„Żadnego mleka nie trza”, ale inny warunek jest konieczny. Tak Rączka robi schabowe
Kotlety schabowe niekoniecznie wymagają długiego marynowania w mleku czy innych mieszankach. Jak przekonuje Remigiusz Rączka, w przypadku mięsa dobrej jakości wystarczy jedynie sól i pieprz oraz dobra panierka. Jego przepis jest prostym, ale efekty przyjemnie zaskakują. Musicie spróbować.
Przepis na kotlety schabowe Remigiusza Rączki
Smażone na słoninie, obtoczone w chrupiącej panierce i niesamowicie soczyste — takie są kotlety schabowe Remigiusza Rączki. Śląski kucharz nie dodaje żadnej marynaty — stawia na mięso dobrej jakości. Efekty uzyskuje znakomite.
Składniki:
- 1 kg schabu z kością
- sól i pieprz w ilości do smaku
- 75 g mąki pszennej
- 4 duże jaja
- 200 g bułki tartej
- 400 g słoniny
Jak przygotować dobre kotlety schabowe? Remigiusz Rączka zdradził swój patent
Zaczynamy od pokrojenie słoniny w niewielką kostkę. Wytapiamy ją w garnku. Schab tniemy na grube kotlety — najlepiej o szerokości około 2 cm. Mięso skrapiamy wodą i rozbijamy. Dokładnie nacieramy je solą oraz pieprzem.
Tłuszcz ze słoniny przenosimy na patelnię i na średnim ogniu smażymy obtoczone w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej kotlety schabowe. Gdy będą rumiane z obu stron — przenosimy na talerze.
Jak podać kotlety schabowe Remigiusza Rączki?
Remigiusz Rączka kotlety schabowe serwuje ze śląską sałatką ziemniaczaną. Jeśli nie macie na nią ochoty, ziemniaki z wody i soczysta surówka też będą dobrym pomysłem.
Na naszej stronie znajdziecie smakowite propozycje warzywnych dodatków. Smak kotletów schabowych świetnie podkreśli rarytas z pora. Jeśli wolicie łagodniejsze opcje, wybierzcie klasyczne połączenie marchewki i jabłka.
Źródło: newsy.gotujmy