Smakosze.pl Przepisy Pyszny miodownik z masą budyniową. Idealne ciasto na każdą okazję
canva/Arx0nt

Pyszny miodownik z masą budyniową. Idealne ciasto na każdą okazję

3 lipca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Dziś zdradzimy wam, jak zrobić pyszny miodownik z masą budyniową. Ten warstwowiec jest idealnym ciastem na każdą okazję. Wygląda bardzo apetycznie, doskonale też smakuje. Najlepiej zrobić go dzień wcześniej, wtedy poszczególne jego warstwy połączą się w pyszną całość.

Ciasta przekładane zawsze kojarzą się z odświętnym, uroczystym stołem. Jest przy nich trochę więcej pracy, ale też nagradzają nas doskonałym, pełnym smakiem. Dzięki warstwom o różnym smaku i wilgotności ciasto nigdy nie jest suche i łatwo można regulować jego słodkość. Wystarczy bowiem zbalansować słodycz miodu, kwaśnością powideł albo czekoladę sokiem z cytryny. Tutaj jest naprawdę duże pole do popisu.

Przepis na miodownik z masą budyniową

Składniki:

na ciasto miodowe:

  • 2 łyżki miodu

  • 2 łyżki mleka

  • 50 dag mąki pszennej

  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 20 dag masła

  • 20 dag cukru pudru

  • 2 jajka

na masę orzechową:

  • 12 dag masła

  • 2 łyżki miodu

  • 10 dag cukru

  • 20 dag orzechów włoskich

na masę budyniową:

  • 400 ml mleka

  • 10 dag cukru

  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego

  • 25 dag masła

oraz:

  • słoiczek powideł śliwkowych

Przygotowanie miodownika

Na ciasto miodowe mleko i miód podgrzej w rondelku, aż miód się rozpuści. Przestaw do ostygnięcia. Mąkę wymieszaj z sodą, posiekaj z kawałkami masła. Dodaj cukier puder i jajka oraz mleko z miodem, zagnieć gładkie ciasto.

Ciasto podziel na 3 równe części. Dużą, prostokątną formę wyłóż papierem do pieczenia, a potem jedną rozwałkowaną częścią ciasta. Piecz ok. 12 minut w 180 st. C, wystudź. W ten sam sposób upiecz drugi placek. Trzeci placek przełóż do formy, ale jeszcze go nie piecz.

Przygotuj masę orzechową: masło umieść w rondelku z cukrem i miodem, podgrzej do rozpuszczenia. Dodaj posiekanej orzechy i smaż je na niedużym ogniu ok. 5 minut. Gorącą masę wyłóż na trzeci place i piecz całość ok. 12 minut w 180 st. C.

Na masę budyniową proszek budyniowy rozmieszaj w 1/2 szklance mleka. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem. Wlej do niego rozmieszany proszek. Mieszając, podgrzewaj na niedużym ogniu, aż budyń zgęstnieje. Zestaw go z ognia, przykryj folią spożywczą, wystudź. Miękkie masło zmiksuj, a potem dalej miksuj, dodając do niego po łyżce zimnego budyniu.

W formie umieść pierwszy placek (bez orzechów) i posmaruj go połową powideł. Wyłóż na nie połowę masy budyniowej, przykryj drugim plackiem bez orzechów i znów posmaruj powidłami i kremem. Przykryj plackiem z orzechami.

Ciasto odstaw w chłodne miejsce na co najmniej dobę, a najlepiej na w dni. Gdy będzie już odpowiednio miękkie, przechowuj je w lodówce.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na ciasto cytryniak , a także na stefankę Bogusi . Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: domowe-wypieki

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy