Smakosze.pl Przepisy Rodzina bez przerwy prosi mnie o to ciasto. Na szczęście jest banalne do zrobienia i wychodzi za każdym razem
Fot. YouTube/smaki katriny

Rodzina bez przerwy prosi mnie o to ciasto. Na szczęście jest banalne do zrobienia i wychodzi za każdym razem

19 marca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

To ciasto z dwóch mas zachwyca nie tylko smakiem, ale i wyglądem. W dodatku  z tym przepisem robi się je bajecznie łatwo i nie ma możliwości, żeby się nie udało. Poznaj przepis i uracz swoją rodzinę znakomitym deserem. Ja dziś robię kolejną blaszkę.

Ciasto, które zachwyci każdego

Nie znam nikogo, komu nie smakowałoby to ciasto. Słodycz, która bierze się z jabłek, świetnie łączy się z wyrwanym smakiem orzechów włoskich. Obie masy są przekładane kruchą warstwą.

Moja rodzina prosi mnie o to ciasto bez przerwy. Twoja też będzie. Nie przejmuj się, bo jego przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu, a w dodatku robi się je bardzo łatwo. Zresztą sprawdź przepis i przekonaj się sama.

obrane jabłka.jpg
Fot. Canva/Seherzada Cetic
Ukraiński miód nie wjechał do Polski. Powodem jest poważne uchybienie w składzie
Przepis na surówkę rozsierdził internatuów. A wszystko przez jeden szczegół

Co będzie ci potrzebne?

To pyszne ciasto składa się z dwóch mas - jabłkowej oraz orzechowej. Dlatego będziesz potrzebować nie tylko składników na ciasto, ale też jabłek i orzechów włoskich. Wszystkie potrzebne składniki znajdziesz na liście poniżej. Podobny przepis znajduje się na kanale smaki katriny, skąd pochodzą zdjęcia umieszczone w tym artykule.

Składniki:

  • 750 g mąki pszennej
  • 125 g + 190 g cukru
  • 10 g cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 125 g margaryny
  • 15 g proszku do pieczenia
  • 20 g śmietany 18%
  • 2 opakowanie galaretki cytrynowej
  • 2 kg jabłek
  • 300 ml mleka
  • 300 g masła
  • 350 g orzechów włoskich

Przepis na wyśmienite ciasto

Do dużej miski wsyp mąkę, 125 gramów cukru oraz cukru waniliowego. Wbij jajka, dodaj miękką margarynę, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Składniki zagnieć na jednolite i gładkie ciasto. Podziel je na dwie części, a każdą z nich rozwałkuj na cienki, prostokątny placek. Każdy placek upiecz w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15 minut.

Jabłka obierz, a następnie zetrzyj na dużych oczkach tarki . Wyciśnij z nich sok i przełóż do garnka. Upraż je, a kiedy zmienią konsystencję wsyp zawartość obu galaretek cytrynowych. Całość dokładnie wymieszaj.

Gorącą masę z jabłek ułóż na jednym z upieczonych spodów. Rozłóż ją równomiernie, a następnie przykryj drugim upieczonym spodem. Ciasto odstaw do wystygnięcia, a międzyczasie przygotuj masę orzechową .

W tym celu zmiel orzechy włoskie. Do garnka wlej mleko oraz wsyp 190 gramów cukru i zmielone orzechy. Gotuj na średnim ogniu, cały czas mieszając. Przestań podgrzewać w momencie, kiedy otrzymasz gęstą masę. Przestudź ją.

Do miski włóż miękkie masło i rozbij je za pomocą miksera. Partiami dodawaj przestudzone orzechy, cały czas miksując. Kiedy składniki połączą się w jednolitą masę, przełóż ją na ciasto. Rozprowadź równomiernie, tworząc idealny wierzch. Ciasto umieść w lodówce. Najlepiej na całą noc. Po tym czasie krój na kawałki częstuj gości.

Sprawdź przepis na sałatkę, która przebija jarzynową oraz dowiedz się, z jakiego powodu mężczyźni żądają rozwodów .

orzechy włoskie.jpg
Fot. Canva/robert6666
Kiedy mam mało czasu, gotuję tę zupę. Wszystkie pomidorowe i ogórkowe mogą się schować
Tę elegancką sałatkę obowiązkowo podam na święta. Cała rodzina twierdzi, że jest lepsza, niż jarzynowa
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy