Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Prosta i smaczna zapiekanka jest idealnym pomysłem na postny obiad. Składniki są tanie, a przygotowanie niemalże ekspresowe. Warto spróbować.
Zapiekanka świetną propozycją na obiad
W moim domu zapiekanki pojawiają się bardzo często. Głównie dlatego, że tego typu dania nie wymagają dużego nakładu pracy, a można je wzbogacić w zasadzie o wszystko, co znajdziemy w lodówce.
Tym razem polecam pyszną opcję bezmięsną, idealną jako obiad na piątek. Wykorzystam produkty, które zawsze staram się mieć w kuchni i które nie kosztują wiele. Co trzeba przygotować na pyszny obiad? Czytajcie dalej.
Przepis na pyszny obiad na piątek
Zapiekanka na bazie gotowego drobnego makaronu z marchewką, kukurydzą i groszkiem smakuje znakomicie. Aby potrawa była bardziej sycąca, dodam też fasolę — stawiam na czerwoną, choć każdy inny strączek z puszki będzie tu również pasował. Wszystko zaleję sosem i posypię serem. Będzie pysznie.
Składniki na zapiekankę:
- około 300 g makaronu kokardki
- 300 g mrożonej marchewki z groszkiem
- 1 puszka fasoli czerwonej
- 1 mała puszka kukurydzy
- 100 g sera żółtego
Składniki na sos:
- 500 ml mleka lub napoju roślinnego
- 30 g masła lub margaryny
- szczypta gałki muszkatołowej
- 20 g mąki pszennej
- sól i pieprz w ilości do smaku
Do zrobienia pysznej zapiekanki, która sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny, potrzebne będzie jeszcze naczynie żaroodporne. Należy je posmarować niewielką ilością oleju. Pozostałe wskazówki znajdziecie w instrukcji zamieszczonej poniżej.
Jak zrobić zapiekankę na obiad? Przepis jest prosty
Zaczynam od ugotowania makaronu według instrukcji na opakowaniu. Piekarnik rozgrzewam do temperatury 180 stopni Celsjusza. W misce łączę odsączoną kukurydzę i fasolę oraz przelaną wrzątkiem mrożoną marchew z groszkiem.
Składniki te mieszam z odcedzonym makaronem. Ser żółty ścieram na tarce o większych oczkach. W rondlu roztapiam tłuszcz na sos. Wsypuję mąkę pszenną i mieszam, by nie powstały grudki. Po chwili zaczynam stopniowo wlewać mleko. Cały czas miksuję sos rózgą.
Gdy już zgęstnieje, d oprawiam gałką muszkatołową, pieprzem oraz odrobiną soli. Łączę go ze składnikami zapiekanki, po czym przekładam do przygotowanego wcześniej naczynia żaroodpornego. Posypuję całość serem żółtym i piekę około 30 minut z włączonym termoobiegiem.
Jak podawać zapiekankę makaronową bez mięsa?
Danie najlepiej smakuje na ciepło, tuż po przygotowaniu. Można pokusić się o zaserwowanie do niego prostej surówki np. z białej kapusty, choć nie jest to obowiązkowe.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na zapiekanki. Sprawdźcie jak zrobić smakowitą lasagne z patelni — jest wyśmienita. Być może skusi was też receptura na zapiekankę pasterską — moja rodzina zawsze zjada ja z ochotą.