Pyszny miodownik z masą budyniową. Idealne ciasto na każdą okazję
Dziś zdradzimy wam, jak zrobić pyszny miodownik z masą budyniową. Ten warstwowiec jest idealnym ciastem na każdą okazję. Wygląda bardzo apetycznie, doskonale też smakuje. Najlepiej zrobić go dzień wcześniej, wtedy poszczególne jego warstwy połączą się w pyszną całość.
Ciasta przekładane zawsze kojarzą się z odświętnym, uroczystym stołem. Jest przy nich trochę więcej pracy, ale też nagradzają nas doskonałym, pełnym smakiem. Dzięki warstwom o różnym smaku i wilgotności ciasto nigdy nie jest suche i łatwo można regulować jego słodkość. Wystarczy bowiem zbalansować słodycz miodu, kwaśnością powideł albo czekoladę sokiem z cytryny. Tutaj jest naprawdę duże pole do popisu.
Przepis na miodownik z masą budyniową
Składniki:
na ciasto miodowe:
-
2 łyżki miodu
-
2 łyżki mleka
-
50 dag mąki pszennej
-
2 łyżeczki sody oczyszczonej
-
20 dag masła
-
20 dag cukru pudru
-
2 jajka
na masę orzechową:
-
12 dag masła
-
2 łyżki miodu
-
10 dag cukru
-
20 dag orzechów włoskich
na masę budyniową:
-
400 ml mleka
-
10 dag cukru
-
1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego
-
25 dag masła
oraz:
-
słoiczek powideł śliwkowych
Przygotowanie miodownika
Na ciasto miodowe mleko i miód podgrzej w rondelku, aż miód się rozpuści. Przestaw do ostygnięcia. Mąkę wymieszaj z sodą, posiekaj z kawałkami masła. Dodaj cukier puder i jajka oraz mleko z miodem, zagnieć gładkie ciasto.
Ciasto podziel na 3 równe części. Dużą, prostokątną formę wyłóż papierem do pieczenia, a potem jedną rozwałkowaną częścią ciasta. Piecz ok. 12 minut w 180 st. C, wystudź. W ten sam sposób upiecz drugi placek. Trzeci placek przełóż do formy, ale jeszcze go nie piecz.
Przygotuj masę orzechową: masło umieść w rondelku z cukrem i miodem, podgrzej do rozpuszczenia. Dodaj posiekanej orzechy i smaż je na niedużym ogniu ok. 5 minut. Gorącą masę wyłóż na trzeci place i piecz całość ok. 12 minut w 180 st. C.
Na masę budyniową proszek budyniowy rozmieszaj w 1/2 szklance mleka. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem. Wlej do niego rozmieszany proszek. Mieszając, podgrzewaj na niedużym ogniu, aż budyń zgęstnieje. Zestaw go z ognia, przykryj folią spożywczą, wystudź. Miękkie masło zmiksuj, a potem dalej miksuj, dodając do niego po łyżce zimnego budyniu.
W formie umieść pierwszy placek (bez orzechów) i posmaruj go połową powideł. Wyłóż na nie połowę masy budyniowej, przykryj drugim plackiem bez orzechów i znów posmaruj powidłami i kremem. Przykryj plackiem z orzechami.
Ciasto odstaw w chłodne miejsce na co najmniej dobę, a najlepiej na w dni. Gdy będzie już odpowiednio miękkie, przechowuj je w lodówce.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis na ciasto cytryniak , a także na stefankę Bogusi . Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Pyszna cukinia zapiekana z mięsem mielonym. Tani pomysł na pyszny obiad
-
Siostra Anastazja robi kotlety z gotowanych ziemniaków. Prosty pomysł na tani obiad
-
Prosty sposób na soczysty schab. Jego sekretem jest wyjątkowa marynata
Źródło: domowe-wypieki