Pulpety w tym sosie mógłbym jeść non stop. Jest 100 razy lepszy od pomidorowego
Sos pomidorowy to chyba najpopularniejsze towarzystwo pulpetów. Jednak te wspaniałe, miękkie kuleczki mięsa mielonego sprawdzają się świetnie również w innych zestawieniach. Na przykład z sosem pieczeniowym – gęstym, aromatycznym i niezwykle mięsnym w smaku.
Pulpety w sosie pieczeniowym
Sos pomidorowy jest niezastąpiony w każdej kuchni. Pomidory są niemal symbolem produktu niezmiernie bogatego w tzw. piąty smak, zwany z japońskiego umami . Potrawy bogate w ten smak są sycące, dają wrażenie jedzenia niezmiernie bogatego i złożonego posiłku. Dlatego kiedy chcemy szukać urozmaicenia dla pomidorowych pulpetów, szukamy smaków mięsnych o podobnych cechach.
Tak trafiamy na sos pieczeniowy . Stosowany jest teraz rzadziej niż dawniej i z pewnością rzadziej niż na to zasługuje. Przypominamy sobie o nim przy odświętnych daniach, a przecież – jak widać z tego przepisu – świetnie sprawdza się też w takich codziennych zestawieniach jak pulpeciki.
Tradycyjny sos pieczeniowy
Sos pieczeniowy można dziś kupić w postaci proszku, nie ma to jednak jak przyrządzić go samemu. Podczas przygotowania pulpetów nie należy oczekiwać zbyt dużo mięsnego soku jako bazy do takiego sosu . Dlatego warto, ilekroć jest okazja, zamrozić trochę takiego płynu – choćby w foremce do kostek lodu.
Składniki
- ½ kg mięsa mielonego
- 1 cebula
- 1 czerstwa bułka namoczona w mleku
- 1 żółtko
- 2 łyżki mąki
- Sól, pieprz, olej do smażenia
Składniki sosu pieczeniowego
-
2-3 szklanki płynów, czyli – w dostępnych proporcjach:
- Sok wytopiony z pieczonego mięsa
- Wywar mięsny lub aromatyczny rosół
- Ciemne piwo lub czerwone wytrawne wino
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- Sól, pieprz
Gotujemy pulpety w sosie pieczeniowym
Cebulę drobno siekamy i wrzucamy do miseczki razem z mięsem mielonym i żółtkiem. Przyprawiam solą i pieprzem i wyrabiamy rękami na jednolitą masę. Dodajemy bułkę odciśniętą z mleka i jeszcze raz mieszamy.
Z masy formujemy pulpety o wybranej wielkości. Aby mięso nie kleiło się do rąk, można je delikatnie zwilżyć oliwą albo wodą . Pulpeciki obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz do smażenia i obsmażamy pulpety przez kilka minut, aż się zarumienią.
Przygotowujemy sos pieczeniowy . W rondelku doprowadzamy do wrzenia bulion i sos mięsny i gotujemy przez ok. 10 minut. Po tym czasie dodajemy wino lub piwo i gotujemy kolejne 15 minut. W filiżance hartujemy mąkę (można użyć pszennej lub ziemniaczanej) i dodajemy do sosu. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Pulpety umieszczamy w czystym rondelku bez tłuszczu i podlewamy odrobiną wody. Gotujemy pod przykryciem przez ok. 5 minut, po czym wlewamy sos pieczeniowy. Dokładnie mieszamy, doprawiamy kompozycję do smaku i gotujemy jeszcze 5-10 minut.
Wypróbuj też przepisy na panierowane kotlety z kurczaka i zapiekankę z kapusty i ziemniaków .