Smakosze.pl Przepisy Pyszny karp bez smażenia - ideał na wigilię
canva/zi3000

Pyszny karp bez smażenia - ideał na wigilię

14 grudnia 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Smakują nam smażone ryby, jednak trochę mniej jesteśmy zachwyceni zapachem, który potem wypełnia nasz dom. Dlatego podamy wam dziś przepis na pysznego karpia bez smażenia. Będzie smakował, jakby został właśnie zdjęty z patelni, jednak będzie mniej tłusty, a jego zapach będzie mniej wyczuwalny w domu. Taki karp to ideał na Wigilię.

Karp jest jedną z popularniejszych ryb, które serwujemy na wigilijnym stole. Niektórzy przyrządzają go w galarecie, inni zaś smażą. Obie potrawy trzeba przyznać, są bardzo smaczne. Smażenie jednak ma kilka wad. Po pierwsze panierka wchłania sporo tłuszczu, po drugie zapach smażonej ryby jest naprawdę intensywny. A gdy spodziewacie się wkrótce gości, nie koniecznie chcecie ich przywitać rybną nutą. Także zamieńcie patelnię na piekarnik i do dzieła.

Pyszny karp bez smażenia — ideał na wigilię

Składniki:

  • 50 dag fileta z karpia lub dzwonków ryby

  • pół cytryny

  • 1/2 szklanki mąki

  • 1 jajko

  • 1 szklanka tartej bułki

  • sól, pieprz

Przygotowanie pieczonego karpia

Rybę oczyść, opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem, odstaw na pół godziny w chłodne miejsce.

Na jeden talerz wysyp mąkę, na drugi tartą bułkę. W trzecim, głębszym rozkłóć jajko (możesz do niego dodać odrobinę mleka lub wody).

Porcje ryby panieruj najpierw w mące, potem w jajku, a na końcu w tartej bułce. Ułóż je na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.

Wstaw do piekarnika o temp. 160 st. C z włączonym termoobiegiem (albo do 180 st. C bez termoobiegu) i piecz ok. 25 minut, aż ryba ładnie się zrumieni.

W naszym serwisie znajdziecie też inne przepisy na pyszną, wigilijną rybę. Poznajcie sposób Magdy Gessler na karpia bez ości , a także przepis Wojciecha Amaro na karpia w galarecie .

tarta bułka
tarta bułka

Źródło zdjęcia: canva/daffodilred

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: beszamel.se

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy