Puszyste naleśniki bez dodatku mleka. Zastąpisz je innym napojem
Tradycyjne ciasto na naleśniki przygotowuje się z dodatkiem mleka. Co jednak począć, jeśli nie możemy mleka spożywać, lub zwyczajnie zabrakło go w lodówce? Z pomocą przychodzi nam przepis na naleśniki bez mleka- wystarczy odrobina wody gazowanej.
Naleśniki bez mleka są alternatywą dla osób które nie mogą spożywać produktów mlecznych. Przy okazji stanowią też świeżą odmianę dla tradycyjnych naleśników. Naleśniki bez mleka, dzięki swojej elastyczności doskonale się zawijają, co czyni z nich świetną bazę dla dań obiadowych lub naleśników serwowanych na słodko.
Przepis na pyszne naleśniki bez mleka
Składniki:
1 szklanka mąki
1 szklanka wody gazowanej
2 jajka
1/3 szklanki oleju
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jak zrobić niezwykle proste naleśniki bez mleka
Aby przygotować naleśniki bez mleka, przesiej mąkę do dużej miski. W następnej kolejności dolej wodę gazowaną i wbij całe jajka. Całość wymieszaj za pomocą miksera.
Do ciasta na naleśniki bez mleka dodaj olej, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Jeszcze raz dokładnie wymieszaj, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Masa powinna być gładka i jednolita.
Naleśniki bez mleka smaż na cienkiej warstwie tłuszczu na dobrze rozgrzanej patelni. Kiedy naleśnik zrumieni się z jednej strony, przełóż go na drugą. Smażenie naleśnika nie powinno zając dłużej niż 3-4 minuty z każdej strony. Wypróbuj naleśniki z farszem pierogowym. Niejednemu smakoszowi przypasują pyszne naleśniki z serem i pieczarkami.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Przepyszna golonka pieczona w kiszonej kapuście. Smak zachwyci nie tylko panów
Przepis babci Uli na domowy ocet jabłkowy. Prosty, tani i wychodzi na zdrowie
Pamiętny sernik Izaura. Połączenie czekoladowego ciasta i sera wciąż zachwyca