Smakosze.pl Przepisy Przy tym zwykłe placki ziemniaczane mogą się schować. Strzelczyk pokazał 100 razy lepszy patent
YouTube/@ODDASZFARTUCHA

Przy tym zwykłe placki ziemniaczane mogą się schować. Strzelczyk pokazał 100 razy lepszy patent

25 stycznia 2024

Tomasz Strzelczyk przeszedł sam siebie. Zrobił placki ziemniaczane z dodatkiem, który dostarcza smaku i mnóstwa witamin. Do tego sos pełen pieczarek, suszonych grzybów i kremowej śmietanki. Powstało danie, że palce lizać.

Placki ziemniaczane z kapustą kiszoną i pysznym sosem

Placków ziemniaczanych nikomu nie trzeba przedstawiać . Jednak te zrobione przez Tomasza Strzelczyka dosłownie zachwycają smakiem. Znany kucharz do tego lubianego dania dodaje kapustę kiszoną. Efekt jest znakomity, bo takie placki świetnie smakują i są pełne witamin.

Tomasz Strzelczyk podaje je z sosem, który robi z pieczarek, suszonych grzybów i śmietanki. Z plackami pełnymi kapusty kiszonej sos smakuje rewelacyjnie . Zrób danie jak znany kucharz. Możesz obejrzeć ten przepis na kanale YouTube Tomasza Strzelczyka. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.

placki ziemniaczane
YouTube/@ODDASZFARTUCHA
Ostatnio to moja ulubiona sałatka, robię ją bez majonezu. Jest lepsza nawet od jarzynowej

Jak zrobić placki ziemniaczane z przepisu Tomasza Strzelczyka?

Składniki na placki:

  • 800 g ziemniaków
  • ¼ kg kiszonej kapusty
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 2 łyżką mąki
  • 1 łyżka majeranku
  • sól
  • pieprz

Składniki na sos:

  • 400 g pieczarek
  • garść suszonych grzybów
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka mąki

Przygotowanie dania zacznij od starcia ziemniaków i pokrojenia kiszonej kapusty. Posiekaj cebulę i dodaj do kiszonej kapusty . Starte ziemniaki delikatnie odciśnij i dodaj je do kapusty. Wbij też jajka, dosyp mąkę, sól, pieprz i majeranek.

Wyrabiaj masę i odstaw ją. Zrób sos, więc pokrój cebulę w kostkę i podsmaż ją na patelni. Namocz wcześniej suszone grzyby i pokrój pieczarki . Włóż je na patelnię, dosyp łyżkę mąki i wlej grzyby wraz z wodą. Gdy płyn odparuje, dodaj śmietankę. Sos nie może być za rzadki. Dopraw solą, pieprzem i wymieszaj składniki.

Placki ziemniaczane z kiszoną kapustą na zimowy obiad

Sos jest już gotowy, więc go odstaw. Smaż placki na rozgrzanym oleju. Jeden placek powinien zajmować aż całą patelnię. Gdy będzie rumiany, przełóż go na talerz i dodaj sos . Danie jest gotowe do podania. Placki w takim wydaniu są pyszne, chrupiące i doskonale smakują z dodatkiem kapusty kiszonej.

Całości dopełnia sos grzybowy, a danie sprawi się na zimowy obiad . Jest bardzo pożywne, apetyczne, ale też proste w przygotowaniu . Zrób obiad jak Tomasz strzelczyk i ciesz się znakomitym smakiem tej potrawy. Pisaliśmy o tym, jak zrobić pulpety w pysznym sosie. Radziliśmy, co zrobić, by schabowe nie piły tłuszczu.

placki ziemniaczane
YouTube/@ODDASZFARTUCHA
Weź kawałek słoniny i zetrzyj na tarce. Gdy zobaczysz co z tego wyjdzie, przetrzesz oczy ze zdumienia
Żadne mielone, żadne gołąbki. Mąż co tydzień prosi mnie o ten obiad, na szczęście robię go w chwilę
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy