacznij od ugotowania makaronu. Wlej do garnka wodę, a następnie postaw ją na gazie. Gdy zacznie wrzeć, posól ją i wrzuć wybrany makaron. Poza zacierkami, dobrze pasują wstążki, które należy przed wrzuceniem do wody połamać.
Gotuj makaron przez połowę czasu wskazanego na opakowaniu - będzie jeszcze twardy, lecz dojdzie później w gorącym mleku. Odcedź makaron i do tego samego garnka wlej mleko o zawartości tłuszczu 3,2 proc. Postaw garnek na gazie i zagotuj.
Dopraw mleko cukrem i gdy zacznie się gotować, wrzuć makaron. Podgrzewaj go przez kilka minut, a gdy będzie wystarczająco miękki, przelej do głębokiej miski. Aby zwiększyć smak zupy, możesz posypać ją cynamonem i kardamonem. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: przepisy.pl