Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Dodaję do gulaszu, a mięso przestaje być twarde jak podeszwa. Tak najlepiej je zmiękczyć
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 20.05.2024 17:19

Dodaję do gulaszu, a mięso przestaje być twarde jak podeszwa. Tak najlepiej je zmiękczyć

gulasz
Fot. Canva/JoeGough

Gulasz jest smacznym daniem, które warto podać na rodzinny obiad. Jednak, co zrobić, by mięso nie wyszło twarde jak podeszwa? Jest na to kilka sprawdzonych sposobów. Dzięki nim mięso będzie miękkie i dosłownie rozpłynie się w ustach. 

Problemy z mięsem w gulaszu

Lubisz gulasz, a jednocześnie zdarza się, że mięso nie wychodzi tak, jak powinno? Jeśli tak się zdarza, to poznaj sposoby na zmiękczenie mięsa. Teraz zapomnisz już o mięsie twardym jak podeszwa i włóknistym. Gulasz będzie apetyczny, a mięso miękkie i delikatne. 

Taki obiad każdy chętnie spałaszuje i nawet sięgnie po dokładkę. Ważne, by do gulaszu wybrać mięso, które zawiera trochę tłuszczu. Sprawdzi się tu wołowina, karkówka, łopatka, udziec, czy goleń. Tłuszcz podczas smażenia wytapia się i staje się świetnym nośnikiem smaku. 

mięso
Fot. Canva/Kameleon007
Zapomnij o pomidorowej. Ta zupa na rosole jest 100 razy lepsza

Jak najlepiej zmiękczyć mięso?

Jeśli gulasz wyszedł ci niesmaczny i twardy, to możesz zrazić się do samodzielnego przygotowania tego dania. Jednak warto poznać sposoby na zmiękczenie mięsa. Pamiętaj, by obsmażone wcześniej mięso zalać gorącą wodą. Błędem jest zalanie mięsa zimną wodą prosto z kranu. Mięso duś około 40 minut, a dopiero później dopraw solą.

Wcześniejsze solenie może spowodować to, że mięso będzie twarde. Tego przecież chcemy właśnie uniknąć. Sposobem na zmiękczenie mięsa jest wlanie do niego czerwonego wina, wódki, czy koniaku. Warto dolać też ocet winny. Jednak musisz to zrobić 15 minut przed końcem gotowania. Dzięki temu ostry smak podobnie jak procenty wyparują. 

Zamarynuj mięso, a gulasz wyjdzie pyszny

Sposobem na uzyskanie miękkiego i kruchego mięsa w gulaszu jest jego zamarynowanie. Warto przygotować ją z mlekiem lub maślanką. Te produkty dobrze wpływają na strukturę mięsa. Do marynaty można dodać też odrobinę sody oczyszczonej. 

Miękkie mięso uzyskamy też przez dodanie pulpy ananasowej do garnka z mięsem. Wszystko dlatego, że enzymy zawarte w ananasie zmiękczają mięso. Staje się ono smaczne i kruche. Jednak trzeba tu zachować umiar, by danie nie stało się słodkie. Pisaliśmy o tym, jak zrobić smaczny chlebek z patelni. Podawaliśmy przepis na apetyczny dżem z truskawek, który nie zawiera ani grama cukru. 

gulasz
Fot. Canva/Mariha-kitchen

Źródło: pysznosci.pl