Rodzina bez przerwy prosi mnie o to ciasto. Na szczęście robię je raz dwa, nie muszę nawet włączać piekarnika
To niesłychane, w co zmieniają się herbatniki po nocy spędzonej w lodówce. Wcześniej przekładam je prostą w przygotowaniu masą. Całość tworzy ciasto, które wygląda jak z cukierni. Koniecznie sprawdźcie poniżej, jak je przyrządzić.
Warstwowiec kakaowy
Pieczenie ciasta nie jest nazbyt skomplikowaną czynnością. Trudno jednak osiągnąć efekt mistrzowski: stworzenie wypieku o licznych cienkich warstewkach przekładanych kremem.
Ten przepis pozwala ominąć ten problem. Ciasto bez pieczenia używa niewielkiego, słodkiego oszustwa , Efektem jest spektakularny deser, który wygląda jak z profesjonalnej cukierni.
Ciasto bez pieczenia – składniki
Tym skrótem jest oczywiście użycie herbatników . Do przygotowania tego ciasta nadadzą się dowolne. Warto jednak skorzystać z sugestii kanału Mała cukierenka, który sugeruje użycie kakaowych. To stamtąd zaczerpnęliśmy zdjęcia do ilustracji tego tekstu.
Składniki
- 700ml mleka
- 250 g śmietany 18%
- 350 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
- 200g cukru
- 3 łyżeczki aromatu waniliowego
- 250g masła
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- 3 jajka
- 1 łyżeczka fixu do śmietany
- 1 łyżka cukru pudru
- 3 paczki herbatników
- kakao do posypania
Przygotowujemy warstwowe ciasto
Prostokątną blachę wykładamy dokładnie papierem do pieczenia.
W garnku rozgrzewamy mleko. Dodajemy masło pokrojone w kostkę, by łatwiej się rozpuściło . Całość zagotowujemy.
W miseczce rozbijamy jajka z cukrem, kwaśną śmietaną, dwiema łyżeczkami aromatu waniliowego i zawartością opakowania budyniu. Ubijamy mikserem na gładką masę. Mieszając, dodlewamy masę do gotującego się mleka .
Masę gotujemy przez kilka minut na małym ogniu, przelewamy do miski i studzimy pod szczelnym przykryciem przez ok. godzinę . W tym czasie na blasze układamy warstwę herbatników.
Kiedy masa ostygnie, dzielimy ją na cztery części i wylewamy na blachę. Każdą część przykrywamy warstwą herbatników. Ostatnią warstwę układamy na wierzchu ostatniej części masy. Ciasto musi być dostatecznie rzadkie, żeby układało się w blaszce.
Śmietanę kremówkę ubijamy robotem z cukrem pudrem, łyżeczką aromatu waniliowego i fiksem do śmietany. Bitą śmietaną smarujemy ciasto od wierzchu i posypujemy kakao .
Ciasto wkładamy do lodówki na noc. Kiedy biszkopty zmienią, nasz przekładaniec zmieni się w prawdziwe ciasto jak z piekarni.
Wypróbuj też przepis na ciastka z ciasta francuskiego z brzoskwiniami . Dowiedz się też, jakie przyprawy są najlepsze na stany zapalne i infekcje .