Smakosze.pl Produkty Pudełko po lodach to kit. Mam 100 razy lepszy patent na mrożenie koperku
Fot. Shutterstock/Mykhailo Hrynchuk

Pudełko po lodach to kit. Mam 100 razy lepszy patent na mrożenie koperku

14 września 2024

Uwielbiamy smak i zapach koperku. Jak zmrozić koperek? Pudełko po lodach to już przeżytek. Teraz sięgnij po ten sprawdzony sposób. Koperek zachowa świeżość na długo.

Koperek świeży i pachnący

Koperek zawsze dodajemy smaku i aromatu rozmaitym potrawom. Jest doskonały do surówek, sałatek i kanapek. Wzbogaca smak sosów, ziemniaków i kapusty . Nie jest tajemnicą, że koperek najlepiej smakuje latem. Chciałoby się go zatrzymać na dłużej.

Szczególnie, że jedzenie koperku dobrze wpływa na układ trawienny. Warzywa strączkowe w połączeniu z koperkiem nie dają przykrych dolegliwości ze strony układu pokarmowego . Zupy z koperkiem od razu smakują lepiej. Nie należy go sobie żałować. Jest smaczny i bardzo zdrowy.

koperek
Fot. Canva/GAYAMUNG
Zetrzyj na tarce, wrzuć do woreczka. Usuniesz mole spożywcze raz na zawsze

Jak mrozić koperek?

Niestety koperek jest mało odporny. Jesienią i zimą pozostaje nam korzystanie z suszonego koperku. To nie to samo, co świeża zielenina. Wiele osób mrozi koperek w pudełkach po lodach. Ten sposób jest już przeżytkiem. Naukowcy twierdzą nawet, że jest szkodliwy . Pudełka po lodach nie nadają się do wielokrotnego przechowywania żywności innej niż lody.

Jak mrozić koperek? Należy najpierw go umyć, osuszyć i posiekać. Trzeba przygotować pojemnik na lód . Wkładamy do niego porcje koperku, zalewamy oliwą z pierwszego tłoczenia. Możemy użyć oleju słonecznikowego lub rzepakowego. Tak przyrządzony koperek wkładamy do zamrażarki.

Jak użyć koperku mrożonego w oliwie?

Koperek mrożony w oliwie ma kilka zastosowań. Zieleniny możemy użyć jako oliwy smakowej. Warto dodać ją do zup i sosów. Co więcej, warto na takiej oliwie smażyć. Mięsa od razu nabiorą wyjątkowego smaku i aromatu. Tak mrożony koperek można dorzucić do ziemniaków , czy dań z kapustą.

Mrożony koperek z oliwą pasuje też do potraw z grzybów. W podobny sposób jak koperek można mrozić inne zioła. Z oliwą zamrozimy miętę, majeranek, czy lubczyk . W takim wydaniu dodadzą smaku wielu potrawom. Zjemy je z przyjemnością. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić pyszne naleśniki biszkoptowe. Polecaliśmy znakomity sposób na zapiekaną kapustę.

koperek
Fot. Canva/Dar1930

Źródło: przyslijprzepis.pl

Ta ukryta funkcja jest w koszykach Dino, Lidla i Biedronki. Nikt jej nie używa
Dodaj odrobinę do surówki z kiszonej kapusty. Tak smacznej nie jadłem nigdy wcześniej
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy