Tę szybką i prostą zapiekankę robię, gdy jestem zabiegana. 1 dodatek jest obowiązkowy, z nim smakuje genialnie
Jeden składnik potrafi często zmienić smak całej potrawy. Tak jest w wypadku tego przepisu. Skromna zapiekanka zmienia się w ukochane przez wszystkich danie spod zupełnie innego znaku.
Zapiekanka kebab
Kebab to smak, który już na stałe zagościł w polskiej kuchni. Nie jest to pierwszy raz, kiedy inspirujemy się kuchnią orientalną. Wcześniej taką rolę odgrywały choćby chałwa, goździki i wiele, wiele innych. Dziś to właśnie ta nowatorska mieszanka smaków odmienia tradycyjne, znane nam od pokoleń potrawy.
Zapiekanka z przyprawą kebab jest prawdziwym hitem w moim domu. To danie pierwszej pomocy w co najmniej dwóch przypadkach. Po pierwsze – kiedy potrzebujemy wymyślić naprawdę szybki obiad. Po drugie zaś – kiedy przy sprzątaniu lodówki odkrywamy nadmiar składników, które wymagają szybkiego zużycia. Wrzucamy je wtedy do naczynia żaroodpornego i wkrótce cała rodzina ratuje je z apetytem.
Z resztek wędlin i sera robię tę pychotę. Sposób znam z rodzinnego domu, mama zawsze tak robiłaSmak kebaba w polskiej kuchni
Na sos do tej zapiekanki proponujemy miks ketchupu i skyru, który jest zdrowym i lekkim wariantem gęstego jogurtu. Jednak już np. kanał Kuchnia Marioli, z którego zaczerpnęliśmy ilustracje do tego przepisu, używa po 50 g ketchupu, majonezu i jogurtu greckiego. Wtedy efekt jest pełniejszy w smaku.
Składniki
- 2 małe piersi kurczaka zagrodowego
- 250 g ugotowanego makaronu
- 1 papryka
- 1 biała i 1 czerwona cebula
- 50 g kukurydzy z puszki
- Pół małej główki kapusty pekińskiej
- 1 ogórek konserwowy
- 50 g startego żółtego sera
- Sól, mieszanka przypraw do kebaba
Sos do zapiekanki
Wymieszać następujące składniki:
- 50 g ketchupu
- 100 g skyru
- Przeciśnięte 2 ząbki czosnku
- 20 g startego żółtego sera
Przygotowanie zapiekanki
Paprykę i pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Cebulę rozdrabniamy w pióra. Przyprawiamy solą i przyprawą do kebaba. Całość dusimy na patelni.
Poszatkowaną kapustę, kukurydzę i pokrojonego w kosteczkę ogórka konserwowego mieszamy z makaronem. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy zawartość patelni, wszystko zalewamy sosem.
Zapiekankę posypujemy startym serem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez ok. 30 minut w temperaturze 160 stopni.
Poznaj też dwa doskonałe dodatki do rosołu i mistrzowskie sztuczki na naleśniki.