Kładę na pomidory i podaję na przystawkę. Goście nie mogą się jej nachwalić
Ta przekąska z pomidorów i pasty jajecznej sprawdzi się świetnie jako przystawka na wystawnym obiedzie. Jest pyszna i dość lekka, świetnie prezentuje się na stole, a jej przygotowanie zajmuje kilka minut. Pierwsze skrzypce grają w niej pomidory, których soczyste odmiany lada chwila pojawiać się zaczną w naszych sklepach.
Przekąska z pomidorów
Pomidory są dziś dostępne w sklepach przez okrągły rok. Jednak te zimowe nie umywają się do letnich. Importowane bądź ze szklarni, są to przeważnie odmiany selekcjonowane pod kątem wygody transportu czy ładnego koloru i rozmiaru, ale niekoniecznie smaku. Dlatego z niecierpliwością czekamy na sezon na pyszne, soczyste pomidory, a kiedy się zaczyna – chcemy celebrować go jak najuroczyściej.
Nasza przystawka to jeden ze sposobów na taką celebrację. Kilka prostych składników zmienia plastry tego owocu-warzywa w świetną, niecodzienną przystawkę. Można ją też traktować jako sałatkę, a nawet pełny dietetyczny lunch.
Przepis na to ciasto znalazłem w starej gazecie. Nikt już takich nie pieczePomidory z pastą jajeczną
Bardziej kaloryczną wersję tej przekąski można znaleźć na kanale Magia smaku, skąd zaczerpnęliśmy ilustracje do tego przepisu. Zdrowsza, a równie smaczna pasta jajeczna wychodzi jednak na bazie jogurtu, a nie majonezu. Polecamy też zastąpić posypkę serową świeżym szczypiorkiem, zwłaszcza we wiosennym sezonie.
Składniki
- 2 dorodne dojrzałe pomidory
- 3 jajka
- 3 łyżki jogurtu naturalnego (lub mieszanki jogurtowo-majonezowej)
- 2 ząbki czosnku
- Mały pęczek szczypiorku
- Sól, pieprz
Przystawka pomidorowa
Jajka gotujemy na twardo i studzimy. Po ostudzeniu obieramy je ze skorupek, rozdrabniamy widelcem w miseczce i mieszamy z jogurtem, dodając ewentualnie trochę majonezu. Przyprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy na kilka minut.
Pomidory kroimy ostrym nożem w poprzek w grube, estetyczne plastry. Układamy je na talerzu. Posypujemy drobno posiekanym czosnkiem (czosnek można sparzyć, jeśli chcemy pozbawić go nieco uciążliwego aromatu), przyprawiamy solą i pieprzem.
Na każdy plaster pomidora nakładamy po łyżce pasty jajecznej i rozprowadzamy, lekko dociskając, by cała konstrukcja dobrze się trzymała. Pomidory posypujemy świeżym szczypiorkiem. Można też posypać je startym na drobnych oczkach serem.
Wypróbuj też przepisy na zupę z pokrzyw i błyskawiczną orientalną sałatkę z ogórka.