Smakosze.pl Produkty Rabarbar jest owocem, czy warzywem? Prawie nikt nie zna poprawnej odpowiedzi
canva/MoMorad

Rabarbar jest owocem, czy warzywem? Prawie nikt nie zna poprawnej odpowiedzi

21 kwietnia 2023

Rabarbar niebawem pojawi się w sklepach i na straganach. Powróci tym samym nurtujące wiele osób pytanie: czy jest to warzywo, czy też raczej owoc? Odpowiedź nie jest oczywista, ale dotarliśmy do niej. Podpowiemy też czy warto skusić się na włączenie tej rośliny do diety i zdradzimy kilka popularnych zastosowań.

Czy rabarbar jest owocem?

Wiele osób, wnioskując na podstawie najczęstszych zastosowań rabarbaru, uznaje go za owoc. Choć robienie deserów czy dżemów z udziałem warzywa nie dla wszystkich będzie do przyjęcia, rabarbar zaliczyć należy do tej właśnie kategorii.

Cierpki smak i właśnie wykorzystanie w kuchni powodują jednak, że w Stanach Zjednoczonych jest postrzegany jako owoc. Stoi to oczywiście w sprzeczności z wiedzą biologiczną, lecz nie da się ukryć, że takie podejście jest praktyczne.

„Żadnego mleka nie trza”, ale inny warunek jest konieczny. Tak Rączka robi schabowe

Wady i zalety rabarbaru

Rabarbar obfituje w wiele istotnych dla naszego organizmu składników. W roślinie znajdziemy m.in. witaminy A, C i E. Dostarczy nam też znacznych ilości błonnika, potasu, żelaza czy magnezu. Warto po niego sięgać również ze względu na obecność licznych antyoksydantów.

Na rabarbar jednak powinny uważać kobiety w ciąży , gdyż roślina zawiera sporo szczawianów. Związki te wiążą niesamowicie istotny na tym etapie życia kobiety wapń, czyniąc go nieużytecznym dla organizmu. Niebezpieczne są też liście warzywa , które mogą wywołać ostre zatrucia.

Jak wykorzystać rabarbar w kuchni?

Najczęstsze zastosowania tej rośliny obejmują przygotowanie z niej dżemów, konfitur i kompotów. Wiele osób dusimy warzywo z dodatkiem korzennych przypraw i wykorzystuje je do ciast. Można też po prostu wrzucać kawałki do masy np. piekąc popularne drożdżowe.

Świetnie smakują także, gdy zapiecze się je pod kruszonką czy wzbogaci o ten element owsiankę z pieca. Niektórzy kwaśnym warzywem podkreślają smak mięs. Rabarbar doskonale pasuje np. do tuńczyka.

Na naszej stronie znajdziecie przepisy z udziałem rabarbaru. Szczególnie polecamy znakomity patent na pyszną szarlotkę . Być może skuszą was też wzbogacone o kawałki rabarbaru puszyste racuchy .

Rabarbar to warzywo.png
canva/KariHoglund
To największy błąd przy grillowaniu. Przez niego nawet najlepsze potrawy będą szkodliwe
Nie pomyl tych wiosennych grzybów. Skutki mogą być opłakane
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy