Smakosze.pl Przepisy Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
canva/George Dolgikh

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki

8 grudnia 2023

Prosta i smaczna zapiekanka jest idealnym pomysłem na postny obiad. Składniki są tanie, a przygotowanie niemalże ekspresowe. Warto spróbować.

Zapiekanka świetną propozycją na obiad

W moim domu zapiekanki pojawiają się bardzo często. Głównie dlatego, że tego typu dania nie wymagają dużego nakładu pracy, a można je wzbogacić w zasadzie o wszystko, co znajdziemy w lodówce.

Tym razem polecam pyszną opcję bezmięsną, idealną jako obiad na piątek. Wykorzystam produkty, które zawsze staram się mieć w kuchni i które nie kosztują wiele. Co trzeba przygotować na pyszny obiad? Czytajcie dalej.

Gotowanie makaronu na zapiekanka na obiad na piatek.jpg
canva/Antonius Ferret,Pexels
Eksperci biją na alarm. Przez ten drobiazg smażona ryba kompletnie traci smak

Przepis na pyszny obiad na piątek

Zapiekanka na bazie gotowego drobnego makaronu z marchewką, kukurydzą i groszkiem smakuje znakomicie. Aby potrawa była bardziej sycąca, dodam też fasolę — stawiam na czerwoną, choć każdy inny strączek z puszki będzie tu również pasował. Wszystko zaleję sosem i posypię serem. Będzie pysznie.

Składniki na zapiekankę:

  • około 300 g makaronu kokardki
  • 300 g mrożonej marchewki z groszkiem
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 100 g sera żółtego

Składniki na sos:

  • 500 ml mleka lub napoju roślinnego
  • 30 g masła lub margaryny
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 20 g mąki pszennej
  • sól i pieprz w ilości do smaku

Do zrobienia pysznej zapiekanki, która sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny, potrzebne będzie jeszcze naczynie żaroodporne. Należy je posmarować niewielką ilością oleju. Pozostałe wskazówki znajdziecie w instrukcji zamieszczonej poniżej.

Jak zrobić zapiekankę na obiad? Przepis jest prosty

Zaczynam od ugotowania makaronu według instrukcji na opakowaniu. Piekarnik rozgrzewam do temperatury 180 stopni Celsjusza. W misce łączę odsączoną kukurydzę i fasolę oraz przelaną wrzątkiem mrożoną marchew z groszkiem.

Składniki te mieszam z odcedzonym makaronem. Ser żółty ścieram na tarce o większych oczkach. W rondlu roztapiam tłuszcz na sos. Wsypuję mąkę pszenną i mieszam, by nie powstały grudki. Po chwili zaczynam stopniowo wlewać mleko. Cały czas miksuję sos rózgą.

Gdy już zgęstnieje, d oprawiam gałką muszkatołową, pieprzem oraz odrobiną soli. Łączę go ze składnikami zapiekanki, po czym przekładam do przygotowanego wcześniej naczynia żaroodpornego. Posypuję całość serem żółtym i piekę około 30 minut z włączonym termoobiegiem.

Jak podawać zapiekankę makaronową bez mięsa?

Danie najlepiej smakuje na ciepło, tuż po przygotowaniu. Można pokusić się o zaserwowanie do niego prostej surówki np. z białej kapusty, choć nie jest to obowiązkowe.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na zapiekanki. Sprawdźcie jak zrobić smakowitą lasagne z patelni — jest wyśmienita. Być może skusi was też receptura na zapiekankę pasterską — moja rodzina zawsze zjada ja z ochotą.

Danie z makaraonu idealne na obiad.jpg
canva/GMVozd
Dodaję to do ciasta zamiast mąki i mleka. Z tym składnikiem naleśniki są delikatne i elastyczne
Na święta smażę karpia z dwoma dodatkami. Zadziwiające, jak szybko znika z wigilijnego stołu
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy