Smakosze.pl Przepisy Robię surówkę z buraków w orientalnym stylu. Rodzina kręciła nosem, teraz ją uwielbia
fot. Canva/Africa Images

Robię surówkę z buraków w orientalnym stylu. Rodzina kręciła nosem, teraz ją uwielbia

4 kwietnia 2024

Surówka z buraczków wydaje się czysto polską specjalnością, wprost stworzoną do schabowego i podawaną z chrzanem. A jednak, w tej egzotycznej postaci, choć złożona wyłącznie ze znanych składników, prezentuje się naprawdę niecodziennie.

Sałatka z buraczków

Egzotykę do tej sałatki wnosi nietypowy winegret oparty na limonce oraz specyficzna pieprzność. Przepis ten pochodzi z Maroka, jest więc wypróbowany w gorącym klimacie południowego wybrzeża Morza Śródziemnego . Przeniesienie go do Polski pozwoli sprowadzić choć odrobinę tamtejszego klimatu, a może także przywołać ciepłe lato.

Warto eksperymentować z różnymi możliwościami podawania buraków. To w końcu jeden z najlepszych produktów, który pomaga wytwarzać krew i zapobiegać anemii . Czerwony barwnik w burakach to także potężny przeciwutleniacz. Zawierają one też mnóstwo kwasu foliowego i dlatego polecane są kobietom w ciąży .

surówka z buraka
fot. Canva
Ten przepis na bigos z młodej kapusty dostałem od dziadka. Lepszego w życiu nie jadłem

Buraki po marokańsku

Ciekawostką jest, że buraki pochodzą z Bliskiego Wschodu. A zatem zestawianie ich z innymi smakami charakterystycznymi dla tego rejonu może i odbiega od polskiej tradycji, ale w pewnym sensie przywraca je do ich kolebki. Aby przyspieszyć przygotowanie tej sałatki, można sięgnąć po już ugotowane buraki , które można dostać w sklepach zapakowane próżniowo.

Składniki

  • 500 g ugotowanych lub upieczonych buraków
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • 1 mały pęczek koperku
  • 50 ml oliwy
  • Sok z ½ limonki
  • 2 łyeczki brązowego cukru demerara
  • Szczypta soli
  • Po 1 zczypcie mielonego kminku i pieprzu cayenne

Przygotowujemy marokańską sałatkę z buraków

Obrane buraki kroimy na ćwiartki i w cienkie plasterki albo ścieramy grubo na tarce. Czerwoną cebulę kroimy w jak najcieńsze pióra, a czosnek przeciskamy przez praskę. Składniki mieszamy. Do sałatki dodajemy posiekaną pietruszkę i koperek i przyprawiamy do smaku pieprzem cayenne i kminkiem. Wszystko razem mieszamy .

Wyciskamy sok z limonki. Przelewamy go do małego słoiczka, dodajemy cukier i sól. Słoiczek zakręcamy i energicznie wstrząsamy. Cukier z trudem rozpuszcza się w soku z cytryny, można więc pomóc sobie, rozprowadzając go wcześniej w minimalnej ilości wody. Należy uważać, by nadmiernie nie rozwodnić sosu .

Kiedy cukier będzie rozpuszczony, dolewamy oliwę i jeszcze raz energicznie wstrząsamy. Zależy nam na otrzymaniu jednolitej emulsji. Kiedy będzie gotowa, wylewamy ją na sałatkę.

Surówkę dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum 15 minut. Kiedy smaki dobrze się połączą, surówka jest gotowa .

Wypróbuj też przepisy na ziemniaczane naleśniki i zupę z czosnku niedźwiedziego .

marokańska sałatka
fot. Canva
Najgorszy błąd przy mrożeniu mięsa. Skutki są niemal opłakane
Polacy na potęgę dodają ją do rosołu. Niestety, może być szkodliwa dla zdrowia
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy