Smakosze.pl Przepisy Przepis na ten sernik dostałem od sąsiadki. Jest tak dobry, że robię od razu podwójną porcję
Fot. YouTube/Domowa Anna

Przepis na ten sernik dostałem od sąsiadki. Jest tak dobry, że robię od razu podwójną porcję

5 lipca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Sernik na zimno sprawdzi się świetnie na letni deser. Poznaj niezwykle łatwy przepis i zaskocz swoich domowników. Ciasto zasmakuje im tak bardzo, że lepiej od razu zrób 2 blaszki. Gwarantuję, że znikną w mgnieniu oka.

Doskonały deser na ciepłe dni

Na ciepłe dni sprawdzą się nie tylko lody , ale też sernik na zimno ze skyru. Ciasto jest lekkie, pyszne i orzeźwiające. Koniecznie musisz przygotować je na deser.

Sernik nie tylko doskonale smakuje. Zachęca do pałaszowania już samym swoim wyglądem. W moim domu latem to pozycja obowiązkowa. Wszystkie szczegóły dotyczące przygotowania go zdradzam poniżej.

galareki.jpg
Fot. YouTube/Domowa Anna
Czy za zatrucie na wakacjach przysługuje odszkodowanie? Odpowiedź może niektórych mocno zdziwić

Zaskakujące składniki

Nieodłącznym składnikiem każdego sernika jest ser. Nie inaczej jest i w tym przypadku. Jednak oprócz samego sera potrzebny będzie także jogurt typu skyr, który nada ciastu lekkości i zupełnie innego smaku. Wszystkie produkty wraz z ich dokładnymi proporcjami poznasz, sprawdzając listę poniżej. Zdjęcie ilustrujące pochodzą z kanału Domowa Anna , który znajduje się na YouTubie.

Składniki:

  • 500 g twarogu z wiaderka
  • 500 g jogurtu skyr o smaku waniliowym
  • 2 opakowania galaretki cytrynowe
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej
  • 1,5 l wody
  • 250 g herbatników
  • 50 ml mleka
  • 200 g truskawek

Sernik na zimno ze skyru - przepis

Do osobnych garnków wsyp po dwie galaretki. Cytrynową zalej pół litrem wrzątku, a truskawkową litrem wrzątku. Dokładnie je wymieszaj i odstaw do wystygnięcia.

Herbatniki ułóż w prostokątnej formie do pieczenia. Zwilż je mlekiem. Do miski przełóż skyr oraz twaróg. Połącz oba składniki na jednolitą i gładką masę za pomocą miksera.

Do miski z masą dodaj galaretkę cytrynową. Wymieszaj całość za pomocą miksera. Masę przełóż na herbatniki i równomiernie ją rozprowadź.

Na wierzchu możesz ułożyć dowolne owoce, w tym przypadku będą to truskawki . Zalej je galaretką truskawkową i odstaw ciasto do lodówki, aby stężało. Później krój je na kawałki i gotowe. Sprawdź, jak przechowywać koperek oraz poznaj przepis na inny smaczny deser .

ser nik.jpg
Fot. YouTube/Domowa Anna
Żadne masełko, żadna bułka tarta. Najlepszą fasolkę szparagową przygotujesz w ten sposób
Nigdy tak nie rób przy odcedzaniu makaronu. Przez ten błąd będzie do niczego
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy