Smakosze.pl Przepisy Przepis na to ciasto znalazłem w starej gazecie. Nikt już takich nie piecze
Fot. YouTube/Einfache Rezepte

Przepis na to ciasto znalazłem w starej gazecie. Nikt już takich nie piecze

5 kwietnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Poznaj przepis na doskonałe ciasto, o którym wszyscy zapomnieli. Zrobisz je bardzo łatwo, a w dodatku zachwyci cię smakiem oraz wyglądem. Rodzina będzie zachwycona i na pewno poproszą cię o dokładkę. Przekonaj się sama.

W starym, dobrym stylu

Każdy z nas tęskni za smakiem sprzed lat, kiedy wystarczyło zrobić proste danie, które każdemu smakowało. Dokładnie tak samo było z deserami. Proste ciasto zawsze było zdecydowanie lepszym wyborem niż to wymyślne i trudne w przygotowaniu. Dlatego rozpocząłem poszukiwania smaków sprzed lat.

Udało się, znaleźć je w starej gazecie z przepisem. Jednym z nich był przepis na ciasto. Kiedy się z nim zapoznałem, poczułem sentyment, bo dzisiaj nikt już nie piecze takich ciast. W modzie nawet tej kulinarnej, nic nie ginie, tylko powraca po latach. Dlatego poznaj przepis, który znajduje się poniżej i powróć do smaków sprzed lat.

budyń 2.jpg
Fot. YouTube/Einfache Rezepte
Taką szybką zapiekankę robię, gdy mam mało czasu. To idealny obiad bez mięsa nie tylko na piątek

Co będziesz potrzebować?

Pyszny deser w starym stylu składa się z kremu oraz makowego ciasta. Do jego przygotowania nie będziesz potrzebowała zbyt wielu składników. Wszystkie potrzebne produkty znajdziesz na liście poniżej. Sprawdź ją i bierzemy się do pieczenia.

Składniki:

  • 100 g + 200 g cukru
  • 5 jajek
  • 250 g mąki
  • 20 g sody oczyszczonej
  • 200 g maku
  • 2 opakowani budyniu waniliowego
  • 500 ml mleka
  • 250 g masła

Przepis na pyszne ciasto

Do miski wsyp budyń. Zalej je 250 mililitrami mleka, a następnie wymieszaj trzepaczką, do momentu połączenia się składników. Do garnka wlej drugą porcję mleka i wsyp 100 gramów cukru. Gotuj na małym ogniu, mieszając.

Kiedy cukier się rozpuści, wlej mleko z rozpuszczonym budyniem. Gotuj, mieszając, do momentu zgęstnienia. Budyń przełóż do miski i odstaw do wystygnięcia.

Do miski wbij 5 białek. Ubij je na pianę za pomocą miksera. Wsyp 200 gramów cukru. Następnie dodaj żółtka i ponownie wymieszaj. W drugiej misce wymieszaj mak oraz mąkę. Taką mieszankę wsypuj partiami do masy z białek, cały czas mieszając.

Niską blachę wyłóż papierem do pieczenia. Masę ciasta przełóż na blaszkę i rozprowadź ją równomiernie. Piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15 minut. Pozostaw do wystygnięcia.

Do miski przełóż miękkie masło i rozbij je za pomocą miksera. Dodaj budyń, cały czas miksując na jednolity krem. Upieczone ciasto przekrój na pół. Na jedną połówkę wyłóż krem i rozprowadź go równomiernie. Przykryj go drugą połówką ciasta. Wierzch gotowego ciasta możesz przyozdobić cukrem pudrem lub lukrem. Krój na kawałki i patrz, jak szybko znika. Sprawdź przepis na domowe masło oraz zobacz, co Makłowicz robi z zupy szczawiowej .

rozkładani ekremu.jpg
Fot. YouTube/Einfache Rezepte
Weź ogórka i rozgnieć go ostrzem noża. Ten pomysł zasługuje na medal
Ten chleb upieczesz bez grama mąki. Zniknie do ostatniego okruszka, wystarczy pamiętać o 1 zasadzie
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy