Przykrywam rybę tymi składnikami i zapiekam całość. Nawet sobie nie wyobrażam lepszego obiadu na piątek
Piątkowy obiad i nie tylko. Ten przepis na pieczoną rybę jest ekspresowy i bardzo prosty. Smaczny posiłek z pewnością zapadnie w pamięć domowników. To świetny sposób, by urozmaicić piątkowe obiady.
Jedzmy ryby na zdrowie
Spożycie ryb w Polsce, i tak pozostawiające wiele do życzenia, jeszcze spadło w ostatnich latach. Boimy się kupować te produkty, zapewne w dużym stopniu ze względu na cenę. Tymczasem dobre ryby wcale nie muszą być drogie, a wiele przemawia za tym, by jeść ich więcej. Podtrzymywanie tradycji piątkowych postnych obiadów może korzystnie wpłynąć na nasze zdrowie.
Ryby są bowiem bezcennym źródłem mikroelementów i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Wybierając dobre produkty z tej kategorii możemy mieć pewność, że podajemy naszym bliskim do stołu to, co najlepsze. Jeśli dodatkowo zmienimy technikę przygotowania ze smażenia na o wiele zdrowsze pieczenie, z pewnością wyjdzie to wszystkim na zdrowie.
Już nie kupuję chleba w sklepie, odkąd mam ten przepis robię go w domu. Jest chrupiący i mięciutkiPieczona ryba na piątkowy obiad
Do zapiekania według tego szybkiego i łatwego przepisu nadaje się każda ryba, którą możemy kupić w sklepie. Kanał Sprint Cooking, z którego zapożyczyliśmy zdjęcia do tego przepisu, proponuje mirunę. Jest niezwykle zdrowa i zazwyczaj niedroga, a przy tym dostępna w wielu placówkach handlowych.
Składniki
- Ok. ¾ kg filetów z ryby morskiej
- 2 średnie cebule
- 2 średnie marchewki
- 100 g tartej mozzarelli
- 150 g śmietany 18%
- 1 łyżka majonezu
- ½ łyżki ziarnistej musztardy francuskiej
- 25 ml ciemnego sosu sojowego
- Szczypiorek
- Sól, pieprz, olej do smażenia
Pieczemy filety rybne
Filety rybne kroimy na pojedyncze porcje i wykładamy nimi naczynie żaroodporne. Posypujemy pieprzem. W miseczce mieszamy majonez, musztardę i sos sojowy, układamy na filetach rybnych i odstawiamy do zamarynowania nawet na kilka godzin.
Cebulę kroimy w pióra, a marchew ścieramy na tarce o grubych okach. Cebulę dusimy na patelni, po chwili dodając marchewkę. Doprawiamy solą i pieprzem i dusimy do miękkości. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestudzenia.
Masę warzywną wykładamy na filety, pokrywamy kilkoma łyżkami śmietany i posypujemy startym serem. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. Serwujemy posypane natką pietruszki.
Wypróbuj też przepis na surówkę z trzech składników autorstwa Tomasza Strzelczyka i sprawdź swoją wiedzę o ciastach w naszym quizie.
Źródło: YouTube @sprintcooking