Żadne lody i ciasta. Latem stawiam na szybki deser z galaretką
Czy istnieje lepszy sposób na letni deser niż lody? Oczywiście, że tak. Koniecznie poznaj ten przepis i zrób ten deser w swoim domu. Smak i wygląd tej słodkości zachwyci każdego, a przygotowanie zajmuje chwilę. Tylko przygotuj się na to, że poproszą o dokładkę.
Deser lepszy niż lody
Wydawałoby się, że na letnie upały nie ma lepszego deseru niż lody lub ciasta bez pieczenia. Jednak okazuje się, że istnieje przepis na deser z galaretką, który nie tylko smakuje, ale też zachwyca wyglądem i przypomina najdroższe desery.
Przygotowanie jest niezwykle łatwe i co najważniejsze nie jest zbyt czasochłonne. Dlatego dowiedz się, jak przygotować ten znakomity deser i przyrządź go nawet dzisiaj. Domownicy na pewno ci za niego podziękują.
Nigdy nie wyrzucam ogonków z czereśni. Wywar z nich jest cenny dla zdrowiaNie tylko galaretka
Istotnym składnikiem tego deseru jest galaretka, ale potrzebne są także inne składniki. Nie ma ich zbyt wiele, a w dodatku wszystkie są tanie i na tyle powszechne, że większość z nich możesz mieć w swojej kuchni. Dlatego dowiedz się, jakie składniki będą ci potrzebne, sprawdzając listę umieszczona poniżej. Zdjęcia ilustrujące w artykule pochodzą z kanału Ogród owocowy, który znajduje się na YouTubie.
Składniki:
- 15 żelatyny
- 60 ml wody
- 200 ml śmietany 30%
- 300 ml mleka
- 80 g cukru
- 10 g wanilii
- 250 ml kompotu jagodowego
- 150 g truskawek
- 150 g jagód
- liście świeżej mięty
Przepis na deser z galaretką
Żelatynę rozpuść w 60 mililitrach wody. Do garnka wlej śmietanę oraz mleko. Wsyp cukier oraz dodaj wanilię. Naczynie umieść na palniku i podgrzewaj jego zawartość na średnim ogniu. Dodaj połowę żelatyny i wymieszaj wszystkie składniki, do momentu ich połączenia. Mieszaninę pozostaw do wystygnięcia.
Szklanki ustaw pod kątem, tak jak na zdjęciu powyżej, możesz wykorzystać do tego foremki, na których je ustawisz. Następnie wlej mieszaninę mleka i śmietany. Szklanki umieść na godzinę w lodówce.
Do garnka wlej kompot jagodowy i dodaj resztę żelatyny. Całość podgrzewaj na średnim ogniu, cały czas mieszając. Galaretkę pozostaw do wystygnięcia. W szklankach umieść umyte truskawki i jagody. Następnie zalej owoce galaretkę. Wierzch galaretek ozdób liśćmi mięty i gotowe. Sprawdź, jak zachować świeżość koperku oraz dowiedz się, jak kisić kapustę.