Smakosze.pl Produkty Przewozili 23 tony, służby zatrzymały na granicy. W ładunku znaleziono sporysz i pleśń
Fot. Canva

Przewozili 23 tony, służby zatrzymały na granicy. W ładunku znaleziono sporysz i pleśń

21 lutego 2025

Transport fasoli z Ukrainy został zatrzymany na granicy. Inspektorzy wykryli w nim obecność szkodliwych substancji. 23 tony produktu nie wjedzie do Polski i zostało zawróconych do miejsca pochodzenia.

Szkodniki i pleśni w fasoli

Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych to państwowa agencja, która – jako jedna z wielu – dba o bezpieczeństwo żywności, która trafia na nasze półki. Jej starania koncentrują się między innymi na badaniu produktów, które wjeżdżają do Polski. A w tym wypadku – raczej nie wjeżdżają.

Inspektorzy z IJHARS w Lublinie przebadali bowiem tira pełnego białej fasoli pochodzącej z Ukrainy. Wyniki nie były korzystne dla produktu. W transporcie wykryto szkodniki, sporysz i pleśń.

fasola biała

Smaczna, zdrowa i niemal bez ości. Tą rybę kupisz do soboty za bezcen w Biedronce

IJHARS zatrzymał fasolę

O wynikach swojego działania Inspekcja poinformowała na swojej stronie na Facebooku . Podkreślono, że decyzji nadano rygor natychmiastowej wykonalności. Oznacza to, że fasola nie trafi do obrotu w Polsce.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Sporysz to przetrwalnikowe stadium pasożytniczego grzyba buławinki czerwonej. Jest on dość popularnym, by tak rzec, szkodnikiem naszych jadalnych zbóż. Zdarza się też w pszenicy, jęczmieniu i życie.

sporysz

Groźne substancje w żywności

Ciemnobrązowe, podłużne drobinki mogą mieć do 2-3 mm długości. Ich działanie na nasz organizm to efekt kilku alkaloidów , które powodują między innymi wzrost ciśnienia oraz podnoszą poziom oksytocyny. Dlatego, o ile sporysz stosuje się w medycynie (w tym do leczenia migreny), jedzenie go w potrawach grozi zatruciem.

Niestety, sporysz jest przy tym odporny na wysoką temperaturę. Dlatego najłatwiej zatruć się nim jedząc zanieczyszczony chleb . Na zatrucie nie ma konkretnej odtrutki. Pleśnie, które również znalazły się w trefnej fasoli, mogą mieć nawet działanie rakotwórcze, w tym wywoływać białaczkę. Trzeba też liczyć się z reakcjami alergicznymi i chorobami dermatologicznymi.

elewatory

Pleśnie w transporcie jedzenia

Pleśń i drobnoustroje to skażenie żywności , któremu w rozwoju pomagają odpowiednie warunki. Chodzi zwłaszcza o ciepło i wilgoć. Dlatego podobne skażenia pojawiają się regularnie i należy kontrolować obieg produktów, by wyłapywać niezdrowe towary.

Warto przy tym pamiętać, że nawet zdrowe kasze, zboża czy strączki, które trafiają do naszych kuchni, w dalszym ciągu lepiej jest myć. Często przechowywane są one w elewatorach, gdzie może dochodzić do różnego rodzaju skażeń. Przelejmy więc wodą ryż czy kaszę przed ugotowaniem .

Poznaj też wyniki badań pestycydów w pomarańczach i informację o wycofaniu ryb ze sklepów .

Ten sos pasuje do kopytek, makaronu, ziemniaków. Jest najlepszy na całej Ziemi
Tak ostrze wszystkie noże i nie tylko. Są ostre jak brzytwa
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy