Puree z pomidorami. Prosty patent na wyśmienity dodatek obiadowy
Puree z pomidorami i dynią to pomysł na smaczny i lekki dodatek do obiadu, a także zdrowy i szybki lunch lub podwieczorek. Aromatyczny, gęsty krem z warzyw i śmietanką jest prosty w przygotowaniu i smakuje każdemu. Poznaj przepis na puree z pomidorami.
Puree z pomidorami i dynią to prawdziwa bomba witaminowa. Gęsty, pożywny krem z warzyw doskonale sprawdzi się zarówno jako dodatek do obiadu, jak i na podwieczorek, lunch, kolację. Puree podaj z np. polikami wołowymi lub polędwiczkami wieprzowymi. Danie będzie wyglądać i smakować jak z najlepszej restauracji.
Do puree wykorzystaj pomidory słodkie i dojrzałe. Latem wybieraj polne pomidory, które wygrzane w pełnym słońcu są soczyste, słodkie i pełne smaku. Zimą i wiosną, najlepiej sprawdzą się pomidory malinowe lub pomidorki koktajlowe, np. cherry. Zwykłe pomidory gałązkowe zimą nie mają smaku, są twarde i suche.
Bardzo ciekawym i smacznym dodatkiem do obiadu jest również puree z ciecierzycy , podaj je z ulubionym mięsem, a całe danie zniknie z talerzy błyskawicznie.
Przepis na puree z pomidorami
Składniki na 3-4 porcje:
-
450 g słodkich pomidorów
-
600 g obranej i pokrojonej dyni
-
2 ząbki czosnku
-
cebula czerwona
-
łyżeczka koncentratu pomidorowego
-
pół szklanki śmietany 18%
-
2 łyżki oliwy z oliwek
-
sól, pieprz, cukier do smaku
-
szczypta rozmarynu suszonego
-
posiekana pietruszka
Jak zrobić puree z pomidorami?
Pomidory obierz ze skóry i pokrój w kostkę. W garnku z grubym dnem zeszklij na oliwie posiekaną cebulę i czosnek, następnie dodaj pokrojoną w kostkę dynię, sól, pieprz, rozmaryn i smaż na wolnym ogniu przez kilka minut.
Do garnka dodaj pokrojone pomidory, oprósz cukrem, w razie potrzeby wlej odrobinę wody, wymieszaj i duś pod przykryciem przez około 15 minut, aż dynia będzie miękka , co jakiś czas przemieszaj warzywa, żeby się nie przypaliły.
Źródło zdjęcia: canva/ TheMalni Do warzyw dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj, następnie całość zblenduj na gęste puree, przełóż je do garnka, wlej śmietanę i podgotuj jeszcze kilka minut . Puree dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem. Solidnie posyp posiekaną natką pietruszki i podaj samodzielnie lub jako dodatek do drugiego dania, smacznego.