Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Nigdy tak nie rób przy odcedzaniu makaronu. Przez ten błąd będzie do niczego
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 05.07.2024 15:38

Nigdy tak nie rób przy odcedzaniu makaronu. Przez ten błąd będzie do niczego

makaron
Fot. Canva

Gotowanie makaronu wydaje się banalnie proste. Jednak warto zwrócić uwagę na odcedzanie tego produktu. Pewien błąd sprawi, że makaron będzie nie taki, jak powinien. Dlatego radzimy, jakiego błędu unikać. 

Makaron, czyli co smaczny i prosty obiad

Makaron znajdziemy właściwie w kuchni każdego smakosza. Przydaje się do prostych i bardziej wykwintnych dań. Dzięki niemu jesteśmy w stanie szybko i smacznie przyrządzić śniadanie, obiad i kolację. To produkt uniwersalny i odżywczy, dlatego warto włączyć go do diety.

Gotowanie makaronu wydaje się proste. Jednak warto wiedzieć, że od niego zależą wartości odżywcze tego produktu. Wiemy, że błędem jest rozgotowywanie makaronu. Makaron al dente ma niższy indeks glikemiczny i jest zdrowszy od makaronu, który dłużej gotujemy. Niestety wiele osób popełnia też błąd podczas odcedzania makaronu.  

makaron
Fot. Canva/whitestorm
Zapomnij o jarzynowej, ta sałatka smakuje 100 razy lepiej. Zawsze robię ją na grilla

Co z tym odcedzaniem?

Nie tylko długie gotowanie makaronu jest błędem. Jest nim też niewłaściwe odcedzanie. Jeśli odcedzamy makaron “do sucha”, to przestańmy to robić. Przez tę czynność traci on swoją lepkość, co wpływa na to, że sos nie trzyma się makaronu. Traci on na smaku, na którym przecież tak nam zależy.

Warto też pamiętać, by nie płukać makaronu. Wypłukuje się z niego skrobię, która jest naturalnym “klejem” do sosu. Dzięki temu jest on apetyczny i wartościowy. Powinniśmy też starać się, by makaron po ugotowaniu szybko połączyć z sosem. Zyska odpowiednią konsystencję i będzie pyszny. 

Tego nie rób podczas gotowania makaronu

Błędem jest też zbyt małą ilość wody podczas gotowania makaronu. Ten produkt musi swobodnie przemieszczać się w garnku. To zapewni mu duża ilość wody. Ważne jest też, by nie mieszać różnych rodzajów makaronu. Każdy makaron ma określony czas gotowania.

Gdy zmieszamy różne rodzaje makaronu, to jeden się rozgotuje, a drugi będzie niedogotowany. Jeśli zależy nam, by makron był sprężysty, to gotujmy go od 5 do 12 minut. Różnica w czasie zależy od mąki, grubości nitek, dlatego warto sprawdzać makaron podczas gotowania. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić najlepsze domowe frytki. Radziliśmy, jak zrobić idealny farsz do pierogów ruskich.

makaron
Fot. Canva/ponce_photography

Źródło: odzywianie.wprost.pl