Smakosze.pl Przepisy Pulpety w tym sosie mógłbym jeść non stop. Jest 100 razy lepszy od pomidorowego
fot. Canva

Pulpety w tym sosie mógłbym jeść non stop. Jest 100 razy lepszy od pomidorowego

8 maja 2024

Sos pomidorowy to chyba najpopularniejsze towarzystwo pulpetów. Jednak te wspaniałe, miękkie kuleczki mięsa mielonego sprawdzają się świetnie również w innych zestawieniach. Na przykład z sosem pieczeniowym – gęstym, aromatycznym i niezwykle mięsnym w smaku.

Pulpety w sosie pieczeniowym

Sos pomidorowy jest niezastąpiony w każdej kuchni. Pomidory są niemal symbolem produktu niezmiernie bogatego w tzw. piąty smak, zwany z japońskiego umami . Potrawy bogate w ten smak są sycące, dają wrażenie jedzenia niezmiernie bogatego i złożonego posiłku. Dlatego kiedy chcemy szukać urozmaicenia dla pomidorowych pulpetów, szukamy smaków mięsnych o podobnych cechach.

Tak trafiamy na sos pieczeniowy . Stosowany jest teraz rzadziej niż dawniej i z pewnością rzadziej niż na to zasługuje. Przypominamy sobie o nim przy odświętnych daniach, a przecież – jak widać z tego przepisu – świetnie sprawdza się też w takich codziennych zestawieniach jak pulpeciki.

uformowane pulpeciki
fot. Canva
Weź kalafiora i zetrzyj na tarce. Żałuję, że wcześniej nie znałam tego przepisu

Tradycyjny sos pieczeniowy

Sos pieczeniowy można dziś kupić w postaci proszku, nie ma to jednak jak przyrządzić go samemu. Podczas przygotowania pulpetów nie należy oczekiwać zbyt dużo mięsnego soku jako bazy do takiego sosu . Dlatego warto, ilekroć jest okazja, zamrozić trochę takiego płynu – choćby w foremce do kostek lodu.

Składniki

  • ½ kg mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1 czerstwa bułka namoczona w mleku
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mąki
  • Sól, pieprz, olej do smażenia

Składniki sosu pieczeniowego

  • 2-3 szklanki płynów, czyli – w dostępnych proporcjach:
    • Sok wytopiony z pieczonego mięsa
    • Wywar mięsny lub aromatyczny rosół
    • Ciemne piwo lub czerwone wytrawne wino
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Sól, pieprz

Gotujemy pulpety w sosie pieczeniowym

Cebulę drobno siekamy i wrzucamy do miseczki razem z mięsem mielonym i żółtkiem. Przyprawiam solą i pieprzem i wyrabiamy rękami na jednolitą masę. Dodajemy bułkę odciśniętą z mleka i jeszcze raz mieszamy.

Z masy formujemy pulpety o wybranej wielkości. Aby mięso nie kleiło się do rąk, można je delikatnie zwilżyć oliwą albo wodą . Pulpeciki obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz do smażenia i obsmażamy pulpety przez kilka minut, aż się zarumienią.

Przygotowujemy sos pieczeniowy . W rondelku doprowadzamy do wrzenia bulion i sos mięsny i gotujemy przez ok. 10 minut. Po tym czasie dodajemy wino lub piwo i gotujemy kolejne 15 minut. W filiżance hartujemy mąkę (można użyć pszennej lub ziemniaczanej) i dodajemy do sosu. Przyprawiamy solą i pieprzem.

Pulpety umieszczamy w czystym rondelku bez tłuszczu i podlewamy odrobiną wody. Gotujemy pod przykryciem przez ok. 5 minut, po czym wlewamy sos pieczeniowy. Dokładnie mieszamy, doprawiamy kompozycję do smaku i gotujemy jeszcze 5-10 minut.

Wypróbuj też przepisy na panierowane kotlety z kurczaka i zapiekankę z kapusty i ziemniaków .

pulpeciki na talerzu
fot. Canva
Strzelczyk ostrzega wszystkich przed oszustem. „Udostępniajcie dla własnego bezpieczeństwa”
Posyp nią patelnię tuż przed smażeniem naleśników. Nie będą się do niej przyklejały
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy