Smakosze.pl Przepisy Przywiozłem z Podkarpacia przepis na te pierogi. Podwójne nadzienie podbiło serca domowników
Fot. Canva/gbh007

Przywiozłem z Podkarpacia przepis na te pierogi. Podwójne nadzienie podbiło serca domowników

12 marca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Koniecznie wypróbuj ten przepis na pierogi. Są zupełnie inne niż te, które jadłaś do tej pory. Dzięki nadzieniu, w którym znalazły się aż dwa nietypowe składniki. Dowiedz się, jak zrobić te pierogi i zaskocz swoich domowników.

Pierogi inne niż wszystkie

Pierwszy raz spróbowałem tych pierogów na Podkarpaciu. Zachwyciły mnie tak bardzo, że wiedziałem, iż muszę zdradzić ci na nie przepis. Miejscowi mówią o nich, że są oszukane, bo w farszu znajdą się dwa, bardzo nietypowe składniki.

Są nimi twaróg oraz kiszona kapusta. Prawda, że to zaskakujące składniki? Zazwyczaj te produkty w pierogach nie występują razem. A szkoda, bo smak jest nieziemski. Przekonasz się o tym, przygotowując je na obiad. U mnie w domu kochają je wszyscy.

ciasto na pierogi.jpg
Fot. Canva/DusanManic
Nie do wiary, ile kosztuje sernik w wielkanocnym cateringu Anny Korcz. Cena wbija w fotel
Babciny rosołek nie dla wszystkich. Dietetyczka zdradza, komu może zaszkodzić

Co będziesz potrzebować?

Potrzebnych produktów jest niewiele. Co sprawia, że pierogi przygotowane na obiad nie będą drogie i nie nadwyrężą twojego domowego budżetu. Zresztą spójrz na poniższą listę i sprawdź, co będzie ci potrzebne.

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 400 ml wody
  • 900 g kiszonej kapusty
  • 500 g twarogu półtłustego
  • pieprz
  • sól

Przepis na pierogi z podwójnym nadzieniem

Kapustę kiszoną wyciśnij z nadmiaru soku. Następnie drobno ją posiekaj. W garnku zagotuj wodę i posól ją. Kiedy będzie wrzała, wrzuć kapustę i gotuj do miękkości. Odcedź ją i wyciśnij.

Do miski włóż kapustę oraz twaróg. Przypraw pieprzem oraz solą i dokładnie wymieszaj. Do drugiej miski przesyp mąkę i wlej ciepłą wodę. Wyrób na jednolite i sprężyste ciasto. Gotowe ciasto rozwałkuj na cienki placek. Za pomocą szklanki wytnij z niego okręgi.

Na każdy okrągły placek nałóż odrobinę nadzienia. Sklej brzegi i gotowe. Pierogi gotuj przez 3 minuty od wypłynięcia. Podawaj ze skwarkami i smażoną cebulką. Będą smakowały wyśmienicie. Sprawdź, z jakiego mięsa robić kotlety oraz poznaj sztuczkę, którą musisz zastosować podczas robienia naleśników .

kiszona kapusta.jpg
Fot. Canva/feri1
Tomasz Strzelczyk zdradził, co postawi na wielkanocnym stole. „Jestem tradycjonalistą”
Kroję ziemniaki i dodaję do nich jajko. Ten przysmak jest hitem w moim domu
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy