Weź kawałek słoniny i zetrzyj na tarce. Gdy zobaczysz co z tego wyjdzie, przetrzesz oczy ze zdumienia
Czy lubisz słoninę? Ten przepis jest wręcz stworzony dla jej smakoszy. Jednak może bardzo zaskoczyć. Wszystko przez dodatki. Dlatego weź słoninę, zetrzyj ją na tarce i zobacz, jaki smakołyk z tego wyjdzie. Czeka cię niespodzianka.
Słonina, czyli zrób mięsny smakołyk
Jeśli nie możesz się zdecydować, co bardziej lubisz, słoninę, czy słodycze, to mam przepis idealny dla ciebie. Łączy on w sobie właśnie słoninę, ale też dodatki, które z pozoru do słoniny nie pasują. Jednak efekt jest zaskakujący i smaczny. Dzięki tej recepturze przyrządzisz smakołyk obok, którego nikt nie przejdzie obojętnie.
Do przygotowania tego rarytasu potrzebujesz słoninę oraz czekoladę, masło i cynamon. Czy to się da w ogóle zjeść? Tak! I to ze smakiem. Wypróbuj ten przepis, a podobny znajdziesz na kanale YouTube Przepisy Oli. Stamtąd też pochodzą zdjęcia wykorzystane w artykule.
Ostatnio to moja ulubiona sałatka, robię ją bez majonezu. Jest lepsza nawet od jarzynowejJak zrobić smakołyk ze słoniny i czekolady?
Składniki:
- 100 g solonej słoniny
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 3 łyżki miękkiego masła
- cynamon
- słodka papryka
Przygotowanie dania zacznij od starcia słoniny na tarce o małych oczkach. Zrób z niej kulki i ułóż je na papierze do pieczenia. Włóż do zamrażarki na 2 godziny. Rozpuść gorzką czekoladę, dodaj masło o temperaturze pokojowej i dokładnie wymieszaj składniki.
Dosyp cynamon i odrobiną słodkiej papryki. Ponownie dokładnie wymieszaj składniki. Wyjmij kulki ze słoniny z zamrażarki i w każdą kulkę wbij wykałaczkę. Kulki zanurz w roztopionej czekoladzie i ułóż na papierze. Gdy czekolada ostygnie, włóż kulki na 40 minut do zamrażarki. Po tym czasie smakołyk jest już gotowy do podania.
Słonina w czekoladzie na deser
Słonina w czekoladzie może wywoływać pewne kontrowersje. Jednak wbrew pozorom smak mięsny, słony dobrze współgra z gorzką czekoladą. Do tego cynamon i odrobina słodkiej papryki, które dodają wyjątkowego smaku temu daniu.
Jeśli lubisz nowinki w kuchni i ciekawy jesteś nieoczywistych połączeń, to ten przepis jest właśnie dla ciebie. Zrób ten słonko-słodki smakołyk i przekonaj się, jak smakuje. Na pewno nie będziesz żałować. Pisaliśmy o tym, jak zrobić mięso w cieście francuskim na obiad. Radziliśmy, co zrobić by schabowe nie wychodziły zbyt tłuste.