Smakosze.pl Przepisy Rabarbarowa kruszonka na rodzinny deser. Od razu robię 3 razy więcej
fot. Canva

Rabarbarowa kruszonka na rodzinny deser. Od razu robię 3 razy więcej

2 czerwca 2024

Ten prosty deser, choć doskonały na gorąco, to kwintesencja wczesnego lata. Rabarbar podajemy tu zapieczony pod złocistą kruszonką. Taka przekąska świetnie sprawdza się z lodami i mrożoną kawą w letni dzień w ogrodzie.

Kruszonka, czyli crumble

Zapiekanie owoców (czy, jak w tym wypadku, technicznie rzecz biorąc warzyw) pod kruszonką, czyli tzw. crumble , to zwyczaj, który przybył do nas bodaj z Ameryki. Stała się popularna w Anglii w okresie wojny, kiedy same owoce i kruszonka były oszczędną alternatywą wobec wymagających więcej mąki i jajek ciast z owocami.

Spośród wersji na słodko, deserowych, ta z rabarbarem należy tam do najpopularniejszych. Łodygi tego cierpkiego warzywa, oczywiście po zbalansowaniu słodyczą, sprawdzają się świetnie w podobnych zestawieniach.

rabarbar pod kruszonką
fot. Canva
Nikt mi nie wierzy, że sam robię to ciasto. Wygląda i smakuje jak z najdroższych cukierni

Rabarbar pod kruszonką

Przekąskę tę można potraktować jak ciasto przygotować w formie do tarty i podjadać do herbaty czy kawy. Jednak jej najlepsze oblicze to deserowe zderzenie kontrastów. Kruszonkę przygotowujemy w kokilkach jako pojedyncze porcje, a serwujemy na gorąco z kulką lodów waniliowych . To zestawienie gorącego z zimnym, słodkiego z kwaskowym, kremowego z chrupiącym zapewnia niesamowite doznania.

Składniki

  • ¾ kg rabarbaru
  • 100 g drobnego cukru
  • 50 g cukru waniliowego
  • 1/2 kostki masła
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub miąższ 1-2 lasek wanilii
  • 150 g mąki
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej

Rabarbarowy crumble

Rabarbar oczyszczamy z twardszych żyłek, kroimy na kawałki o długości ok. centymetra . Przekładamy je do garnka lub rondla. Dodajemy 50 g drobnego cukru, łyżkę masła, ekstrakt waniliowy lub miąższ wanilii i skrobię. Dokładnie mieszamy.

Rondel stawiamy na palniku o średniej mocy i podgrzewamy przez kilka minut. Rabarbar puści sok pod wpływem cukru, a masło rozpuści się i całość zatopi się w gęstym, lekkim sosie . Masę przekładamy do formy, a najlepiej do pojedynczych kokilek.

Do miski wsypujemy 150 g mąki i pół kostki miękkiego masła. Wyrabiamy rękami, dodajemy pozostały cukier i cukier waniliowy. Wyrabiamy kruszonkę i pokrywamy nią rabarbar w formie.

Kruszonkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Pieczemy przez ok. 35-40 minut , aż ciasto będzie rumiane. Deser podajemy najlepiej po tylko lekkim przestudzeniu, z kulką lodów waniliowych i udekorowane listkiem mięty. Choć bez dodatków też jest świetny.

Wypróbuj też przepisy na deser owocowy z galaretką i szybkie ciasto z kiwi .

kruszonka z lodami
fot. Canva
Taką szczawiową robiła moja prababcia. To prawdziwa wiejska zupa
Zimowy bigos niech się schowa. Czegoś takiego jeszcze nie jadłem
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy