Smakosze.pl Porady Przez całe życie źle używałam praski do czosnku. Z nowo poznanym sposobem oszczędzam mnóstwo czasu i energii
canva/brazzo

Przez całe życie źle używałam praski do czosnku. Z nowo poznanym sposobem oszczędzam mnóstwo czasu i energii

9 października 2023

Praska do czosnku jest praktyczna i ułatwia dodawania aromatycznego warzywa do potraw. Kiedy więc dowiedziałam się, że nie do końca dobrze z niej korzystam, byłam w szoku. Okazuje się, że z jej pomocą można zaoszczędzić jeszcze więcej czasu.

Rozdrabnianie czosnku nigdy nie było tak proste

Przygotowanie czosnku do wykorzystania podczas gotowania potrafi zając bardzo dużo czasu. Nawet jeśli skorzystamy ze specjalnej praski, oszczędność będzie niewielka. Tak przynajmniej myślałam do czasu, aż dowiedziałam się, że można ja obsłużyć prościej.

Moja koleżanka była zaskoczona, że zadaję tyle trudu podczas gotowania z udziałem czosnku. Poradziła mi, bym zrezygnowała z jednej czynności. Co powinniśmy pijać? Wyjaśniam w dalszej części artykułu.

Pasta z czosnku.jpg
canva/HandmadePictures
Dzieciaki ciągle proszą mnie o to ciasto. Robię je w 15 minut z zaledwie 3 składników, zawsze się udaje

Czosnku nie trzeba obierać

Zaletą korzystania z praski do czosnku jest nie tylko brak konieczności mozolnego drobnego krojenia. Okazuje się, że ząbków nie musimy nawet obierać . Włóż czosnek w łupinie do praski i przekonaj się sama. Do potrawy trafi sam aromatyczny środek .

Gdy zobaczyłam na własne oczy, że twarda, niezbyt smaczna część warzywa wcale nie przedostaje się do dania, nie mogłam się nadziwić. Postanowiłam, że już więcej nie będę marnować czasu na obieranie ząbków . Czosnek bardzo lubię i teraz będę go częściej używać. Zastosowań jest wiele.

Jak wykorzystać czosnek w kuchni?

W wielu przepisach z cebulą i pomidorami odrobina czosnku będzie bardzo dobrym dodatkiem. Świetnie pasuje też do ziemniaków oraz sosu winegret , któremu doda wyrazistości i charakteru.

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na wykorzystanie czosnku. Sprawdźcie jak przygotować aromatyczne masło idealne do dewolaja . Warty uwagi jest też prosty syrop wzmacniający organizm .

Źródło: YouTube @jedzpysznie

Ciocia nauczyła mnie, jak suszyć grzyby w piekarniku. Stosowała sztuczkę, o której większość nie ma pojęcia
Ugotowane ziemniaki łączę z jogurtem i z jajkiem. Wszyscy chcą poznać przepis na to obłędne śniadanie
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy