Biorę arkusz ciasta francuskiego, szynkę i ser. Te rogaliki w moim domu chcą jeść wszyscy
Te rogaliki z ciasta francuskiego znikają w moim domu błyskawicznie. Wystarczy tak niewiele, aby cała rodzina była zachwycona. Zaledwie kilka gotowych składników i piekarnik. Zrób te rogaliki w swoim domu i zaskocz najbliższych smakiem.
Rogaliki nie tylko na słodko
Założę się, że nieraz już piekłaś rogaliki. Na słodko prawda? Ja też zawsze tak robiłem. Jednak odkąd dostałem przepis na ich słony odpowiednik, nie piekę innych. Te są delikatne, a dzięki serowi rozpływają się w ustach.
Te proste wypieki będą dobrą przekąską na imprezę lub na drugie śniadanie do pracy. Może nie połączysz ich z kawą jak te na słodko, ale warto spróbować. Zrób je z tego przepisu, który znajdziesz poniżej, a nie zawiedziesz się.
Kładę czekoladę na surowe ciasto. Nic nie pobije smaku tego wyjątkowego deseruTylko kilka składników
Oprócz tego, że rogaliki są niezwykle smaczne, są także wyjątkowo tanie. Nie będziesz potrzebować wielu składników, co radykalnie obniży koszty produkcji. Dodatkowo – wszystkie produkty znajdziesz praktycznie w każdym sklepie. Zatem ruszaj na zakupy z tą listą i zaczynamy.
Składniki:
- 1 rolka gotowego ciasta francuskiego
- 100 g twojej ulubionej szynki
- 100 g mozzarelli w mini kulkach
- 100 g suchej mozzarelli
- 1 jajko
Przepis na rogaliki z ciasta francuskiego
Zacznij od rozwinięcia ciasta francuskiego. Następnie wytnij z niego duży okrąg. Możesz wspomóc się pokrywką i użyć jej jako szablonu. Okrąg podziel na 8 równych trójkątów.
Na każdy z nich połóż plaster szynki. A na niej – kuleczkę mozzarelli. Na dużych oczkach tarki zetrzyj suchą mozzarellę. Przykryj nią szynkę oraz kulkę mozzarelli.
Każdy z trójkątów zwiń – zaczynaj od podstawy i zwijaj zawartość w stronę wierzchołka. Podobnie jak na zdjęciu poniżej. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej rogaliki. Do małej miski wbij jajko i rozbełtaj. Za pomocą pędzelka posmaruj wierzch każdego z rogalików – po wyjęciu z pieca będą pięknie lśniły.
Rogaliki włóż do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz przez 20 minut. Gotowe rogaliki możesz podawać na ciepło – wtedy ser będzie się smakowicie ciągnął. Są jednak też świetne na zimno. Maślane, francuskie ciasto z szynką i serem robi swoje.
Sprawdź, jak zrobić karkówkę, aby rozpływała się w ustach oraz w którym markecie zrobisz najtańsze zakupy.