Przy tym zwykłe placki ziemniaczane mogą się schować. Strzelczyk pokazał 100 razy lepszy patent
Tomasz Strzelczyk przeszedł sam siebie. Zrobił placki ziemniaczane z dodatkiem, który dostarcza smaku i mnóstwa witamin. Do tego sos pełen pieczarek, suszonych grzybów i kremowej śmietanki. Powstało danie, że palce lizać.
Placki ziemniaczane z kapustą kiszoną i pysznym sosem
Placków ziemniaczanych nikomu nie trzeba przedstawiać . Jednak te zrobione przez Tomasza Strzelczyka dosłownie zachwycają smakiem. Znany kucharz do tego lubianego dania dodaje kapustę kiszoną. Efekt jest znakomity, bo takie placki świetnie smakują i są pełne witamin.
Tomasz Strzelczyk podaje je z sosem, który robi z pieczarek, suszonych grzybów i śmietanki. Z plackami pełnymi kapusty kiszonej sos smakuje rewelacyjnie . Zrób danie jak znany kucharz. Możesz obejrzeć ten przepis na kanale YouTube Tomasza Strzelczyka. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
Jak zrobić placki ziemniaczane z przepisu Tomasza Strzelczyka?
Składniki na placki:
- 800 g ziemniaków
- ¼ kg kiszonej kapusty
- 2 jajka
- 1 cebula
- 2 łyżką mąki
- 1 łyżka majeranku
- sól
- pieprz
Składniki na sos:
- 400 g pieczarek
- garść suszonych grzybów
- 150 ml śmietanki 30%
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- 1 łyżka mąki
Przygotowanie dania zacznij od starcia ziemniaków i pokrojenia kiszonej kapusty. Posiekaj cebulę i dodaj do kiszonej kapusty . Starte ziemniaki delikatnie odciśnij i dodaj je do kapusty. Wbij też jajka, dosyp mąkę, sól, pieprz i majeranek.
Wyrabiaj masę i odstaw ją. Zrób sos, więc pokrój cebulę w kostkę i podsmaż ją na patelni. Namocz wcześniej suszone grzyby i pokrój pieczarki . Włóż je na patelnię, dosyp łyżkę mąki i wlej grzyby wraz z wodą. Gdy płyn odparuje, dodaj śmietankę. Sos nie może być za rzadki. Dopraw solą, pieprzem i wymieszaj składniki.
Placki ziemniaczane z kiszoną kapustą na zimowy obiad
Sos jest już gotowy, więc go odstaw. Smaż placki na rozgrzanym oleju. Jeden placek powinien zajmować aż całą patelnię. Gdy będzie rumiany, przełóż go na talerz i dodaj sos . Danie jest gotowe do podania. Placki w takim wydaniu są pyszne, chrupiące i doskonale smakują z dodatkiem kapusty kiszonej.
Całości dopełnia sos grzybowy, a danie sprawi się na zimowy obiad . Jest bardzo pożywne, apetyczne, ale też proste w przygotowaniu . Zrób obiad jak Tomasz strzelczyk i ciesz się znakomitym smakiem tej potrawy. Pisaliśmy o tym, jak zrobić pulpety w pysznym sosie. Radziliśmy, co zrobić, by schabowe nie piły tłuszczu.