Rabarbar jest owocem, czy warzywem? Prawie nikt nie zna poprawnej odpowiedzi
Rabarbar niebawem pojawi się w sklepach i na straganach. Powróci tym samym nurtujące wiele osób pytanie: czy jest to warzywo, czy też raczej owoc? Odpowiedź nie jest oczywista, ale dotarliśmy do niej. Podpowiemy też czy warto skusić się na włączenie tej rośliny do diety i zdradzimy kilka popularnych zastosowań.
Czy rabarbar jest owocem?
Wiele osób, wnioskując na podstawie najczęstszych zastosowań rabarbaru, uznaje go za owoc. Choć robienie deserów czy dżemów z udziałem warzywa nie dla wszystkich będzie do przyjęcia, rabarbar zaliczyć należy do tej właśnie kategorii.
Cierpki smak i właśnie wykorzystanie w kuchni powodują jednak, że w Stanach Zjednoczonych jest postrzegany jako owoc. Stoi to oczywiście w sprzeczności z wiedzą biologiczną, lecz nie da się ukryć, że takie podejście jest praktyczne.
Wady i zalety rabarbaru
Rabarbar obfituje w wiele istotnych dla naszego organizmu składników. W roślinie znajdziemy m.in. witaminy A, C i E. Dostarczy nam też znacznych ilości błonnika, potasu, żelaza czy magnezu. Warto po niego sięgać również ze względu na obecność licznych antyoksydantów.
Na rabarbar jednak powinny uważać kobiety w ciąży , gdyż roślina zawiera sporo szczawianów. Związki te wiążą niesamowicie istotny na tym etapie życia kobiety wapń, czyniąc go nieużytecznym dla organizmu. Niebezpieczne są też liście warzywa , które mogą wywołać ostre zatrucia.
Jak wykorzystać rabarbar w kuchni?
Najczęstsze zastosowania tej rośliny obejmują przygotowanie z niej dżemów, konfitur i kompotów. Wiele osób dusimy warzywo z dodatkiem korzennych przypraw i wykorzystuje je do ciast. Można też po prostu wrzucać kawałki do masy np. piekąc popularne drożdżowe.
Świetnie smakują także, gdy zapiecze się je pod kruszonką czy wzbogaci o ten element owsiankę z pieca. Niektórzy kwaśnym warzywem podkreślają smak mięs. Rabarbar doskonale pasuje np. do tuńczyka.
Na naszej stronie znajdziecie przepisy z udziałem rabarbaru. Szczególnie polecamy znakomity patent na pyszną szarlotkę . Być może skuszą was też wzbogacone o kawałki rabarbaru puszyste racuchy .