Swoje kotlety na niedzielę robię z tego mięsa. By wyszły wyśmienite, przestrzegam 1 zasady
![kotlety schabowe](https://images.iberion.media/images/1920/kotlety_schabowe_4_e36e19db66.jpg)
Kotlety schabowe wyjdą jeszcze lepsze niż zazwyczaj, jeśli skorzystasz z tych kilku prostych porad. Przepis wykorzystuje nietypowe mięso i jedną prostą zasadę, która sprawia, że schabowe smakują znajomo, ale są jednocześnie soczyste jak nigdy.
Schabowe z karkówki
Kotlety schabowe to, jak nazwa wskazuje, danie ze schabu wieprzowego. Zazwyczaj przyjmujemy, że chodzi o tzw. schab środkowy – chudą i bogatą w białko część wieprzowiny. Rzadziej myślimy o karkówce, czyli schabie karkowym.
O karkówce jako surowcu na kotlety schabowe przypominamy sobie przeważnie w sezonie grillowym. Na grillu tłuste mięso znacznie lepiej znosi wysokie temperatury niż to chude. Ale karkówka świetnie sprawdza się także w klasycznych panierowanych kotletach. Ważne, żeby pamiętać o dokładnym oczyszczeniu mięsa z tłuszczu przed panierowaniem i smażeniem.
![karkówka.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/karkowka_cb2fbc5814.jpg)
Panierowana karkówka
Wiele osób, zwłaszcza dzieci, nie lubi tłustych żyłek, które są obecne w karkówce. Przed panierowaniem po prostu poodcinaj co tłustsze fragmenty. Dzięki temu zyskasz soczyste i smaczne kotlety, które zachwycą absolutnie wszystkich. Poniżej znajdziesz wszystkie instrukcje na ten temat.
Składniki
- 500 g kotletów z karkówki
- 2 jajka
- Bułka tarta do panierowania
- Przyprawy: sól, pieprz, papryka, suszony czosnek
Niedzielne kotlety schabowe
Kotlety z karkówki przykrywamy folią spożywczą i dokładnie rozbijamy. Ważne jest, by dobrze je oczyścić. Choć zależy nam na tłustszym mięsie, najbardziej tłuste części wykrawamy i zużywamy do innych potraw. Chodzi o miejsca z największym zagęszczeniem białej tkanki. Dzięki temu pozbywamy się także łykowatych i twardych elementów, które zepsułyby strukturę kotletów.
Mięso oprószamy przyprawami i dokładnie je wcieramy. Można też przygotować marynatę z przypraw na bazie łyżki oliwy i pozostawić w niej mięso na kilkadziesiąt minut.
Jajka rozbijamy w miseczce i dokładnie obtaczamy kotlety w jajecznej masie. Po wyjęciu obtaczamy je w bułce tartej, tak by były nią równomiernie pokryte. Smażymy na rozgrzanym oleju, aż będą złociste z obu stron, przewracając kotlety tylko raz.
Wypróbuj też przepisy na pieczoną szynkę oraz wyśmienitą i nieoczywistą zupę.
![kotlet schabowy.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/kotlet_schabowy_82b64db724.jpg)
![kotlety bez mięsa](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_bez_miesa_2_0f085e454d.jpg)
![polędwica holenderska](https://images.iberion.media/images/origin/lekki_obiad_eed57d8c3e.jpg)
![gotowanie kalarepy](https://images.iberion.media/images/origin/kalarepa1_830ba7c7e1.jpg)
![schabowy](https://images.iberion.media/images/origin/smazony_kotlet_d98c71b468.jpg)
![krojenie roladek](https://images.iberion.media/images/origin/roladki1_458a77ceef.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![sałatka z jajkiem](https://images.iberion.media/images/origin/salatka1_bddbb3641c.jpeg)
![camembert](https://images.iberion.media/images/origin/camembert_5cc4af65d1.jpg)
![zupa chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/ch_A_odnik_395a2a2222.jpg)
![kluski śląskie](https://images.iberion.media/images/origin/kluski1_2ce9fc7fb6.jpg)
![gotowa zapiekanka](https://images.iberion.media/images/origin/zapiekanka1_6cdceaa499.jpg)
![boczek na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/boczek1_df7709cce8.jpg)
![zawijanie ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja1_6ec104e99f.jpg)
![szatkowanie kapusty](https://images.iberion.media/images/origin/kapusta4_66c14aa440.jpg)
![zapiekany kalafior](https://images.iberion.media/images/origin/kalafior1_ce91557fb0.jpg)
![danie z serkiem wiejskim](https://images.iberion.media/images/origin/2_6de133e67c.jpg)
![gołąbki](https://images.iberion.media/images/origin/golabki_82fc7b03a7.jpg)
![tarcie jabłek](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_na_cieplo_b4401f9f16.jpg)
![plastry cukinii z szynką](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia_9be83cfb74.jpg)
![ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_27b152f6e5.jpg)
![sałatka w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_edc4c0a427.jpg)
![ziemniaki na rosti](https://images.iberion.media/images/origin/placki_ziemniaczane_074443483e.jpg)
![marynowanie cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/cebula1_39ed638f95.jpg)
![cukinia i mieszanka](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia1_49b3c20be6.jpg)
![ogórki po koreańsku](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_korea_703d720dc1.jpg)
![tarcie warzyw na placki](https://images.iberion.media/images/origin/tarcie_warzyw_na_placki_35839702c3.jpg)
![Lady Gaga](https://images.iberion.media/images/origin/Kopia_WZORY_DLA_SG_2024_07_26_T195907_952_4bf49a987d.jpg)
![Ryanair](https://images.iberion.media/images/origin/fot_Mounir_Taha_Shutterstock_Ryanair_nowe_dd3d1dc69a.jpg)
![Smutna seniorka](https://images.iberion.media/images/origin/Smutna_seniorka_8492eb7776.png)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Lady Gaga, Celine Dion](https://images.iberion.media/images/origin/Lady_Gaga_Celine_Dion_0b56d87e6e.png)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![laptop, karta](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_26_T122434_393_c957dc4086.png)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![tarcie jabłek](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_na_cieplo_b4401f9f16.jpg)