Smakosze.pl
Placki ziemniaczane

GEOLEE, Getty Images

Przepis na tanie i szybkie placki z cebuli

5 Czerwca 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Placki ziemniaczane są zdecydowanie liderem w domach Polaków, jednak coraz większą popularność zdobywają placki z cebuli. W smaku są znacznie lepsze od kartoflanej wersji, a ich przygotowanie jest banalnie proste. Prezentujemy wam przepis na szybki obiad, który spodoba się każdemu.

Placki ziemniaczane to smaczny i pożywny posiłek, jednak można przygotować coś znacznie lepszego. Jeśli znudził ci się ich smak, spróbuj sporządzić je przy użyciu cebuli. Receptura ta jest jeszcze szybsza od tradycyjnej i dodatkowo zaskakująca prosta. 

Lekka słodycz cebuli nadaje plackom niepowtarzalnego smaku, który spodoba się praktycznie każdemu. Choć niektórym może wydawać się takie połączenie dziwnym, zalecamy posypanie ich odrobiną cukru - mix słodyczy i wytrawności nie ma sobie równych.

Więcej nie zrobisz placków ziemniaczanych

Cebula często stanowi sedno wielu potraw - jej charakterystyczny ostry surowy smak, pod wpływem wysokiej temperatury, zmienia się w doskonałą słodycz. Placki te możesz podawać zarówno jako dodatek, na przykład do mięsnych sosów, czy jako samodzielne danie. 

Ci, którzy dbają o linię, mogą zrezygnować ze smażenia na oleju i użyć patelni pokrytej powłoką teflonową. Placki nie przykleją się do niej, a niska zawartość tłuszczu zmniejszy kaloryczność i pozwoli cieszyć się ich doskonałym smakiem każdemu. 

Na naszej stronie zamieściliśmy także mnóstwo innych ciekawych informacji kulinarnych, które mogą ci się spodobać. Przeczytaj ten artykuł, w którym zdradzamy przykrą praktykę niektórych klientów sklepów spożywczych. W tym tekście  wyjaśniamy. dlaczego warto pić 4 szklanki wody na czczo.

Źródło: Ryzhkov, Getty Images

Przepis na placki cebulowe

Składniki: 

  • 4 cebule

  • 4 łyżki mąki pszennej

  • 1 jajko

  • 1 łyżeczka cukru

  • pieprz

  • sól

  • posiekany koperek

Zacznij od obrania cebuli i posiekania jej w drobną kostkę. Dobrze naostrzony nóż jest w tym przypadku kluczowy - dzięki niemu łatwo pokroisz cebulę bez ryzyka zacięcia się. Posiekane warzywo przełóż do miski, dopraw solą i cukrem, a następnie odstaw na 10 minut.

Cebula puści dużą ilość soku, który nada plackom większej wyrazistości. W osobnej misce roztrzep jajko z dodatkiem pieprzu. Możesz użyć do tego rózgi, aby bardziej napowietrzyć ciasto. Wlej jajko do cebuli i delikatnie wymieszaj, uważając, aby nie zniszczyć delikatnych bąbelków powietrza. 

Dodaj do masy mąkę i siekany koperek. Połącz wszystkie składniki. Porcje ciasta wylewaj na rozgrzana patelnię i smaż z obu stron na złoty kolor. Placki dobrze łączą się ze smakiem klarowanego masła, więc warto je wybrać jako tłuszcz do smażenia. Smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: o2.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Tofu, które odmienia życie

Przepisy

Tofu, które odmienia życie. Chrupie i smakuje jak marzenie. Nikt nie zdoła mu się oprzeć

Czytaj więcej >
Kotlety mielone z indyka są puszyste niczym chmurka

Przepisy

Lekkie i puszyste niczym chmurka kotlety mielone. Sekretem jest chude, a zarazem pożywne mięso

Czytaj więcej >
Chrzan tarty do słoików na zimę

Przepisy

Tarty chrzan do słoików na zimę o cudownym aromacie. Potrzebujesz tylko 5 podstawowych składników

Czytaj więcej >
Domowy przecier pomidorowy przyda się nie raz

Przepisy

Przepis na domowy przecier pomidorowy. W sklepach nie dostaniesz lepszego, smakuje obłędnie

Czytaj więcej >
Obłędne brokuły w cieście z sosem czosnkowym

Przepisy

Obłędne brokuły w cieście z sosem czosnkowym. Nawet mięsożercy się im nie oprą

Czytaj więcej >
jajecznica

Przepisy

Zaskakująca jajecznica na ostro. Takiego śniadania jeszcze nie jadłeś

Czytaj więcej >