Smakosze.pl Przepisy Przepis na te wafle znalazłem w zeszycie babci. W sklepach takich nie ma
Fot. YouTube/@SmakowiteDania

Przepis na te wafle znalazłem w zeszycie babci. W sklepach takich nie ma

4 marca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Nie kupuj wafelków, tylko zrób je w domu. Z tym przepisem wyjdą smaczniejsze i znacznie tańsze. Zrób je na poobiedni deser i zaskocz wszystkich domowników.

Domowe wafle lepsze niż ze sklepu

Ten przepis znalazłem w zeszycie babcie, która zbiera w nim nie tylko przepisy na smaczne dania, ale też na desery. Jednym z nich był przepis na domowe wafle, które w dalszej części pokaże ci, jak je zrobić.

Domowe wafle są niesamowicie smaczne. A w dodatku nie kosztują wiele i zrobisz je w mniej niż 50 minut. Będą pasowały nie tylko na deser po obiedzie, ale też jako dodatek do kawy, czy herbaty. Zrób i przekonaj się, jakie są smaczne.

galaretka.jpg
Fot.YouTube/@SmakowiteDania
Żabka szykuje małą rewolucję w sklepach. Jeśli korzystasz z kas samoobsługowych, zauważysz to natychmiast

Co będziesz potrzebować?

Niewielka liczba produktów oraz ich niska scena sprawią, że pyszne domowe wafle nie bedą drogie. Zerknij na listę poniżej i sprawdź, co będzie ci potrzebne. Podobny przepis znajdziesz na kanale SmakowiteDania, skąd pochodzą zdjęcia umieszczone w tym artykule.

Składniki:

  • 1 opakowanie wafli
  • 250 g margaryny
  • 50 g cukru
  • 250 ml śmietany 30%
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej

Przepis na wafle

Zacznij od rozpuszczenia margaryny w garnku. Wsyp cukier oraz galaretkę. Wlej śmietanę i wymieszaj . Kiedy składniki się ze sobą połączą i zgęstnieją, przestań podgrzewać masę.

Za pomocą pędzelka rozprowadź galaretkę po powierzchni wafla . Przykryj ją drugim waflem i go również posmaruj. Czynności powtarzaj do skończenia się masy z galaretki oraz wafli. Wafle obciąż miską i wstaw do lodówki na 30 minut . Po tym czasie krój wafle na kawałki i gotowe.

smarowanie wafli.jpg
Fot.YouTube/@SmakowiteDania
Zdecydowanie najgorszy dodatek do kawy, a Polacy wciąż go używają. To “sama chemia”
Robię ten dżem co roku o tej porze. Jedna porcja nigdy nie wystarcza
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy