Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Tę szybką i prostą zapiekankę robię, gdy jestem zabiegana. 1 dodatek jest obowiązkowy, z nim smakuje genialnie
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 13.01.2024 17:13

Tę szybką i prostą zapiekankę robię, gdy jestem zabiegana. 1 dodatek jest obowiązkowy, z nim smakuje genialnie

zapiekanka
youtube.com/@kuchniamarioli

Jeden składnik potrafi często zmienić smak całej potrawy. Tak jest w wypadku tego przepisu. Skromna zapiekanka zmienia się w ukochane przez wszystkich danie spod zupełnie innego znaku.

Zapiekanka kebab

Kebab to smak, który już na stałe zagościł w polskiej kuchni. Nie jest to pierwszy raz, kiedy inspirujemy się kuchnią orientalną. Wcześniej taką rolę odgrywały choćby chałwa, goździki i wiele, wiele innych. Dziś to właśnie ta nowatorska mieszanka smaków odmienia tradycyjne, znane nam od pokoleń potrawy.

Zapiekanka z przyprawą kebab jest prawdziwym hitem w moim domu. To danie pierwszej pomocy w co najmniej dwóch przypadkach. Po pierwsze – kiedy potrzebujemy wymyślić naprawdę szybki obiad. Po drugie zaś – kiedy przy sprzątaniu lodówki odkrywamy nadmiar składników, które wymagają szybkiego zużycia. Wrzucamy je wtedy do naczynia żaroodpornego i wkrótce cała rodzina ratuje je z apetytem.

makaron świderki.jpg
Canva / Promo_Link
Z resztek wędlin i sera robię tę pychotę. Sposób znam z rodzinnego domu, mama zawsze tak robiła

Smak kebaba w polskiej kuchni

Na sos do tej zapiekanki proponujemy miks ketchupu i skyru, który jest zdrowym i lekkim wariantem gęstego jogurtu. Jednak już np. kanał Kuchnia Marioli, z którego zaczerpnęliśmy ilustracje do tego przepisu, używa po 50 g ketchupu, majonezu i jogurtu greckiego. Wtedy efekt jest pełniejszy w smaku.

Składniki

  • 2 małe piersi kurczaka zagrodowego
  • 250 g ugotowanego makaronu
  • 1 papryka
  • 1 biała i 1 czerwona cebula
  • 50 g kukurydzy z puszki
  • Pół małej główki kapusty pekińskiej
  • 1 ogórek konserwowy
  • 50 g startego żółtego sera
  • Sól, mieszanka przypraw do kebaba

Sos do zapiekanki

Wymieszać następujące składniki:

  • 50 g ketchupu
  • 100 g skyru
  • Przeciśnięte 2 ząbki czosnku
  • 20 g startego żółtego sera

Przygotowanie zapiekanki

Paprykę i pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Cebulę rozdrabniamy w pióra. Przyprawiamy solą i przyprawą do kebaba. Całość dusimy na patelni. 

Poszatkowaną kapustę, kukurydzę i pokrojonego w kosteczkę ogórka konserwowego mieszamy z makaronem. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy zawartość patelni, wszystko zalewamy sosem.

Zapiekankę posypujemy startym serem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez ok. 30 minut w temperaturze 160 stopni.

Poznaj też dwa doskonałe dodatki do rosołu i mistrzowskie sztuczki na naleśniki.

składniki zapiekanki
youtube.com/@kuchniamarioli