Smakosze.pl Przepisy Przy tym kotlety schabowe mogą się schować. Schab po góralsku bije je na głowę
Fot. YouTube/mojedomowejedzenie

Przy tym kotlety schabowe mogą się schować. Schab po góralsku bije je na głowę

6 kwietnia 2024

Jeśli smakują ci kotlety schabowe, to koniecznie wypróbuj przepis na schab po góralsku. Mięso wychodzi niezwykle mięciutkie i soczyste. Robi się je szybko, a schab po góralsku jeszcze szybciej znika z talerzy.

Schab po góralsku poleca się na obiad

Jeśli nie wyobrażasz sobie obiadu bez mięsa , to zerknij na ten przepis. Schab po góralsku przyrządzisz szybko i w bardzo prosty sposób . Dodatek kiszonej kapusty nadaje smaku schabowi i sprawia, że mięso jest bardzo mięciutkie i soczyste . Takie danie bije na głowę nawet tak lubiane kotlety schabowe.

Dlatego nie zwlekaj i wypróbuj recepturę na pyszny i pożywny obiad. Schab po góralsku nasyci każdego głodomora i dostarczy wyjątkowych wrażeń smakowych . Chętnie też sięgniesz po dokładkę. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Moje Domowe Jedzenie. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.

kapusta
Fot. YouTube/mojedomowejedzenie
Z tym przepisem sernik zawsze się udaje, nie opada i nie pęka. Sekret tkwi w jednym dodatku

Jak zrobić schab po góralsku?

Składniki:

  • 4 plastry schabu
  • 2 szklanki mleka
  • ½ kapusty kiszonej
  • 5 pieczarek
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • kminek
  • koperek

Przygotowanie dania zacznij od namoczenia plastrów schabu w mleku przez 2 godziny. Podgotuj kapustę kiszoną, a cebulę i czosnek posiekaj . Wszystko podsmaż na patelni i dopraw solą oraz pieprzem. Następnie do śmietany dodaj odrobinę wody i wymieszaj.

Plastry schabu po wyjęcia z mleka dopraw solą i pieprzem z dwóch stron. Mięso podsmaż na patelni. Do naczynia żaroodpornego włóż podsmażoną kapustę z pieczarkami, cebulą i czosnkiem . Ułóż na niej plastry schabu i ponownie ułóż warstwę kapusty. Wierzch posyp kminkiem, pieprzem i zalej śmietaną z wodą.

Schab po góralsku kusi smakiem

Schab wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut. Po wyjęciu posyp wierzch dania koperkiem. Możesz od razu podawać na obiad . Schab po góralsku smakuje z ziemniakami lub kaszą.

Mięso wychodzi wyjątkowo soczyste i mięciutkie. Kiszona kapusta nadaje daniu znakomitego smaku . Danie jest bardzo apetyczne, dlatego ugotuj je na obiad. Pisaliśmy o surówce, która jest najlepsza do kotletów schabowych. Podawaliśmy też przepis na obiad z kapusty i kurczaka.

schab po góralsku
Fot. YouTube/mojedomowejedzenie
Specjalna sobota w Biedronce, tylko dziś możesz dostać 15 lub 25 zł. Jest jeden warunek
Kładę na pomidory i podaję na przystawkę. Goście nie mogą się jej nachwalić
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy