Smakosze.pl Przepisy Przepis na tę starą zupę przywiozłem z Austrii. Jest tania, smaczna i sycąca
Fot. YouTube/Zdrowe Przepisy

Przepis na tę starą zupę przywiozłem z Austrii. Jest tania, smaczna i sycąca

20 maja 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Szukasz przepisu na pyszną i sycącą zupę? Ten patent pochodzi z Austrii i robi prawdziwą furorę w moim domu. Najważniejsze, że przygotowuje się ją w kilka chwil z niedrogich  składników. Wypróbujesz i z pewnością wrócisz do niej nie raz.

Zupa prosto z Austrii

Niedawno poznałem przepis stary i tradycyjny przepis na austriacką zupę .  Nie dość, że smakuje doskonale, to jest tania i sycąca. Z pewnością zrobi furorę w Twoim domu.

Przepis pochodzi z kanału Zdrowe Przepisy na You Tube. Znajdziecie tam patenty na smaczne i proste dania.

ziemniaki w zupie.jpg
Fot. YouTube/Zdrowe Przepisy
Od lat marynuję cukinię w indyjskim stylu. Dzięki tym przyprawom jest wyrazista w smaku

Co będzie ci potrzebne?

Składników potrzebnych do przygotowania ten zupy jest niewiele. W dodatku są tanie i na tyle powszechne i uniwersalne, że możesz mieć je w swojej kuchni. Wszystkie potrzebne produkty umieściłem na liście poniżej. Zobacz, czego ci brakuje i zaczynamy gotowanie tej doskonałej zupy. Zdjęcia umieszczone w tym artykule pochodzą ze wspomnianego kanału Zdrowe Przepisy.

Składniki:

  • 1 l bulionu warzywnego
  • 4 ziemniaki
  • 12 ząbków czosnku
  • 200 ml śmietany 30%
  • 50 g masła
  • natka pietruszki
  • pieprz
  • sól

Przepis na zupę

Ząbki czosnku obierz i posiekaj w cienkie plasterki. W garnku rozpuść masło i zeszklij na nim plastry czosnku. Kiedy będzie gotowy, zalej go warzywnym bulionem.

Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę. Następnie wsyp je do zupy. Całość gotuj do momentu zmięknięcia ziemniaków. Ugotowaną zupę zblenduj, a następnie wlej śmietanę i przypraw ją pieprzem oraz solą. Całość dokładnie wymieszaj i ponownie zagotuj.

Gotową zupę podawaj w tradycyjny, austriacki sposób, czyli w chlebie. Jeżeli wolisz serwować ją w zwykłym talerzu, to też możesz, ale dołóż wtedy dodatek w postaci świeżego chleba. Wtedy zupa jest jeszcze bardziej sycąca i smakuje doskonale. Sprawdź, co powiedzieli po Kuchennych Rewolucjach oraz dowiedz się, jak zrobić ciasto bez pieczenia .

śmietana do zupy.jpg
Fot. YouTube/Zdrowe Przepisy
Napakowany potasem i zdrowszy niż borówka. Ten owoc podbija serca Polaków
Dodaję do gulaszu, a mięso przestaje być twarde jak podeszwa. Tak najlepiej je zmiękczyć
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy