Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > „Żadnego mleka nie trza”, ale inny warunek jest konieczny. Tak Rączka robi schabowe

„Żadnego mleka nie trza”, ale inny warunek jest konieczny. Tak Rączka robi schabowe

Kotlety schabowe Remigiusza Rączki
canva/donstock; Screen z filmu na kanale YouTube Rączka Gotuje

Kotlety schabowe niekoniecznie wymagają długiego marynowania w mleku czy innych mieszankach. Jak przekonuje Remigiusz Rączka, w przypadku mięsa dobrej jakości wystarczy jedynie sól i pieprz oraz dobra panierka. Jego przepis jest prostym, ale efekty przyjemnie zaskakują. Musicie spróbować.
 

Przepis na kotlety schabowe Remigiusza Rączki

Smażone na słoninie, obtoczone w chrupiącej panierce i niesamowicie soczyste — takie są kotlety schabowe Remigiusza Rączki. Śląski kucharz nie dodaje żadnej marynaty — stawia na mięso dobrej jakości. Efekty uzyskuje znakomite.

Składniki:

  • 1 kg schabu z kością
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • 75 g mąki pszennej
  • 4 duże jaja
  • 200 g bułki tartej
  • 400 g słoniny
Lepiej gotować rosół pod przykryciem, czy bez? Lekarka powiedziała wprost, co jest lepsze dla zdrowia

Jak przygotować dobre kotlety schabowe? Remigiusz Rączka zdradził swój patent

Zaczynamy od pokrojenie słoniny w niewielką kostkę. Wytapiamy ją w garnku. Schab tniemy na grube kotlety — najlepiej o szerokości około 2 cm. Mięso skrapiamy wodą i rozbijamy. Dokładnie nacieramy je solą oraz pieprzem.

Tłuszcz ze słoniny przenosimy na patelnię i na średnim ogniu smażymy obtoczone w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej kotlety schabowe. Gdy będą rumiane z obu stron — przenosimy na talerze.

Jak podać kotlety schabowe Remigiusza Rączki?

Remigiusz Rączka kotlety schabowe serwuje ze śląską sałatką ziemniaczaną. Jeśli nie macie na nią ochoty, ziemniaki z wody i soczysta surówka też będą dobrym pomysłem.

Na naszej stronie znajdziecie smakowite propozycje warzywnych dodatków. Smak kotletów schabowych świetnie podkreśli rarytas z pora. Jeśli wolicie łagodniejsze opcje, wybierzcie klasyczne połączenie marchewki i jabłka.

Kotlety schabowe Remigiusza Rączki są pyszne.png
canva/Kai_Wong

 Źródło: newsy.gotujmy