Smakosze.pl
Placki ziemniaczane

GEOLEE, Getty Images

Przepis na tanie i szybkie placki z cebuli

11 Maja 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Placki ziemniaczane są zdecydowanie liderem w domach Polaków, jednak coraz większą popularność zdobywają placki z cebuli. W smaku są znacznie lepsze od kartoflanej wersji, a ich przygotowanie jest banalnie proste. Prezentujemy wam przepis na szybki obiad, który spodoba się każdemu.

Placki ziemniaczane to smaczny i pożywny posiłek, jednak można przygotować coś znacznie lepszego. Jeśli znudził ci się ich smak, spróbuj sporządzić je przy użyciu cebuli. Receptura ta jest jeszcze szybsza od tradycyjnej i dodatkowo zaskakująca prosta. 

Lekka słodycz cebuli nadaje plackom niepowtarzalnego smaku, który spodoba się praktycznie każdemu. Choć niektórym może wydawać się takie połączenie dziwnym, zalecamy posypanie ich odrobiną cukru - mix słodyczy i wytrawności nie ma sobie równych.

Więcej nie zrobisz placków ziemniaczanych

Cebula często stanowi sedno wielu potraw - jej charakterystyczny ostry surowy smak, pod wpływem wysokiej temperatury, zmienia się w doskonałą słodycz. Placki te możesz podawać zarówno jako dodatek, na przykład do mięsnych sosów, czy jako samodzielne danie. 

Ci, którzy dbają o linię, mogą zrezygnować ze smażenia na oleju i użyć patelni pokrytej powłoką teflonową. Placki nie przykleją się do niej, a niska zawartość tłuszczu zmniejszy kaloryczność i pozwoli cieszyć się ich doskonałym smakiem każdemu. 

Na naszej stronie zamieściliśmy także mnóstwo innych ciekawych informacji kulinarnych, które mogą ci się spodobać. Przeczytaj ten artykuł, w którym zdradzamy przykrą praktykę niektórych klientów sklepów spożywczych. W tym tekście  wyjaśniamy. dlaczego warto pić 4 szklanki wody na czczo.

Źródło: Ryzhkov, Getty Images

Przepis na placki cebulowe

Składniki: 

  • 4 cebule

  • 4 łyżki mąki pszennej

  • 1 jajko

  • 1 łyżeczka cukru

  • pieprz

  • sól

  • posiekany koperek

Zacznij od obrania cebuli i posiekania jej w drobną kostkę. Dobrze naostrzony nóż jest w tym przypadku kluczowy - dzięki niemu łatwo pokroisz cebulę bez ryzyka zacięcia się. Posiekane warzywo przełóż do miski, dopraw solą i cukrem, a następnie odstaw na 10 minut.

Cebula puści dużą ilość soku, który nada plackom większej wyrazistości. W osobnej misce roztrzep jajko z dodatkiem pieprzu. Możesz użyć do tego rózgi, aby bardziej napowietrzyć ciasto. Wlej jajko do cebuli i delikatnie wymieszaj, uważając, aby nie zniszczyć delikatnych bąbelków powietrza. 

Dodaj do masy mąkę i siekany koperek. Połącz wszystkie składniki. Porcje ciasta wylewaj na rozgrzana patelnię i smaż z obu stron na złoty kolor. Placki dobrze łączą się ze smakiem klarowanego masła, więc warto je wybrać jako tłuszcz do smażenia. Smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: o2.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam Moskal

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasję do gotowania rozpalił w nim Makłowicz. Swoje życie postanowił poświęcić kulinariom i dziennikarstwu. Pracował na wielu stanowiskach gastronomicznych. Prywatnie fan muzyki folkowej oraz sportów rowerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Lekkie i soczyste kotlety mielone z kurczaka

Czytaj więcej >
placki

Przepisy

Ekspresowe placki z bananów, które biją na głowę nawet racuchy

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na dżem z gruszek

Czytaj więcej >
biszkopt

Przepisy

Dlaczego warto dodać do biszkoptu sok z cytryny?

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak ugotować domowy krupnik?

Czytaj więcej >
bigos

Przepisy

Tradycyjny przepis na staropolski bigos

Czytaj więcej >