Klopsiki zalewam nietuzinkowym sosem. Ten pyszny obiad każdy zajada ze smakiem
Pyszny obiad w godzinę? Tak, jest to możliwe. Zrób klopsiki z obłędnym sosem według tego przepisu, a nie zawiedziesz się. Nie zajmuje to wiele czasu i jest bardzo proste.
Klopsiki kochają wszyscy
Klopsiki można porównać do miniaturowych kotletów mielonych. Najlepiej smakują z sosem pieczeniowym lub grzybowym. Mają twardszą, przypieczoną skórkę i miękkie wnętrze. Podawane z sosem są na tyle dobre, że rozpływają się w ustach.
Kochają je nie tylko dzieci, ale i dorośli. Widać to, szczególnie kiedy odwiedzamy popularny sklep meblowy. Wpadamy wtedy nie tylko w szał zakupów, ale i klopsików.
Wydrąż cebulę, wbij do niej jajko i włóż do piekarnika. Ta przekąska nie ma sobie równychCo będziesz potrzebować?
Do przygotowania tego obiadu nie będziesz potrzebować zbyt wiele. Sprawdź listę, zrób zakupy i bierzemy się do pracy. Podobny przepis znajdziesz na kanale Herzhaft und frisch, skąd pochodzi pierwsze zdjęcie z tym artykule.
Składniki:
- 800 g mięsa mielonego (najlepiej wieprzowa wołowe)
- 2 cebule
- 5 g kurkumy
- 50 g mustardy
- 200 ml śmietany 30%
- koperek
- pieprz
- sól
- granulowany czosenek
Jak z zrobić klopsiki z tym sosem?
Przygotowanie klopsików zacznij od obrania i pokrojenia cebuli w drobną kostkę. Mięso umyj i włóż je do miski. Dopraw solą, pieprzem, czosnkiem. Dodaj cebulę i wymieszaj na masę, w której połączą się wszystkie składniki.
Z mięsa uformuj kulki o średnicy około 4 centymetrów. Następnie ułóż je w dużym naczyniu żaroodpornym. Do miski wsyp sól, pieprz, kurkumę. Dodaj musztardę i śmietanę. Posiekaj koperek i wrzuć do pozostałych składników. Wymieszaj na jednolitą konsystencję.
Następnie zalej uformowane klopsiki. Zapiekaj przez około 40 minut w 180 stopniach. Podawaj z tłuczonymi ziemniakami lub puree. Ten szybki i łatwy obiad zachwyci każdego. Sprawdź, jak zrobić szybki deser z banana oraz co egzotycznego Okrasa dodaje do kapuśniaku.