Swoje kotlety na niedzielę robię z tego mięsa. By wyszły wyśmienite, przestrzegam 1 zasady
Kotlety schabowe wyjdą jeszcze lepsze niż zazwyczaj, jeśli skorzystasz z tych kilku prostych porad. Przepis wykorzystuje nietypowe mięso i jedną prostą zasadę, która sprawia, że schabowe smakują znajomo, ale są jednocześnie soczyste jak nigdy.
Schabowe z karkówki
Kotlety schabowe to, jak nazwa wskazuje, danie ze schabu wieprzowego. Zazwyczaj przyjmujemy, że chodzi o tzw. schab środkowy – chudą i bogatą w białko część wieprzowiny. Rzadziej myślimy o karkówce, czyli schabie karkowym.
O karkówce jako surowcu na kotlety schabowe przypominamy sobie przeważnie w sezonie grillowym. Na grillu tłuste mięso znacznie lepiej znosi wysokie temperatury niż to chude. Ale karkówka świetnie sprawdza się także w klasycznych panierowanych kotletach. Ważne, żeby pamiętać o dokładnym oczyszczeniu mięsa z tłuszczu przed panierowaniem i smażeniem.
Żaden garnek z wodą. Kapustę na gołąbki można sparzyć 100 razy szybciejPanierowana karkówka
Wiele osób, zwłaszcza dzieci, nie lubi tłustych żyłek, które są obecne w karkówce. Przed panierowaniem po prostu poodcinaj co tłustsze fragmenty. Dzięki temu zyskasz soczyste i smaczne kotlety, które zachwycą absolutnie wszystkich. Poniżej znajdziesz wszystkie instrukcje na ten temat.
Składniki
- 500 g kotletów z karkówki
- 2 jajka
- Bułka tarta do panierowania
- Przyprawy: sól, pieprz, papryka, suszony czosnek
Niedzielne kotlety schabowe
Kotlety z karkówki przykrywamy folią spożywczą i dokładnie rozbijamy. Ważne jest, by dobrze je oczyścić. Choć zależy nam na tłustszym mięsie, najbardziej tłuste części wykrawamy i zużywamy do innych potraw. Chodzi o miejsca z największym zagęszczeniem białej tkanki. Dzięki temu pozbywamy się także łykowatych i twardych elementów, które zepsułyby strukturę kotletów.
Mięso oprószamy przyprawami i dokładnie je wcieramy. Można też przygotować marynatę z przypraw na bazie łyżki oliwy i pozostawić w niej mięso na kilkadziesiąt minut.
Jajka rozbijamy w miseczce i dokładnie obtaczamy kotlety w jajecznej masie. Po wyjęciu obtaczamy je w bułce tartej, tak by były nią równomiernie pokryte. Smażymy na rozgrzanym oleju, aż będą złociste z obu stron, przewracając kotlety tylko raz.
Wypróbuj też przepisy na pieczoną szynkę oraz wyśmienitą i nieoczywistą zupę.