Smakosze.pl Przepisy Przepis na tę zupę dostałem od babci. Taką jadała w swoim dzieciństwie
Fot. YouTube/ Zdrowe Przepisy

Przepis na tę zupę dostałem od babci. Taką jadała w swoim dzieciństwie

21 kwietnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Koniecznie poznaj przepis na zupę mojej babci. Jej przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, a smak zachwyci każdego smakosza. Poznaj przepis i sama przekonaj się o jej walorach. Sposób jest banalnie prosty.

Zupa z młodości mojej babci

Niedawno moja babcia przypomniał sobie o wyjątkowej zupie, którą często jadła w dzieciństwie. W swoim zeszycie odnalazła przepis i podzieliła się nim razem ze mną. Ugotowałem tę zupę i od razu zachwycił mnie jej doskonały smak.

Najlepsze jest to, że robi się ją szybko i łatwo. Potrzebne składniki są tanie i łatwo dostępne, więc zupa nie będzie kosztowała zbyt wiele. Lista z produktami oraz przepis znajdują się w dalszej części artykułu. Zacznij od sprawdzenia, czy masz wszystkie potrzebne składniki i bierzemy się za gotowanie.

ziemnaki do zupy.jpg
Fot. YouTube/ Zdrowe Przepisy
Ten przepis na ciasto dostałem na Podlasiu. Marcinek to idealne ciasto na majówkę

Co będzie ci potrzebne?

Potrzebnych składników nie ma zbyt wiele. Najważniejszym składnikiem są ziemniaki. To właśnie one stanowią smak oraz sytość zupy. Wszystkie potrzebne składniki znajdują się na liście umieszczonej poniżej. Sprawdź ją dokładnie i zaczynamy.

Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 4 ogórki kiszone
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 100 ml śmietany 18%
  • koperek
  • pieprz
  • sól

Przepis na zupę mojej babci

Cebulę obierz, a następnie pokrój w drobną kostkę. Do garnka wlej oliwę i zeszklij na niej cebulę. Ziemniaki obierz i pokrój w małą kostkę. Przesyp je do garnka i podsmaż razem z cebulą. Marchew obierz i drobno posiekaj w kostkę. Wsyp do garnka i wymieszaj.

Dodaj pokrojone ogórki, a całość zalej bulionem. Wymieszaj i doprowadź do zagotowania. Koperek umyj, drobno go posiekaj i wsyp do zupy. Garnek przykryj i gotuj do momentu, kiedy ziemniaki osiągną miękkość. Na koniec dodaj śmietanę, a zupę przypraw pieprzem i solą. Całość dokładnie wymieszaj, gotuj przez chwilę i gotowe. Sprawdź przepis na ciasto z rabarbarem oraz dowiedz się, jak poprawnie rozmrażać mięso .

śmietana do zupy.jpg
Fot. Canva/ Zdrowe Przepisy

Książulo ocenił kebab Filipa Chajzera. Werdykt nie pozostawia złudzeń
Dodaj kilka plasterków do miodu z mniszka. Wzmocnisz jego działanie o stokroć
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy