Przepis na te wafle jest w mojej rodzinie od pokoleń. Nie ma lepszego deseru
Torciki waflowe chyba dla każdego są smakiem dzieciństwa. Ten przepis przypomina klasyczny, ale zamiast masy kakaowej stosuje coś wyraźnie innego. Efektem są wafelki o ciekawym owocowym nadzieniu.
Przekładane wafle
Torciki waflowe, zwane też przekładanymi waflami, są chyba wszystkie potomkami wiedeńskiego XIX-wiecznego pischingera . Są do dziś popularne na południu Polski. W pozostałej jej części też często można spotkać w sklepie torciki robione niemal domową metodą i pakowane w zgrzebne torebki foliowe.
To także świetny prosty deser, który można przyrządzić dla niespodziewanych gości. Zazwyczaj sięgamy wtedy po suche wafle i tabliczkę gorzkiej czekolady , na bazie której przygotowujemy polewę do przełożenia. W tym przepisie jest jednak inaczej.
Wafle przekładane galaretką
Torcik waflowy można przecież przygotować z masą śmietankową. W tym prostym i równie ekspresowym jak oryginalny przepisie do jej zagęszczenia i przyprawienia używamy galaretki. Zdjęcia do ilustracji zaczerpnęliśmy z kanału Kuchnia Magdy, gdzie w użyciu jest galaretka truskawkowa. My proponujemy galaretkę cytrynową, która da bardziej wyraziste andruty .
Składniki
- 5 wafli tortowych
- 400 g śmietany
- 100 g masła
- Pół szklanki cukru
- 2 paczki galaretki cytrynowej
Przygotowujemy pischingera z galaretką
W rondelku rozpuszczamy masło z cukrem i mieszamy, aż masa będzie gładka. Stopniowo dodajemy śmietanę , cały czas mieszając. Gładką masę śmietanową zagotowujemy. Zestawiamy ją z palnika i dodajemy galaretkę. Dokładnie mieszamy, by uzyskać jednolitą masę.
Jeden wafel kładziemy na arkuszu folii spożywczej. Na wafel wylewamy ¼ masy i równomiernie rozsmarowujemy szpatułką lub silikonowym pędzlem na niezbyt grubą warstwę. Układamy kolejny wafel i czynność powtarzamy, aż piąty wafel stanie się wierzchem naszego torcika. Gotowy owijamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy do lodówki . Właściwie można go jeść po 2-3 godzinach, ale masa tężeje na dobre po całej nocy. Wafel można obciążyć z wierzchu, by nie wygiął się od wilgoci .
Wypróbuj też przepisy na słone rogaliki z ciasta francuskiego i napar doskonały na przejedzenie .