Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kiedy mam mało czasu, gotuję tę zupę. Wszystkie pomidorowe i ogórkowe mogą się schować
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 19.03.2024 11:26

Kiedy mam mało czasu, gotuję tę zupę. Wszystkie pomidorowe i ogórkowe mogą się schować

garnek zupy
fot. youtube.com/WeronikaDomogrod

Lubisz klasyczne zupy? Pokochasz tę, którą za chwilę ci pokażę. Robi się ją błyskawicznie, a smak rozkłada na łopatki. Gotowa na kulinarną przygodę? Zaczynamy.

Zalewajka z pomidorami

Zalewajka to tradycyjna wiejska zupa popularna w środkowej Polsce. Typowy przepis na nią to połączenie ugotowanych ziemniaków z wysmażonym mięsem, zaprawione chlebowym zakwasem. Ja dodaję do niej jeszcze jeden, nie do końca klasyczny składnik. Zaręczam jednak, że pasuje idealnie.

Do swojej zalewajki dodaję…pomidory. Zyskuję więc sycącą pomidorówkę z dodatkiem aromatycznego obsmażonego mięsa. Brzmi wybornie, a smakuje jeszcze lepiej. To idealny przepis nie tylko dla zabieganych.

smażenie kiełbasy
fot. youtube.com/WeronikaDomogrod
Tę elegancką sałatkę obowiązkowo podam na święta. Cała rodzina twierdzi, że jest lepsza, niż jarzynowa Te produkty będą dobre dla twojego mózgu. Poprawią pamięć i koncentrację

Szybka zupa pomidorowa

Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Weronika Domogród. Autorka podaje tę zupę w postaci zabielonej śmietaną. Warto wypróbować ten przepis, choć w wypadku zalewajki raczej nie jest to praktykowane. Wybierz sposób, który najbardziej ci pasuje i rozkoszuj się smakiem pysznej zupy.

Składniki

  • 4 duże ziemniaki
  • Ok. 0,4 kg mieszanki mięs (mogą być okrawki): kiełbasy, boczku, wędzonki, wędlin itp.
  • 4 pomidory
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • Sól, pieprz
  • Opcjonalnie: śmietana do zabielenia

Gotujemy zalewajkę pomidorową

Zupę zaczynamy przygotowywać jak tradycyjną zalewajkę. Ziemniaki kroimy w kostkę, zalewamy wodą i gotujemy przez ok. 7-10 minut od zagotowania, zanim dodamy pozostałe składniki.

Kiełbasę kroimy w półplasterki, boczek w słupki, a wędlinę w niezbyt długie paski. Cebulę siekamy i podsmażamy na patelni. Kiedy się zeszkli, dodajemy mięso i wysmażamy z niego smak. Zasypujemy łyżką majeranku, doprawiamy solą i pieprzem i ścieramy na tarce czosnek. Wszystko razem podsmażamy.

Pomidory kroimy w kostkę (można je wcześniej obrać, według uznania). Mniej więcej w połowie gotowania ziemniaków dodajemy do nich zawartość patelni (razem z tłuszczem wytopionym z mięsa. Po kilku minutach wrzucamy też pomidory. Gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. Pod koniec gotowania można zabielić zupę śmietaną.

Wypróbuj też przepisy siostry Anastazji na sos tatarski i pysznego pieczonego pstrąga.

krojenie pomidorów
fot. youtube.com/WeronikaDomogrod