Przepis Strzelczyka na pyszną karkówkę duszoną w smalcu
Karkówka jest mięsem pełnym smaku. Zawdzięcza go sporej ilości tłuszczyku, który zawiera. Dziś zaskoczymy was przepisem Strzelczyka na pyszną karkówkę duszoną w smalcu. Takie mięso można podać na ciepło na obiad lub zamknąć je w słoiku i podawać na zimno na przykład z pieczywem.
Karkówka jest mięsem, które doskonale smakuje na ciepło i na zimno. Na ciepło zwykle serwujemy pieczoną w całości lub grillowaną. Na zimno doskonała jest wystudzona pieczeń. Można ją kroić w cienkie plasterki i serwować jak wędlinę.
Jeśli jednak chcecie spróbować nieco innej metody przyrządzenia tego mięsa, uduście je w smalcu. Przekonacie się, jak bardzo wyjdzie soczyste i smaczne.
Przepis Strzelczyka na pyszną karkówkę duszoną w smalcu
Składniki:
-
ok. 1,5 kg karkówki
-
50 dag smalcu
-
2 cebula
-
1 łyżka soli
-
1 łyżeczka czarnego pieprzu
-
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
-
1 łyżeczka roztartych ziaren gorczycy
-
1 łyżka majeranku
Przygotowanie duszonej karkówki
Karkówkę opłucz, osusz, pokrój na kawałki. Dodaj sól, pieprz i gorczycę, wymieszaj. Odstaw na noc w chłodne miejsce.
W rondlu z grubym dnem rozpuść i rozgrzej łyżkę smalcu. Obsmaż na nim mięso. Dodaj pozostały smalec i duś mięso ok. 3 godziny na małym ogniu.
15 minut przed końcem duszenia, dodaj do mięsa pokrojoną w piórka cebulę oraz majeranek. Wymieszaj.
Mięso podaj na ciepło np. z ziemniakami i surówką. Możesz je też rozdrobnić widelcem, napełnić nim wyparzone słoiki, zalać smalcem, szczelnie zakręcić i trzymać w lodówce. Będzie dobre na kanapki.
W naszym serwisie znajdziecie też inne przepisy na karkówkę. Szczególnie polecamy przepis na karkówkę w marynacie z keczupu , a także patent Ani Starmach na soczystą karkówkę z piekarnika .
Źródło zdjęcia: canva/eskymaks
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: przepis z książki Tomasza Strzelczyka „Oddasz fartucha, czyli facet w kuchni” wyd. Znak