Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przykrywam rybę tymi składnikami i zapiekam całość. Nawet sobie nie wyobrażam lepszego obiadu na piątek
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 19.01.2024 15:33

Przykrywam rybę tymi składnikami i zapiekam całość. Nawet sobie nie wyobrażam lepszego obiadu na piątek

ryba na piątek
youtube.com/@sprintcooking

Piątkowy obiad i nie tylko. Ten przepis na pieczoną rybę jest ekspresowy i bardzo prosty. Smaczny posiłek z pewnością zapadnie w pamięć domowników. To świetny sposób, by urozmaicić piątkowe obiady.

Jedzmy ryby na zdrowie

Spożycie ryb w Polsce, i tak pozostawiające wiele do życzenia, jeszcze spadło w ostatnich latach. Boimy się kupować te produkty, zapewne w dużym stopniu ze względu na cenę. Tymczasem dobre ryby wcale nie muszą być drogie, a wiele przemawia za tym, by jeść ich więcej. Podtrzymywanie tradycji piątkowych postnych obiadów może korzystnie wpłynąć na nasze zdrowie.

Ryby są bowiem bezcennym źródłem mikroelementów i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Wybierając dobre produkty z tej kategorii możemy mieć pewność, że podajemy naszym bliskim do stołu to, co najlepsze. Jeśli dodatkowo zmienimy technikę przygotowania ze smażenia na o wiele zdrowsze pieczenie, z pewnością wyjdzie to wszystkim na zdrowie.

filet z ryby.jpg
Canva / Magone
Już nie kupuję chleba w sklepie, odkąd mam ten przepis robię go w domu. Jest chrupiący i mięciutki

Pieczona ryba na piątkowy obiad

Do zapiekania według tego szybkiego i łatwego przepisu nadaje się każda ryba, którą możemy kupić w sklepie. Kanał Sprint Cooking, z którego zapożyczyliśmy zdjęcia do tego przepisu, proponuje mirunę. Jest niezwykle zdrowa i zazwyczaj niedroga, a przy tym dostępna w wielu placówkach handlowych.

Składniki

  • Ok. ¾ kg filetów z ryby morskiej
  • 2 średnie cebule
  • 2 średnie marchewki
  • 100 g tartej mozzarelli
  • 150 g śmietany 18%
  • 1 łyżka majonezu
  • ½ łyżki ziarnistej musztardy francuskiej
  • 25 ml ciemnego sosu sojowego
  • Szczypiorek
  • Sól, pieprz, olej do smażenia

Pieczemy filety rybne

Filety rybne kroimy na pojedyncze porcje i wykładamy nimi naczynie żaroodporne. Posypujemy pieprzem. W miseczce mieszamy majonez, musztardę i sos sojowy, układamy na filetach rybnych i odstawiamy do zamarynowania nawet na kilka godzin.

Cebulę kroimy w pióra, a marchew ścieramy na tarce o grubych okach. Cebulę dusimy na patelni, po chwili dodając marchewkę. Doprawiamy solą i pieprzem i dusimy do miękkości. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestudzenia.

Masę warzywną wykładamy na filety, pokrywamy kilkoma łyżkami śmietany i posypujemy startym serem. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. Serwujemy posypane natką pietruszki.

Wypróbuj też przepis na surówkę z trzech składników autorstwa Tomasza Strzelczyka i sprawdź swoją wiedzę o ciastach w naszym quizie.

zapiekanka z rybą.jpg
youtube.com/@sprintcooking

Źródło: YouTube @sprintcooking